Eevin kuulomatka, osa 2


LapCI ry:n hallituksen jäsen Anri Ruokangas-Syrjälä on kirjoitellut jo joitakin vuosia sitten blogiimme tyttärensä Eevin kuulon kuntoutuksesta ja varsinkin sen alkutaipaleesta. Kysyimme Eevin uusimpia kuulumisia, ja niitä myös iloksemme saimme! Kuulon kuntoutus on sujunut Eevillä hienosti, kiitos erinomaisten tukitoimien ja mahtavan asiantuntijoiden verkoston.

Muistelua ja mietteitä

Kuvassa Eevi poseeraa selkä kameraan päin koulureppu selässään
Eevi valmiina tokalle luokalle

Näin vuoden alussa tulee aina mieleen muutaman vuoden takaiset tapahtumat koskien pienen Eevi-tyttömme kuulomatkan alkua. Eevin implantointi, joka tehtiin vuonna 2015 tammikuussa, saa aina äidin ja isän mielen herkäksi. Nyt 8-vuotias neiti on jo koulussa toisella luokalla.

Palataan ajassa muutama vuosi taaksepäin. Eevi sai molemmin puolin sisäkorvaistutteet, eli meillä kotikielessä “impat” vuonna 2015. Löysimme heti keväällä 2015 LapCI ry:n, sen tapahtumat ja korvaamattoman vertaistuen 💗  

Eevillä alkoi puheterapia melkeinpä heti, kun kuulovamma todettiin. Eevin puheterapeutista Minnasta tuli Eeville tärkeä aikuinen. Eevi tykkäsi puheterapiasta ja puheterapeutista. Minnan kanssa yhteistyö oli mutkatonta, ja hän kävi usein Eevin hoidossa ja myöhemmin tarhassa, eskarissa ja koulussa. 

Eevin puheterapia kesti joulukuuhun 2021 asti. Joulukuussa 2021 Minna kävi meillä viimeisen kerran. Haikeus ja kiitollisuus, miten taitava puhuja meidän Eevistä tulikaan Minnan avulla! Minnan mukaan Eevi sitoutui hyvin puheterapiaan ja hän halusi tehdä aina parhaansa. Tämä näkyy tai oikeastaan kuuluu Eevin puheessa, sillä Eevin puhe on selkeää. 

Koulupolku häämöttää

Eevin tulevaa eskaria ja koulutaivalta alettiin arvioida neljävuotiaana. Muistan, kuinka kauhealta ja pelottavalta se äitinä tuntui, että minun pienen tyttöni kouluasioita piti alkaa jo miettiä, kun pikkuneiti ei ollut vielä päiväkodissakaan.  

Pieni Eevi poseeraa kameralle ballerina-asu päällään ja kädet lantiolla
Pikku ballerina

Kuulokeskuksessa käytiin psykologin testeissä. Eeville on pidennetty oppivelvollisuus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että Eevi aloittaisi eskarin viisivuotiaana ja kävisi sen kahdesti. Lisäksi takuu max. 20 oppilaan ryhmästä kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden hyötyihin koko peruskoulun ajan. 

Ensimmäinen eskarivuosi hoidettiin viereisessä päiväkodissa. Eevi tutustui vähän isompaan ryhmään perhepäivähoidon ohessa. Koulun yhteydessä toimivaan eskariin Eevi siirtyi kuusivuotiaana. Alussa arasta päiväkotilaisesta kuoriutui reipas ja kaverit huomioon ottava Eskarilainen. 

Kouluun siirtyminen kävi Eevillä helposti. Eskari toimi samassa siivessä, joten vain opettaja ja ekaluokkalaisen tärkeä titteli tuli Eeville uutena asiana. Päivi-opettajalle Eevi on ensimmäinen implantoitu oppilas. Ennen koulun alkua otimme yhteyttä Päiviin. Kävimme läpi kuulovammaa ja sitä, miten me vanhemmat haluamme ja miten Eevi haluaa, että vamma otetaan huomioon arjessa koululaisena. Alusta alkaen yhteistyö opettajan kanssa on sujunut todella hyvin. Eevin sanoin: Päivi-ope on maailman paras Ope! 

Eevistä on moneksi!

Eevi harrastaa kuvataidekoulua ja voimistelua. Liikkuvaiselle ja käsistään taitavalle tytölle molemmat harrastukset ovat mieleisiä. Eevin kuulovamma otetaan näissä harrastuksissa myös huomioon, ja Eevin mikki kulkee mukana ohjaajalle. Ohjaaja saa ohjeet suoraan Eevin imppoihin, eikä Eevin tarvitse pinnistellä kuulemisen  kanssa. Taustahälykään ei häiritse harrastusta, kun ohjaajan ääni tulee mikin kautta suoraan Eevin kuulolaitteisiin.

Eevi spagaatissa sohvan ja ruokapöydän välissä
Eevi spagaatissa

Paljon on tapahtunut Eevin kuulomatkalla, ja tämä matka on ollut koko perheelle iso juttu. Vanhemmat ja isoveljet ovat saaneet vertaistukea LapCI ry:n tapahtumissa. Tapahtumista on saatu uusia ystäviä ja koko perheelle ihania muistoja. Perusarjessa Eevi on edelleen meidän perheen “Rinsessa RämäPää”, joka rakastaa vauhtia 💓 

Anri Ruokangas-Syrjälä
Eevin äiti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *