Vanhempien vertaisviikonloppu Orimattilassa


Jo perinteeksi muodostunutta vanhempien ihan omaa viikonloppua vietettiin viikonloppuna Orimattilan idyllisessä Hotelli Teltassa. Mukana oli neljätoista sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen vanhempaa. Osa heistä osallistui vanhempien viikonloppuun ensimmäistä kertaa. Alun jännitys meni kuitenkin nopeasti ohi, kun huomasi, että kaikilla oli joku ennestään tuttu osallistuja jostain toisesta LapCI ry:n tapahtumista, ja viikonloppua ohjaava työntekijäkin oli myös kaikille tuttu.

Alkulämmittelyä

Viikonlopun ohjelma alkoi yhteisellä lounaalla Kehräämön ravintola Olassa. Nautimme herkullista ruokaa ja salaatteja. Juttu lähti vanhemmilla luistamaan ja kaikki löysivät ruualle juttukaverin. Monia puhutti koulun tai päiväkodin aloitus. Lounaan jälkeen pidimme yhteisen tutustumishetken Hotelli Teltan Väreessä, joka oli viihtyisä kokoushuone. Kaikki esittelivät itsensä, kertoivat mistä olivat tulleet ja esittelivät oman perheensä. Tutustumiskierroksella tuli paljon keskustelua monista vanhempia askarruttavista aiheista ja siitä olikin luontevaa siirtyä kahvipöytään jatkamaan keskustelua. Koska perheet olivat eri puolilta Suomea nousi keskusteluun puheprosessien uusimissykli ja se, miten eriarvoisessa asemassa sisäkorvaistutetta käyttävät lapset ovat, vaikka käytäntöjen pitäisi olla yhdenvertaiset. Todettiin, että LapCI ry:llä ja yhteistyöjärjestöillä riittää tässä asiassa vaikuttamistyön työsarkaa.  

Telttahuoneita käytävän varrella, huoneiden edessä ja vieressä maassa hiekkaa ja lyhtyjä.
Hotelli Teltassa nukuttiin kotoisissa telttahuoneissa

Hemmottelua ja rentoutumista

Iltapäivällä ohjelmassa ollutta metsäretken aloitusta jouduttiin siirtämään sateen vuoksi. Näin aikaa jäi keskustelulle mukavasti. Vaihdoimme lennosta ohjelman Orimattilan kaupunkikierrokseen, kun rankkasade taukosi. Päätettiin yhdessä, että kirkonkylältä löytyy sateensuojaa helpommin, jos rankkasade pamahtaa uudelleen päälle. Osa jäi tekemään salitreenit Kehräämön punttisalilla ja taisipa joku ottaa päiväunet, kun kerrankin siihen oli mahdollisuus.  

Maittavan päivällisen jälkeen ilta jatkui Hellimön saunamaailmassa. Tarjolla oli höyry- ja infrapunasaunaa, suolahuonetta, mielenrauhakeinua ja perinteinen sauna. Ihoa hoidettiin mutaanaamiolla ja keuhkoja suolahuoneessa. Illan aikana keskustelu vanhempien kesken jatkui vilkkaana.  

Miehiä istumassa takkahuoneessa kylpytakit päällään. Miehet keskustelevat toistensa kanssa.
Isät rentoutumassa Hellimössä

Illan päätteeksi kokoonnuimme vielä yhteen mukavan jutustelun merkeissä. Vaikka kuinka yritimme puhua vähän jostain muustakin, niin kyllähän se keskustelu kääntyi lapsiin. Hehän ovat se meitä yhdistävä tekijä ja syy, miksi olemme kokoontuneet yhteen. Ennen yhtätoista jokainen rauhoittui omaan telttaansa, jossa uni tuli nopeasti.  

Menevää meininkiä

Ohjaaja Pia kertomassa osallistujille, miten kuntosalitreeni vedetään. Pian takana näkyy varusteita, mm. nyrkkeilysäkki ja jumppamattoja.
Ohjaajamme Pia näyttämässä miten treeni vedetään

Sunnuntain ohjelma alkoi crossfit-treenillä Gym23:ssa. Ohjaaja Pia oli järjestänyt meille 14 erilaisen treenin pistettä, joissa tehtiin HIIT-treeni. Tämä upea porukka lähti täysillä treeniin mukaan ja hiki virtasi. Jokaisella oli kuitenkin hymy kasvoilla ja posket punaisina. Treenin ja suihkun jälkeen kokoonnuimme vielä kokoushuoneeseen, jossa pidettiin pieni palautehetki ja vedettiin viikonloppu yhteen.  

Osallistujat pitivät tärkeänä, että vanhemmille järjestetään oma viikonloppu. Silloin on mahdollista päästä keskusteluissa syvemmälle, kun lapsi ei ole läsnä.

Lapsi on tärkeä yhdistävä tekijä, ja vaikka osallistujat eivät kaikki entuudestaan toisiaan tunteneet, tuli sellainen olo, että keskusteluissa voi mennä samantien syvään päätyyn jättäen säästä puhumiset väliin. Voi puhua sellaisista asioista ja tunteista, mitä vain vertainen ymmärtää. 

Pienempien lasten vanhemmat pitivät tärkeänä, että mukana on osallistujia, joiden lapset ovat vanhempia kuin oma pieni. Se antaa sitä kuuluisaa valoa tunneliin, kun huomaa että asiat ovat järjestyneet. Viikonloppu koettiin tärkeäksi ja osallistujilla oli raukea, hyvä fiilis. Ohjelma oli mieluisa ja paikka mahtava. Vanhemmat kertoivat kuinka tärkeää on, että LapCI ry on olemassa. Ilman sitä, jäisi helposti yksin.  

Hotelli Teltta oli loistava pitopaikka tällaiseen vertaistoimintaan. Siellä ei ollut muita majoittujia, joten saimme kaikki tilat ryhmän käyttöön. Ruokailu ja aktiviteetit pystyi järjestämään saman talon sisällä, koska palvelu siellä on monipuolista. Vahva suositus muille vertaistoimintaa järjestäville tahoille!  

Antoisa ja rento viikonloppu päättyi yhteiseen, maittavaan lounaaseen, jonka jälkeen oli ihana lähteä ajamaan kohti kotia ja hakemaan lapsia hoitopaikoista. Kiitos kaikille osallistujille!

Syysterveisin,
Janet Grundström
Yhdistyksen toiminnanjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *