LapCI ry:n Kuulopoluilla -podcast: Koulutaival alkaa


LapCI ry tuottaa 25 –vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kolmiosaisen Kuulopoluilla –podcast sarjan, jonka toisessa osassa aiheena on sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen oppivelvollisuuden aloittaminen sekä kouluarki. Vieraana jaksossa ovat Matti Salonen ja Anri Ruokangas-Syrjälä, joilla molemmilla on sisäkorvaistutetta käyttävät kouluikäiset lapset. Jakso on nyt kuunneltavissa Spotifyssa.

Vanhempia jännittää yleensä enemmän 

Kun Matin tytär Taimi oli aloittamassa ensimmäistä kouluvuottaan, oli kotona puhetta, että jompikumpi vanhemmista voisi tulla koululle kertomaan luokkakavereille Taimin sisäkorvaistutteesta. Lapsi kuitenkin koki, että sellaiselle ei ole tarvetta, hän kertoo itse. Vanhempia jännitti miten muut lapset tulisivat suhtautumaan.  

Sisäkorvaistutteista lapset kiinnostuvat hänen mukaansa yhtä paljon kuin että jollain olisi esimerkiksi silmämälasit. “Lapset aika nopeasti ohittaa sen asian – ne ei jaksa siitä kauan kiinnostua”, Matti toteaa. Samanlainen kokemus on myös Anrilla, jonka Eevi-tytär myös halusi kertoa sisäkorvaistutteistaan eli impoistaan itse luokkakavereilleen. 

Nainen ja mies seisovat ulkona, katsovat ja hymyilevät kohti kameraa.
Anri Ruokangas-Syrjälä ja Matti Salomaa

Opettajalla on vastuu ottaa kuulovamma opetuksessa huomioon 

Koulussa Taimilla ja Eevillä on molemmilla käytössään ryhmäkuuntelulaitteet, jotka tulivat tutuiksi jo esikouluaikana. Tuolloin alettiin harjoittelemaan laitteen käyttöä ja koulussa siitä onkin ollut paljon apua. Opettajan vastuulla on huolehtia, että laitetta käytetään.  

“Opettaja esimerkiksi huolehtii, että ryhmätehtävissä mikki laitetaan keskelle pöytää, että kuulee koko ryhmän. Ja lukutehtävissä – mikä on kovin ilahduttavaa, että luokka on oppinut siihen, että siirretään mikkiä puhujalle”, Anri kertoo. 

Kaikki menee hyvin 

Anri ja Matti haluavat molemmat rohkaista koulutaipaleen aloittavia lapsia ja heidän vanhempiaan sanomalla, että kaikki menee hyvin. “Se on jännä paikka kaikille lapsille se koulun aloitus ja koulupolku, mutta asioilla on tapana järjestyä – sitten vaan, kohti ysiluokkaa!” Matti toteaa. ”Ja jatko-opintoja!” naurahtaa Anri.

Kuuntele Kuulopoluilla –podcastin 2.osa täältä 
Lue 2.osan tekstivastine täältä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *