Matkustaminen


Matkalle lähtiessä on hyvä ottaa mukaan:

  • Akkulaturi, sopiva adapteripää ja akut. Akkujen käyttö kosteissa olosuhteissa on suositeltavampaa kuin paristojen, sillä akut kestävät kosteutta paristokoteloa paremmin.
  • Riittävästi varaosia esim. kelajohto, kela, paristokotelo ja paristot, ylimääräinen korvakappale ja korvakoukkuja.
  • Kuivuri ja kuivauskapseleita. Prosessoreiden kuivaaminen joka yö on tärkeää trooppisissa olosuhteissa!
  • Mahdollinen kaukosäädin ja kaukosäätimen laturi.
  • Uimasuojat prosessoreille ja säilytyskotelo istutteen varaosille rantaolosuhteissa (esim. kelajohdolle käytettäessä aqua+-suojaa). Huomaathan, että aqua+ -suoja ei kellu, vaan uppoaa.
  • Istutekäyttäjäkortti jolla pystyt tarvittaessa todistamaan lapsesi olevan laitteen käyttäjä. Kortin saa kuulokeskuksista ja se annetaan yleensä jo mukaan laitteiden aktivoinnissa. Mikäli olet saanut suomenkielisen kortin voit pyytää englanninkielisen kuulokeskuksesta.
  • Lapsen käyttämät apuvälineet kuten induktiosilmukka, FM-laite, audiokaapeli tai minimic  kuuntelua varten. Lentokoneessa on melun vuoksi vaikea kuunnella esim. puhelimelta tai tabletilta ohjelmia. Tavalliset prosessorin peittivät ”kuppikuulokkeet” voivat myös olla sopiva apu kuunteluun matkalla. 
  • Lapsen käyttämät prosessoreiden kiinnitystarvikkeet ja varakappaleet, esim. korvakappale, hearing henry-panta, kiinnitysnarut, snugfit. On hyvä myös muistaa, että monissa lomakohteissa puuhat poikkeavat arkisista ja on tärkeää miettiä etukäteen, miten prosessorit pysyvät päässä ja tallessa esim. uima-altaassa, meressä, huvipuistossa. Hatut, huivit, pannat, buffit ovat käteviä välineitä tähän. 
  • Sisäkorvaistutteen käyttöohjeet.

Muista pakata nämä kaikki tarvikkeet ehdottomasti käsimatkatavaroihin! Koneen ruumassa ne voivat vahingoittua. Älä laita prosessoria koskaan läpivalaisuhihnalle. Prosessori on hyvä olla käyttäjänsä päässä päällä virkailijoiden mahdollisia kysymyksiä varten. Turvatarkastuksessa kerro virkailijalle lapsesi olevani sisäkorvaistutteen käyttäjä tai näytä istutekäyttäjäkorttia.

Turvaporttien säteilyn ei pitäisi vahingoittaa laitetta, mutta turvallisinta on sulkea prosessori aina metallipaljastimen läpi kuljettaessa. Turvaportin kenttä saattaa aiheuttaa lasta hämmentävän ääniaistimuksen, jos prosessorin virta on päällä. Usein virkailijat päästävät tarvittaessa (ainakin lapset) turvaporttien ohitse eri reittiä.

Lentokoneen nousun ja laskun aikana voi sisäkorvaistutetta pitää huoletta päällä. Kaukosäädin ja lisälaitteet tulee olla suljettuna. Muun lentomatkan aikana lisälaitteita voi käyttää. Voit tarvittaessa varmistaa asiaa vielä lentohenkilökunnalta. Yksin matkustavan istutetta käyttävän henkilön on hyvä informoida koneen henkilökuntaa kuulovammastaan ja laitteestaan mahdollista lentokoneen hätätilannetta varten.

Jos lapsi on kovin korvatulehdusherkkä voi olla paikallaan ottaa jo Suomesta mukaan ”tutut” antibiootit mahdollista korvatulehdusta varten. Sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen korvatulehdus on hyvä hoitaa viipymättä.

Ota myös mukaan paperille tai tallenna kännykkään oman kuulokeskuksen yhteystiedot. Hyötyä voi olla myös matkakohteesi lähinnä olevan kuulokeskuksen yhteystiedoista. Ohessa linkit eri valmistajien sivuille, joista löydät kunkin valmistajan klinikoiden yhteystiedot ympäri maapalloa: