Alisan Paikka auki -matkan puoliväli


Kello tikittää eteenpäin ja puhelua ei ole vieläkään tullut. Ei mua ole varmaan valittu, kun kello on jo noin paljon ja sanoivat, että soittavat aamulla. Puhelin soi yhtäkkiä puolenpäivän aikaan ja sydämeni hyppäsi kurkkuun. Kädet täristen sain vastattua puhelimeen ja hyvä ettei hiestä liukkaat käteni tiputtaneet puhelinta. Sitten kuulin sen kaikista odotetuimman kysymyksen ”haluatko tulla meille töihin?” Ja näin työni järjestöassistenttina alkoi.

Valmistuin 2023 kesällä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta yhteisöpedagogiksi. Koko kevät meni harjoittelussa, opparin tekemisessä ja töitä etsiessä. Vaikka olin suorittanut kaikki harjoittelut opinnoissani niin kaikki hakemukseni tyrmättiin saatesanoilla ”ei ole tarpeeksi kokemusta”. Tämä oli kova paikka vastavalmistuneelle töitä odottavalle.

Selasin jokin kesäinen päivä Facebookia ja törmäsin Paikka auki -avustusohjelman sivuihin. Sieltä löysin tämän LapCI ry:n järjestöassistentin työpaikkailmoituksen. Ennen tätä työtä minulla ei ollut oikeastaan mitään kokemusta kuulovammoista tai edes kuullut sisäkorvaistutteesta. Nettisivut ja google tarjosivat hyvän alkukäsityksen sisäkorvaistutteesta, mutta nyt noin puoli vuotta myöhemmin on hauska huomata kuinka vähän sitä alussa tiesi.

Olenkin oppinut eniten kuulovammoista ja sisäkorvaistutteesta blogimme teksteistä sekä ihan vain kuuntelemalla ihmisten kokemuksia. Vaikka minulla ei ole muuta tarttumapintaa aiheeseen kuin vain tämä työ niin silti rakastan kuunnella niitä. Uskon, että monelle muullekin pienet keskusteluhetket, kirjoitukset ja muiden näkeminen ovat merkityksellisempiä kuin tiedon lukeminen netistä.

Tässä työssä minut on ehdottomasti yllättänyt kaikki todella mukavat perheet, nuoret ja yhteistyökumppanit. Välillä tulee töppäiltyä, mutta ikinä niistä ei ole tullut kiusaantunut tai vaivaantunut olo. On okei välillä mokailla ja niistähän sitten oppii! Koko tätä kuulovamma yhteisöä mielestäni yhdistää ihmisten sydämellisyys sekä aito halu tehdä asioita hyvin ja nähdä muiden onnistuvan.

Tämän puolen vuoden aikana olen todellakin oppinut asioita ja innolla odotan tulevia tapahtumia missä omaa osaamispankkia pääsee vielä enemmän kehittämään. Suurin oppi, jonka olen saanut tähän mennessä on se, että ei aina tarvitse pingottaa. On hyvä suunnitella asiat etukäteen, mutta sitten pitää myös antaa vain olla.

Suosittelen kaikille Paikka auki -työpaikkoja ja hyppäämistä tuntemattomaan. Välillä kannattaa hakea työpaikkoihin, joista ei aluksi tiedä mitään. Työn kautta kuitenkin oppii tekemään ja toimimaan. Haluan myös luoda toivoa ja tsempata teitä, jotka etsitte nyt työpaikkaa. Se saattaa tuntua mahdottomalta ja lannistavalta, mutta sinä pystyt siihen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *