Vertaisperhekurssi Rovaniemellä


Kyllä vertaistuki on parasta livenä!

Vietimme viikonloppuna Kuulovammaisten lapsen koulupolku -vertaisviikonloppua yhdeksän perheen kanssa. Viikonlopun järjestimme yhdessä Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liiton (KLVL ry) kanssa. Oli mahtavaa saada ohjaajapariksi KLVL:n kokenut vapaaehtoinen Maarit Lasanen. Osallistujaperheet tulivat eri puolelta Suomea ja kaikilla oli suuri tarve päästä taas tapaamaan vertaisia pitkästä aikaa, ja paikalle tultiinkin monen sadan kilometrin päästä.

Perjantaina saavuimme mahtavaan tapahtumapaikkaan SantaSporttiin. Tutustuimme toisiimme ja kävimme läpi viikonlopun odotukset ja tavoitteet. Moni perhe oli paikalla sen vuoksi, että he kaipasivat apua ja varmuutta siihen, miten he voivat parhaiten tukea lapsen koulunkäyntiä ja mitä he voivat vaatia koululta kuulovammaisen lapsen tukemiseen. Lisäksi moni halusi vertaistukea ja kuulla kokemuksia siitä, miten muut ovat saaneet lapsen kouluasiat järjestetyksi. Myös siirtymävaiheissa eskarista kouluun, ala-asteelta yläasteelle ja peruskoulusta toiselle asteelle olivat asioita mistä haluttiin saada tietoa. Lapsille ehdottamasti tärkein asia oli saada uusia kavereita ja tavata muita kuulovammaisia lapsia, sillä moni on oman koulunsa ja kotipaikkakuntansa ainoa kuulokojetta tai sisäkorvaistutetta käyttävä lapsi tai nuori. Perjantai-illan päätteeksi perheet lähtivät pulikoimaan uima-altaaseen. Mahdollisuus uimiseen oli lapsille yksi viikonlopun kohokohtia, sillä uimahallit ovat monessa kaupungissa olleet koronan vuoksi pitkään suljettuina.

Puuhaa ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja

Kuvassa leikkihuone, missä lapsi seisoo käsillään

Lauantaina oli erillinen ohjelma lapsille ja vanhemmille. Vanhemmat kuulivat luentoja kuulovammaisen lapsen koulupolusta ja tukitoimista sekä niiden järjestämisestä. Niistä kerromme enemmän ensi viikon blogikirjoituksessa. Aikuiset kävivät ennen kahvia myös vähän ulkoilemassa ja keppijumpalla, ettei päivä menisi pelkäksi istumiseksi.
Iltapäivällä nuoriso liittyi vanhempien seuraan, ja saimme kuulla upeat kokemuspuheenvuorot aikuisilta kuulon apuvälineiden käyttäjiltä Fannylta ja Ainolta. Nämä puheenvuorot antoivat niin nuorille kuin vanhemmille todella paljon. Oli ihana huomata molempien kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroista, kuinka hyvin molemmat nuoret aikuiset olivat elämässään pärjänneet, vaikka haasteita olikin matkan varrella ollut. Se antaa perheille paljon toivoa ja valoa.

Kuvassa suuri näyttö, jossa kokemusasiantuntija Fannyn Zoom-ikkuna kulmassa ja keskellä lukee "Perheeltäni, kavereiltani ja kuulovammaisten ja viittomakielisten järjestöiltä saamani tuki ja kannustus ovat olleet äärettömän tärkeitä. Olen tullut nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin olen."
Kuva Fannyn pitämästä kokemusasiantuntijan puheenvuorosta

Kuvassa kolme lasta kiipeää värikästä kiipeilyseinää ylös

Lapsille lauantai olikin päivä täynnä ohjelmaa mukavien lastenohjaajien kanssa. Ensin vähän tutustuttiin ja oltiin seikkailemassa sisäliikuntapuisto Funparkissa. Siellä tekemistä riitti kaikenikäisille. Kouluikäiset kävivät kiipeilemässä kiipeilyseinällä. SantaSportin mahtavat kiipeilyohjaajat saivat jokaisen lapsen ylittämään itsensä ja lasten kiipeilykehityskaari oli huikea. Moni uskalsi kiivetä paljon korkeammalle kuin oli alun perin kuvitellut. Kiitin vielä sunnuntaina toista kiipeilyohjaajaa ja hän kertoi, että olleensa itsekin yllättynyt siitä, miten upeasti moni ylitti itsensä, vaikka olivat ensimmäistä kertaa kiipeilemässä. Harvoin on kuulemma tuollaista ryhmää, joka yhden tunnin aikana kehittyy noin paljon. Pienet kävivät omien ohjaajien kanssa ulkoilemassa ja heillä riitti tekemistä pelien, piirtämisen ja leikkien merkeissä. Ihan pienin nukkui päiväunetkin.

Isot pääsivät vielä päivän päätteeksi ohjaajien kanssa keilaamaan. Illalla oli taas mahdollisuus mennä uimaan. Uimisen lomassa juttua riitti niin aikuisten kuin lasten kesken. Oli ihana kuulla, kun lapset kertoivat päivän kokemuksista vanhemmille. Vaikka tekemistä oli paljon ja niissä oli hauskaa, oli selkeästi aistittavissa, että tärkeintä oli ollut se, että oli saanut uusia ystäviä.

Yhteinen taideteos ja loppufiilikset

Sunnuntaina aloitimme aamun pienellä jumppahetkellä, jonka jälkeen ruvettiin pistämään viikonloppua pakettiin. Kävimme kuvakorttien avulla läpi viikonlopun kokemuksia ja sitä, mitä kukin perhe on viikonlopusta saanut. Moni kertoi saaneensa paljon hyödyllistä tietoa ja hyviä vinkkejä lapsen kouluasioiden hoitamiseen.

Kaikki olivat saaneet uusia kavereita ja suullisessa palautteessa perheet kiittivät molempia järjestöjä siitä, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Ne nähdään tärkeinä juuri sen vuoksi, että lapsella ja nuorella sekä vanhemmilla on suuri tarve päästä jakamaan kokemuksia ja saada tuntea se, että ei ole ainoa, jolla on kuulon kanssa haasteita.

Sunnuntaina moni vanhempi kertoi saaneensa paljon nuorten aikuisten kokemusasiantuntijapuheenvuoroista. Lopuksi teimme vertaisperhenorsu-teoksen, jota saatiin ihastella SantaSportin aulassa.

Kuvassa valkoinen kangas, jossa norsuiksi maalattuja kädenjälkiä. Jokaisen kädenjäljen alla on nimi. Keskellä kangasta lukee "SantaSport 2021"
Vertaisnorsut eli kaikkien viikonloppuun osallistuneiden kädenjäljet näkyivät teoksessa!

Tapahtumapaikkana SantaSport oli loistava. Siellä oli hyvät puitteet järjestää perhetapahtuma. Paikan henkilökunta oli palvelualtista ja osaavaa. Viikonlopun aikana saimme myös nauttia aivan mahtavasta ruuasta. Omalta osaltani haluan kiittää kaikkia mukana olleita perheitä, lastenohjaajia ja Maarittia sekä Tarjaa ja Isaa, jotka olivat viikonlopun suunnitelleet ja tehneet etukäteisjärjestelyt.

Toivottavasti pian taas nähdään!

Terveisin,
Janet Grundström
LapCI ry:n toiminnanjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *