CIsumusan Kuulokeskus-kiertue


Kuvassa kartta auton konepellillä ja näkymä tielle

Summary

CIsumusan projektikoordinaattori vieraili kaikissa Suomen yliopistollisten sairaaloiden kuulokeskuksissa huhtikuun 2023 aikana. Kiertueelta tarttui matkaan paljon uusia ideoita ja mukavia keskusteluja alan ammattilaisten kanssa. Tässä kirjoituksessa on kerrottu palautteista ja uusista ideoita, joita kiertueen aikana syntyi.

Jotkut teistä ovat saattaneetkin seurata Kuulokeskus-kiertuetta LapCI ry:n Instagramista. CIsumusan projektikoordinaattori Katariina kiersi huhtikuun aikana kaikki Suomen yliopistollisten sairaaloiden kuulokeskukset. Tavoitteena kiertueella oli tiivistää yhteistyötä keskusten kanssa, kertoa ja saada palautetta toiminnastamme. Toivomme tavoittavamme entistä paremmin sisäkorvaistutetta käyttävien lasten perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On tärkeää, että perheillä on tieto siitä, että tukea on saatavilla sitä halutessaan. Halusimme myös esitellä mahtavaa CIsumusa-toimintaamme ja viime syksynä valmistuneen CIsumusa-toimintamallin ja CIsumusa-oppaan. Olisi hienoa, että yhä useampi perhe ja ammattilainen löytää oppaan ja sen hyödyt sekä CIsumusa-toiminnan.

Saimme kuulokeskuksissa käydyistä keskusteluista monia hyviä ideoita ja ajatuksia toimintaamme. Halusimme jakaa nämä ajatukset myös teille blogimme lukijoille.

Tietoa saataville monille eri kielille

erimaiden lippuja sydämen mallisessa muodostelmassa

Kaikissa keskuksissa tuli esille, että tietoa sisäkorvaistutteista ei ole saatavilla riittävästi eri kielillä. Kyseessä on todella marginaalinen ryhmä, jolle tietoa olisi hyvä olla saatavilla. Maahanmuuttajien saama vertaistuki koetaan myös vähäiseksi, mitä hankaloittaa yhteisen kielen puuttuminen ja tulkkien käytön rajallisuus. Meiltä kaivattiin yleisesti tietoa istutteista sekä LapCI ry:n toiminnasta mahdollisimman monella eri kielellä. Haluamme tietysti vastata tähän tarpeeseen ja lähdemme selvittämään rahoitusta käännöstyölle ja yhteistyökumppaneita vertaistuen mahdollistamiseksi.

Kuulomuskari myös muille paikkakunnille

Kuulomuskari toimii tällä hetkellä vain Helsingin Kulosaaressa ja toimintaa kaivattiin myös muihin Suomen kaupunkeihin. Pienessä järjestössä tulee resurssit vastaan, sillä toiminnan rahoitus on saatu vain yhteen ryhmään keväälle ja yhteen syksylle. Yritämme selvittää, miten saisimme myös Kuulomuskarin liikkumaan muihin kaupunkeihin ja koulutettua ohjaajia toiminnan vetämiseen. Näin mahdollisimman moni lapsi pääsee hyötymään toiminnasta ja nauttimaan musiikista.

Kuvassa kuulon tutkimushuone, jossa on keskellä tuoli ja ympärillä mustia kaiuttimia
Kuopion kuulontutkimushuoneen välineistöä
Kuvassa viipalemalli korvasta ja siihen leikatusta sisäkorvaistutteesta
Kuopion keskuksen mallikorva ja istute
Kuvassa valkoinen kaappi, jossa on leluja ja sen edustalla näkyy osa naisesta, joka pitää kädessään värikkäitä palikoita.
Turun keskuksen lelukaappi, jossa on tarvikkeita lasten kuulon tutkimuksiin

Lyhyitä leikkitreffejä eri kaupunkeihin

CIsupajan toiminnassa testattiin tänä keväänä todella matalan kynnyksen leikkitreffejä helsinkiläisessä päiväkodissa. Kiertueella ilmeni, että myös muualla Suomessa kaivataan tämän tyyppisiä lyhyitä tapahtumia sisäkorvaistutetta käyttävien lasten perheille. Tähän toiveeseen pystymme vastaamaan ja suunnittelemmekin leikkitreffejä eri kaupunkeihin ympäri Suomea.

kuvassa lapsi leikkimässä kahden lelulaatikon välissä, lapsen päässä on valkoinen sisäkorvaistute

Tukea sisäkorvaistutetta harkitseville perheille

Joillakin lapsilla kuulovamma on etenevä ja lapset pärjäävät alkuun kuulokojeiden kanssa ja istuteleikkaus tulee ajankohtaiseksi vasta myöhemmällä iällä. LapCI ry:n periaatteisiin kuuluu, että emme painosta perheitä tekemään päätöksiä suuntaan tai toiseen, vaan tuemme perheitä heidän tekemissä päätöksissä. Useammassa keskuksessa on kuitenkin perheitä, jotka pohtivat leikkausta ja kokevat että olisi mukava jutella asiasta vertaistensa kanssa. Kyseessä on perheille pelottava ja iso päätös. Pohdimme miten voisimme järjestää vertaistukea ja tietoa sisäkorvaistutetta harkitseville perheille heidän tarvitsemalla tavalla.

Kuvassa tauluun laitettu erilaisia kuulonapuvälineiden korvan mallikappaleita
Turussa tehtyjä korvakappaleita kuulon apuvälineisiin
glitter purkkeja metallisella kärryn tasolla
Turussa tehtyihin korvakappaleisiin voi valita mieleisensä värityksen glittereistä
osotushuone, etualalla lasten pyötäryhmä ja taustalla kaappeja, sekä lelulaatikko.
Oulun kuulokeskuksen perheiden odotushuone
seinämaalaus, jossa on metsää ja ilveksen kuva
Turun kuulokeskuksen perheiden odotushuone ja keskuksen teemaeläin ilves maalattuna seinällä
piiroshahmo lääkärinalle lääkärin vastaanottohuoneen ovessa
Söpö nalle lääkärin huoneen ovessa Helsingin kuulokeskuksessa
kuulontutkimushuone, jossa on kauittimia ja sinne katsotaan pienen ikkunan läpi
Kuulontutkimushuone Tampereella

LapCI ry:n toiminta koettiin erittäin tärkeänä

Keräsimme kuulokeskus-kiertueella kuulokeskuksen työntekijöiltä kirjallisesti palautetta ja ajatuksia toiminnastamme. Palautteiden mukaan kuulokeskuksien työntekijät kokevat toimintamme todella tärkeänä ja he ohjaavat perheitä meidän toimintojemme pariin. LapCI ry näyttäytyy heille elinvoimaisena ja aktiivisena järjestönä. Palautteiden pohjalta tulemme kuitenkin lisäämään viestintää Kuulokeskuksiin päin ja mainostamaan heille tulevia tapahtumiamme, jolloin kuulokeskusten on helpompi välittää tieto heti myös perheille.

Kävimme keskusteluja myös vesisuojista ja uusien Cochlear Nucleus 8 -mallin puheprosessoreiden vaihdosta lapsille. Näissä asioissa toivoimme kuulokeskuksien pitävän yhteistä linjaa ja käyvän keskustelua siitä, miten perheet olisivat tasavertaisessa asemassa ympäri Suomen.

Olemme todella kiitollisia keskuksien väelle, että saimme tulla vierailemaan ja käydyt keskustelut olivat meille todella tarpeellisia ja mielenkiintoisia. Kiitos siis vielä kuulokeskuksille!

Heräsikö sinulle ajatuksia tai kysymyksiä? Voit jättää kommentin tai ottaa suoraan yhteyttä minuun 🙂

Kuvassa Katariina Varjonen pitää kädessään nimilappua, yllään mustavalkoinen takki ja beige iso huivi. henkilö istuu junassa ja taustalla näkyy ikkuna ja peltomaisema.

Terkuin,

Katariina Varjonen
CIsumusan projektikoordinaattori
katariina.varjonen@lapci.fi
0405791450

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *