Vieraskynä: Advanced Bionicsin ääniprosessorit


Advanced Bionics, tuttavallisemmin AB, aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2014. Tällöin ääniprosessorin mallina oli Naída CI Q70. Kyseinen malli oli ensimmäinen AB:n ja Phonakin yhteistyössä valmistama tuote, jossa yhdistettiin sisäkorvaistutteiden ja kuulokojeiden tekniikkaa. Uusia ominaisuuksia olivat muun muassa Phonakin jo yli 20 vuoden ajan kehittämä suuntamikrofonitekniikka ja yhteensopivat lisälaitteet ComPilotin johdolla. Ensimmäistä kertaa tuotiin myös istutekäyttäjille niin sanotut binauraaliset toiminnot, joiden avulla voidaan kahden prosessorin välillä siirtää tietoa sekä ääntä reaaliaikaisesti.

Lapsia leikkimässä

Vuoden 2016 versio

Vuonna 2016 tästä prosessorista tuli uusittu Q90-versio, johon tuli joitakin lisäominaisuuksia. Kyseiseen malliin voidaan vaihtaa tavallisin korvakoukun tai korvakoukkumikrofonin (T-Mic2) tilalle akustinen korvakoukku, jonka avulla matalataajuisia ääniä voidaan vahvistaa akustisesti. Tästä voivat hyötyä ne istutekäyttäjät, joilla on hyödynnettävää jäännöskuuloa matalilla taajuuksilla. Toinen uusi ominaisuus oli automaattinen suuntamikrofonitoiminto, jonka avulla prosessori tulkitsee vallitsevan ääniympäristön sisältävän sekä puhetta että hälyä riittävän pitkän aikaa. Tämän mahdollistaa edistyksellinen ympäristön äänten tulkitseminen, jossa prosessorin äänenkäsittelypiiriä on opetettu 90 tunnilla erilaisilla ääninäytteillä eri ääniympäristöistä. Kolmas uusi ominaisuus oli erityinen suuntamikrofonitoiminto kahden istutteen käyttäjille, jossa neljän mikrofonin avulla luodaan kapea suuntakuvio, mikä helpottaa kuulemista erittäin voimakkaassa hälyssä. 

Samaan aikaan myös Q70-prosessoriin tuli ohjelmistopäivitys, jossa tuli uusia ominaisuuksia äänen esikäsittelyyn. Tällä pyritään parantamaan kuulemisen miellyttävyyttä kaikuvissa, tuulisissa tai voimakkaita ääniä sisältävässä ääniympäristössä. Nämä ominaisuudet löytyvät myös Q90-prosessorista. Suurimmalla osalla Advanced Bionics-istutteen käyttäjillä Suomessa on Q90 ääniprosessori.

Advanced Bionics -malli Naída CI Q70
Naída CI Q70

Sisäkorvaistutteen ja kuulokojeen yhteispeli

Vielä saman vuoden aikana Phonak esitteli kaksi kuulokojetta, Naída Link RIC ja UP, joiden ohjelmisto on mukautettu erityisesti Advanced Bionicsin sisäkorvaistutetta käyttäville henkilöille. Kuulokojeen äänenkäsittelyä on muokattu enemmän istuteprosessorin äänenkäsittelyn kaltaiseksi, jotta kuuleminen olisi helpompaa ja kuulokojeen sovittaminen sujuisi vaivattomammin. Kojeen ja istutteen välillä voidaan siirtää tietoa ja ääntä ja esimerkiksi ComPilot-lisälaitetta voidaan käyttää molempien laitteiden kanssa äänen siirtoon ja kaukosäätimenä. Nämä kaksi kuulokojetta saivat seuraavana vielä rinnalleen Link CROS-lähettimen, joka on tarkoitettu yhden istutteen käyttäjälle, jolla ei toisessa korvassa ole hyödynnettävää jäännöskuuloa.

Viimeisin päivitys

Viimeisin päivitys tähän järjestelmään saatiin vuoden 2019 keväällä, jolloin esiteltiin Naída CI Connect. Kyseinen akun pohjaan liitettävä lisäosa mahdollistaa Q90-prosessorin liittämiseen standardin Bluetoothin avulla useimpiin olemassa oleviin matkapuhelimiin ja tabletteihin. Tämän mahdollistaa uusi SWORD-äänenkäsittelypiiri, jota käytetään myös Phonakin uusimmissa Marvel-kuulokojeissa. Universaalin liitettävyyden ja äänensiirron lisäksi CI Connectissa olevat mikrofonit mahdollistavat Hands free -puheluiden soittamisen.   

Advanced Bionics malli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *