Vertaisperheet haastattelussa: Perhe Lappalainen-Bergdahl


Vertaisperheet haastattelussa -blogisarjassa kuulemme aina yhden perheen tarinan heidän kuulopolustaan ja mm. siitä, minkälainen merkitys vertaistuella on heille ollut. Tällä kertaa kysymyksiin vastasi Laura Lappalainen ja Kaarlo Bergdahl, joiden perheeseen kuuluu ihanat lapset Alex ja sisäkorvaistutetta käyttävä Viola.

Minkälaista tukea saitte kuulopolkunne alkutaipaleella?  

– Kuulokeskuksesta saimme tärkeää käytännön tietoa sekä tukea ja ohjausta kuulovammaan liittyvissä asioissa. Diagnoosin jälkeinen alkujärkytys otti aikansa ja asiaa sulateltiin ensin perheen kesken. Kun laitoin ensimmäisen yhteydenottopyyntöni LapCI ry:hyn, muistan että sain lämminhenkisen ja ystävällisen soiton yhdistykseltä ja meille tarjottiin heti vertaisperhettä. Tämä oli todella arvokasta, kun pääsi näkemään ja kuulemaan miten toisella vastaavassa tilanteessa olevalla perheellä menee. Silloin oli alkukevät 2023 ja Violan implantit oli aktivoitu tammikuussa 2023. 

    Oliko tuki riittävää ja koitteko tuolloin saavanne esimerkiksi tarpeeksi tietoa? 

    – Kaikki kuulovammaan liittyvät asiat olivat uusia. Yhdessä Kuulokeskuksen ja LapCI ry:n tuki oli meille riittävä. Ilman LapCI ry:tä olisi jäänyt saamatta paljon vertaistukea, kokemuksia ja käytännön vinkkejä arkeen.

      Mikä on lisännyt teidän perheenne voimavaroja vuosien aikana? 

      – LapCI ry ja sitä kautta saatu tieto ja vertaistuki. Lisäksi se, että Violan kuulopolku etenee hienosti ja hän oppii koko ajan uusia sanoja ja viittomia, tuo perheelle voimavaroja. 

        Millainen on ollut vertaistuen merkitys teidän arjessanne? Onko ollut jokin vaihe, jolloin se on ollut erityisen tärkeää? 

        – Aluksi hieman jännitti osallistua uutena perheenä LapCI ry:n tapahtumiin, kun kaikki oli vielä niin uutta ja alkuvaiheessa. Mutta nimenomaan kuulopolun alkuvaiheessa oli hienoa päästä näkemään että muut vertaisperheet elävät ihan normaalia arkea kuulovammasta riippumatta. Vertaistuki oli erityisen tärkeää alkuvaiheessa, mutta myös myöhemmässä vaiheessa tilanteissa, kun arkeen tulee muutoksia, esim päiväkodin aloitus.

          Miten teidän perheellänne nyt menee? 

          – Meillä menee hyvin. Violan päiväkodin aloitus tammikuussa lähti hienosti käytiin. Oli ihana nähdä miten positiivisesti päiväkodin henkilökunta otti vastaan kuulovamman ja uteliaana halusivat saada siitä tietoa sekä auttaa Violaa kuulon ja puheen tukemisessa. Päiväkodin aloituksen jälkeen Violan sanavarasto on kasvanut huimasti ja hän on oppinut itse käyttämään joitakin tukiviittomia. Lisäksi Viola ymmärtää puhetta jo todella paljon. 

            Mitä sanoisitte henkilöille, jotka vielä pohtivat vertaistuen hakemista? 

            – Suosittelen ehdottomasti tulemaan koko perheen voimin LapCI ry:n tapahtumiin mukaan! Ihan parasta kun tapaa muita perheitä, ohjelma on kivasti suunniteltu ja myös sisarukset on otettu ihanasti huomioon. 😊  Myöskin ”kuulokavereiden” merkitys lapselle lisääntyy vielä varmasti iän myötä ❤️

              Minkälaista vertaistukea pyritte antamaan muille perheille? 

              – Toivon, että olemme yhtä helposti lähestyttäviä kuin meidän vertaisperhe. Meille saa soittaa tai viestitellä ja toki meitä näkee usein LapCI ry:n pienten lasten tapahtumissa. Aina saa tulla juttelemaan ja vaihdamme mielellään kokemuksia ajatuksia muiden kanssa 😊

              Kuvassa on perhe, jossa on äiti, isä ja kaksi lasta. Vanhemmat pitävät lapsia sylissä ja kaikki katsovat kameraan ja hymyilevät.
              Lapset paloauton kyydissä.

                Vastaa

                Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *