Voimauttava valokuvaus -viikonlopun satoa


Lapsi pölläyttää lunta ilmaan, taustalla lumisia puita.

LapCI ry:ssä on puhuttu jo vuosia, kuinka ihana olisi jälleen järjestää viikonloppu Voimauttava valokuvaus -menetelmän parissa esimerkiksi lapsi–vanhempi-pareille jossakin kauniissa miljöössä. Viikonloppu, joka tarjoaisi rauhallista yhteistä aikaa erityisesti vanhemmalle ja kuulovammaiselle lapselle mukavan tekemisen äärellä. Edellinen vastaava kurssi järjestettiin kuuleman mukaan vuonna 2008, jolloin kuvattiin vielä filmikameralla.

Vihdoin tämä järjestyi uudelleen! Helmikuisena paukkupakkasviikonloppuna Karkkilan Tehtaan Hotelliin kokoontui seitsemän paria viettämään yhteistä voimauttavaa aikaa. Tässä blogissa kerromme, miten viikonloppu sujui. Kaikki alla nähtävät kuvat ovat kurssin satoa; kiitos osallistujille siitä, että saamme niitä jakaa!

Lapsi kuvaa kameralla talvisessa maisemassa Voimauttava valokuvaus -viikonloppuna

Voimauttava valokuva on sosiaalipedagoginen menetelmä

Voimauttava valokuva -menetelmässä käytetään valokuvausta voimautumisen välineenä. Voit lukea menetelmästä enemmän tästä linkistä. Lisäksi Yle on kirjoittanut menetelmästä mielenkiintoisen ja kattavan jutun. Ylen artikkelissa menetelmää on kuvattu näin:

“Voimauttavan valokuvan menetelmän idea on totutella perheen sisällä kestämään ja ymmärtämään sitä, että läheisetkään ihmiset eivät voi täysin tavoittaa toistensa maailmaa. […] Miten voimme kokea kuuluvamme samaan perheeseen ja ymmärtää, nähdä ja kuulla todella toisiamme, vaikka olemme niin erilaisia? Jokainen meistä kärsii perimmäisestä kömpelyydestä ymmärtää ja kohdata omia rakkaitamme sellaisella tavalla, jolla he kaipaavat tulla nähdyiksi.”

Voimauttavan valokuvan viikonloppu on siis tarkkaan laadittu sosiaalipedagoginen menetelmä ja sen vetäjäksi kouluttaudutaan erikseen menetelmän kehittäjän, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen, pari vuosikymmentä sitten luomassa koulutuksessa.

Menetelmä perustuu korjaaviin katseisiin ja nähdyksi tulemiseen, jossa valokuva toimii työkaluna.

Voimautumisen keskeinen idea on se, ettei toista ihmistä voi voimauttaa. 

Lapsi poseeraa lumisen metsän edessä punaisessa takissaan Voimauttava valokuvaus -viikonloppuna

Meillä oli ilo saada koulutettu ohjaaja Anne Kolhinen toimimaan viikonlopun vetäjänä. Anne käyttää työssään useita luovan terapian menetelmiä. Tänä viikonloppuna etenimme ensisijaisesti lasten ehdoilla: osallistujina oli 7–10-vuotiaita lapsia vanhempiensa kanssa, minkä takia emme kovin syvällisesti kerenneet perehtyä menetelmän filosofiaan. Keskityimme enemmänkin vanhemman ja lapsen yhdessä oloon, valokuvaamiseen ja valokuvien ihailuun.

Lapsi poseeraa jääpuikoksi jäätyneen risun kanssa irvistäen Voimauttava valokuvaus -viikonloppuna

Parien työskentely

Viikonloppuun saavuttiin pareittain, esimerkiksi isä-lapsi, äiti-lapsi tai nuoret yhdessä ystävänsä kanssa. Aikaisempaa osaamista valokuvaamisesta ei vaadittu, sillä Anne johdatti parit menetelmän saloihin. Tehtaan Hotellin ruukkimaisemat sekä aurinkoinen talvisää tarjosivat mitä upeimmat taustatekijät valokuvaamiselle. Olimme kyllä onnekkaita, kun meille sattui näin kaunis viikonloppu. Parit käyttivät lauantai-iltapäivän ja sunnuntai-aamupäivän ulkona ja lumessa telmien.

Lapsi makaa mahallaan lumessa ja katsoo kameraan, taustalla puita ja joki Voimauttava valokuvaus -viikonloppuna
Iloinen lapsi kiipeämässä puuhun talvimaisemassa.
Sivukuva lapsen kasvoista talvimaisemassa, siniharmaat sävyt.

Tällainen viikonloppukurssi sopi korona-aikaan siinä mielessä hyvin, että olimme enimmäkseen tekemisissä oman perheenjäsenen kanssa. Ulkoilimme myös paljon. Lauantai-iltana kokoonnuimme yhteen ja tulostimme kuvia. Sunnuntaina kuvista koostettiin näyttely ja jokainen sai kertoa omasta voimauttavasta prosessistaan ja siitä, miten koki menetelmän hyödyt.

Lapsi poseeraa vastavaloon Voimauttava valokuvaus -viikonlopun talvimaisemassa.

Palautetta viikonlopusta

Ehkä tärkeintä oli aika oman lapsen kanssa. Tapahtuma oli myös mielenkiintoinen ja oli mukavaa nähdä valokuvausta uudelta kantilta.”

We had a fantastic time and enjoyed the whole event tremendously. Also nice for father and son to spend time together while engaging in a fun, new pursuit. We learned a lot about how to compose pictures and also how to operate the camera equipment. Great people, great event, superb food and in very pleasant surroundings. A perfect weekend!”

Kuvien tulostaminen oli todella hieno ajatus. Kuvat pääsivät oikeuksiinsa eri tavalla kuin pelkästään digitaalisessa muodossa ja näyttelyn järjestäminen oli onnistunut idea. Anne kysyi usein ”mikä on näistä se voimauttavin valokuva”. Meille se oli synonyymi mielestämme parhaalle valokuvalle.”

”Mielestäni aihe on mielenkiintoinen ja näkisin tästä mielelläni jatkokurssiakin. Nyt olemme raapaisseet pintaa, joten eiköhän mennä syvemmälle?”

Ylhäältä päin otettu kuva: kaksi lasta valikoi pöydän ääressä kuvia, kaksi aikuista seuraa sivuilla.
Lopuksi jokainen sai valita omista kuvistaan parhaimmat ja voimauttavimmat
Kollaasi erään parin talvisista voimauttavista kuvista.
Omat kuvat asetettiin näyttelyksi. Jokainen sai kertoa ottamistaan kuvista ja muut pääsivät niitä lopuksi ihailemaan

Loppufiilikset

Kiitos paljon kaikille osallistujille! Kiitos Annelle menetelmän ohjaamisesta ja Tehtaan Hotellille vieraanvaraisuudesta!

Omasta puolestani oli upea seurata parien työskentelyä. Erityisesti sitä, kuinka lapset ohjailivat vanhempiaan, millaisia kuvia he halusivat itsestään otettavan ja toisinpäin. Lopuksi, kun katselimme kuvia, oli todella koskettava kuunnella, mitä tunteita ja ajatuksia kenellekin oli viikonlopun aikana noussut. Jokainen sai kotiin viemisiksi pinon voimauttavia kuvia printattuna mukaansa, juuri sellaisina kuin siinä hetkessä toivoikin.

Kannustamme kaikkia pareja jatkamaan valokuvaamista ja lähtemään toisinaan vaikka retkelle kameran kanssa ottaen voimauttavia kuvia toinen toisistanne!

Seuraavaa kertaa odotellen,
Marianne Peltoniemi
projektikoordinaattori
LapCI ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *