Talvista riehaa Ähtärissä


LapCI ry:n ihka ensimmäiset Talvipäivät pidettiin kuluneena viikonloppuna Honkiniemen leirikeskuksessa, Ähtärissä. Tapahtuma toimi talvisena vastineena Kesäpäiville, jotka taas järjestetään elokuussa. Koronavuosien jälkeinen sitkeä flunssakausi vaikutti valitettavasti myös Talvipäiviin, monien perheiden joutuessa perumaan tulonsa. Onneksi saimme silti mukaan kuusi huikeaa perhettä, ja lapset toivat mukanaan juuri sopivasti vilinää. Honkiniemen puitteissa saimme teeman mukaisesti viettää mukavan viikonlopun talvisten aktiviteettien parissa.

Vauhtia ja tunnelmointia

Kuva LapCI ry:n puheenjohtaja Alista pulkassa pienen taaperon kanssa. He laskevat mäkeä alas. Molemmat nauravat
Yhdistyksemme puheenjohtaja Ali intoutui pulkkailemaan
Kuvassa näkyy ringissä aikuisia ja lapsia tanssimassa musiikin tahtiin, kaikki hymyilevät
Vinhaa leikkimistä musiikin tahtiin

Aloitimme Talvipäivät Honkiniemen kodalta, jossa oli tarjolla makkaraa, mehua ja vaahtokarkkeja. Räiskäleidenkin paisto kodan nuotiossa onnistui pienten alkuvaikeuksien jälkeen. Tutustuimme kodalla hieman toisiimme ja kerroimme, mistä päin Suomea olimme Ähtäriin vaeltaneet. Vatsojen täytyttyä suunnistimme pulkkamäkeen, jonne oli kodalta vain lyhyt matka. Pulkkamäki antoi hurjan kovat vauhdit, ja sitä liu’uttiin pitkälle järven jäälle saakka. Kukaan ei jäänyt tässä mäessä statistin rooliin! Koostimme pulkkailusta vauhdikkaan videon, joka on nähtävillä Instagram-tilillämme.

Sisätiloissa leikimme yhdessä hauskoja ryhmäleikkejä, pelailimme lautapelejä, rupattelimme rauhassa sekä tietysti söimme vatsamme täyteen säännöllisin väliajoin. Yleinen vitsi vertaisviikonlopuissa onkin, että näistä viikonlopuista ei nälkäisinä kotiin lähdetä, sillä ruokailuja on vähintään muutaman tunnin välein! Illalla lämpesi rantasauna, josta pääsi lyhyen matkaa kipitellen avantoon. Karaistuneimmat uivat pientä lenkkiä hyytävässä vedessä, kun taas osalle riitti jo kävelymatka laiturille, minkä aikana varpaat olivat jo jäätyneet tunnottomiksi.

Liitämistä jäällä

Seuraavaan päivään kuului lisää tekemistä ulkona. Honkiniemeä ympäröivän järven jäälle oli lanattu rata, jossa saimme luistella ja viiletellä menemään potkukelkoilla. Kaiken jäällä liitämisen välissä lämmittelimme ja herkuttelimme kuumalla kaakaolla. Jäällä oli myös radat silitysrautacurlingille, jota osa menikin kokeilemaan. Tämä osoittautuikin melkoiseksi taitolajiksi, sillä vanhat raskaat silitysraudat oli vaikea saada liukumaan jäällä ilman, että ne vahingossa paukauttaisi jäähän.

Kuvassa pieni tyttö seisoo jäällä luistinten päällä kädet levällään hakien tasapainoa. Vieressä selkä kameraan päin on poika, joka on polvillaan jäällä. Takana näkyy puita, vaja ja veneitä pinossa.
Mukavat sääolosuhteet kannustivat kaikkia osallistujia lähtemään liikkeelle

Lasten energian määrä oli läpi viikonlopun hämmästyttävä, ja he lähtivät toimintaan mukaan aina täydellä teholla. Oli myös ihana todistaa jälleen kerran uusia ystävystymisiä sekä vanhempien käymiä tärkeitä vertaistuellisia keskusteluita.

Lähikuva taaperosta, joka lukee satukirjaa. Taaperolla on päässään sisäkorvaistutteet
Innokas pieni lukija tutustumassa Mighty Mila -kirjaan

Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan rentouttava. Siihen mahtui paljon vapaata olemista ja rupattelua, mitä perheet usein palautteissa toivovatkin. Toivotaan, että flunssakaudet heltyisivät, jotta pääsemme järjestämään Talvipäivät myös tulevaisuudessa mahdollisimman suurella joukolla!

Seuraava koko perheen vertaisviikonloppu järjestetäänkin jo huhtikuun alussa, kun pidämme yhdessä KLVL ry:n kanssa Musaviikonlopun alle kouluikäisten kuulovammaisten lasten perheille Espoon Nuuksiossa. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa klvl.fi/musaviikonloppu-vertaisperhekurssi!

Kiitos kaikille osallistujille, ja nähdään taas pian!

LapCI ry kiittää Kuulon tuki ry:tä Talvipäivien tukemisesta!

Terveisin,
Projektikoordinaattorit Isa & Katsu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *