Eräjormailua ja visailua Syysleirillä


Huh huh! Viime viikonloppuna vietettiin jo toista kertaa yhdessä Kuuloliiton ja KLVL ry:n kanssa nuorten Syysleiriä. Tällä kertaa Syysleiri pidettiin Solvallan urheiluopistolla, Espoon Nuuksiossa. Viikonlopun teemana oli eräily, ja se näkyi vahvasti leiriohjelmassa: kisailimme joukkueittain niin suunnistuksessa, selviytymistaidoissa, erätietovisoissa kuin myös erilaisissa tunnistustehtävissä.

Tutustumista ja tunnelmallinen ilta kodalla

Suurin osa leirille tulleista nuorista oli jo aikaisemmilta leireiltä toisilleen tuttuja, mutta muutama täysin uusikin kasvo oli myös tullut seikkailuun mukaan. Tutustuimme perjantaina toisiimme ensin hauskojen tutustumisleikkien parissa (joihin kuului mm. intensiivinen kierros speed datingiä), minkä jälkeen marssimme ulos reippailemaan. Varustauduimme otsalampuin, kun lähdimme yhdessä tarpomaan kohti kotaa pikimustassa metsässä, ja oli oltava tarkkana ettei kukaan ryhmästämme eksyisi pienillä metsäpoluilla. Harhailujen jälkeen löysimme kuin löysimmekin perille, ja oli ihana viettää loppuilta lämpimässä kodassa syöden iltapalaa, paistaen makkaraa ja tehden S’moreseja, jotka olivatkin osalle täysin uusi herkku.

Kuvassa nuoria seisomassa vastakkain toisiaan, keskellä kuvaa oleva teinipoika katsoo hymyillen kädessään olevaa kännykkää
Speed dating -kysymykset jaettiin kaikille osallistujille, ja jokaisella parilla oli 45 sekuntia aikaa keskustella
mahdollisimman monta aihetta listasta läpi
Tilannekuva, jossa tyttö yrittää saada kiinni pojasta, jolla on vihreä kangaspala kädessään. Poika väistää kiinnioton
Pelien lomassa tuli paljon vauhdikkaita tilanteita

Suunnistustaidot hukassa

Kuvassa Koalapandat-joukkue poseeraa kameralle, etualalla ohjaaja ottaa heistä kuvaa. Takana näkyy metsää
Koalapandat ylsivät kolmansiksi suunnistuksessa

Leirin pääohjelma eli eräily pyöräytettiin käyntiin heti lauantaiaamusta. Käytyämme lyhyesti läpi erätaitojen perusteet jakauduimme neljään tiimiin: Eräliisat, Gorillat, Mandrillit ja Koalapandat. Joukkueiden tehtävänä oli löytää Nuuksion metsiin eksynyt ohjaajaparivaljakko Viivi ja Oona käyttäen ainoastaan paperista karttaa. Lisähaastetta tehtävään lisäsi se, että jokaisen tiimin jäsenen oli pidettävä kädessään kankaanpaloja, jotka sitoivat heidät ryhmän toisiin jäseniin. Tästä mittelöstä kehkeytyi varsinainen tahtojen taisto: osa tiimeistä eksyi reitiltään ja rämpi soiden läpi, toiset taas kapusivat korkeita kallioita ylös ja alas ennen kuin löysivät eksyneet ohjaajat. Parhaimmin tehtävästä suoriutui team Eräliisat ajassa 47 minuuttia! Lopulta kaikki tiimit löysivät paikalle ja otimme ryhmäkuvan ennen kuin suunnistimme lyhyintä reittiä takaisin Solvallaan.

Eräjormailua kerrakseen

Lounaan jälkeen luvassa oli selviytymisrasteja, joita meille vetivät Elämyksen Taian kokeneet oppaat Julia ja Jonna. Opettelimme mm. tunnistamaan erilaisia eläinten karvoja ja ei-myrkyllisiä metsän herkkuja sekä saimme opastuksen siihen, mitä kannattaa tehdä tilanteessa jos eksyy metsään ilman toimivaa GPS-signaalia. Näiden rastien jälkeen taas ääneen pääsivät Solvallan ohjaajat, jotka vetivät meille lisää erilaisia eräilyrasteja, joissa harjoiteltiin teltan kokoamista, tulentekoa ja veden suodattamista. Paljon uusia taitoja tuli opittua lyhyessä ajassa.

Elämyksen Taian oppaat näyttivät meille, kuinka entisaikaan ollaan saatu sytytettyä tuli
Kuvassa kolme nuorta ja yksi ohjaaja poseeraavat kameralle hymyillen, he istuvat ison kiven päällä keskellä metsää. Takana näkyy muista osallistujia
Välipalatauolla
Kuvassa neljä nuorta tyttöä hymyilee ja kokoaa telttaa nurmikolla
Yksi Solvallan ohjaajien ohjaamista rasteista oli jo Suurleiriltäkin tuttu teltan kokoaminen

On sanomattakin selvää, että intensiivisen aamu- ja iltapäivän jälkeen olimme kaikki (niin nuoret kuin ohjaajat) pienen levähdystauon tarpeessa, ja niinpä päivällisen jälkeen osa meni rentoutumaan rantasaunaan ja toiset taas pelaamaan rauhassa lautapelejä. Myöhemmin illasta pistimme herkut pöytään, pidimme hauskaa eräilyaiheisen Kahoot-tietovisan parissa sekä leikimme erilaisia mukavia yhteisleikkejä koko porukalla. Lähes kaikilla tuli uni nopeasti näin tapahtumarikkaan päivän jälkeen!

Loppuleikkejä ja visailua

Sunnuntaiaamun valjetessa pidimme heti ensimmäisenä aamusta mukavan venyttelyhetken Solvalla Areenalla koko porukalla. Se tekikin oikein hyvää lihaksille, jotka olivat lauantain metsässä samoilun jäljiltä yhdellä sun toisella jumissa. Verryteltyämme leikimme Läpsyä ja pelasimme pari vauhdikasta erää Kaupunkisotaa, jossa ylivoimaisia voittajia olivat team Keltaiset.

Kuvassa nuoria ringissä ylhäältäpäin kuvattuna, nuorilla kädet lattialla levällään
Läpsy on yksi leiriklassikoista
Kuvassa ohjaajat Helmi ja Toni poseeraavat kameralle Solvalla Areenalla, molemmat tekevät käsimerkkejä
Ihanat ohjaajat Helmi & Tonza

Ennen lähtöä ehdimme kuitenkin vielä kerääntyä yhteen ja porista fiiliksiämme viikonlopusta sekä pelata Kahoot-pelin, jossa arvailimme kenestä osallistujasta mikäkin toteamus kertoo. Fiiliskierroksen perusteella kaikilla oli hyvä mutta hieman väsynyt fiilis, mutta onneksi oli vielä hyvin aikaa viettää loppupäivä rentoutumassa kotisohvalla. Ehkä ensi vuoden Syysleiri voitaisiinkin tasapainon vuoksi pitää jooga-retriittinä tai chillaus-leirinä? Saimme osallistujilta paljon hyviä ideoita ensi vuotta varten, ja toivottavasti pääsemme toteuttamaan niistä mahdollisimman monta!

Kiitos kaikille osallistujille hienosta viikonlopusta luonnon armoilla! Nähdään taas pian!

Syysterveisin,
Eräjormat Isa & Katsu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *