Arjen niksit


Istutteen koristelu ja erilaisia korvakappaleita

Sisäkorvaistutteen ulkoisia osia voi halutessaan tuunata persoonallisemman näköiseksi erilaisilla tarroilla, teipeillä tai korukivillä. Valmiita koristetarroja voi tilata Hearoesilta. Magneetin voi päällystää haluamallaan kankaalla esim. laittamalla kankaan kaksipuoleisella teipillä kiinni. Yksi mahdollisuus on ostaa kännyköiden takaosiin tarkoitettuja koristeteippauksia ja leikata niistä sopivan kokoisia paloja ja liimata niitä prosessoriin tai koristella ne washi-teipillä. Jenni Ahtiainen suunnittelee kuulokojeiden ja implanttien koruja.

Kun istuteprosessori ei pysy päässä

Lapsen ollessa pieni istute putoaa herkästi tai lapsi saattaa ottaa istutteen toistuvasti pois. Myös isommilla lapsilla on välillä tarvetta kiinnittää prosessori paremmin esimerkiksi liikunnallisissa puuhissa tai vesisuojan kanssa uidessa. Tässä vaihtoehtoja kiinnitykseen:

  • Istutevalmistajien erilaiset ratkaisut, kuten eri kokoiset korvakoukut, Cochlearilla Snugfit tai Hugfit, sekä selkään tai käteen kiinnitettävät akut tai prosessorit. Näitä voi tutkia mm. valmistajien nettisivuilla
  • Vaikka istutekuulemisessa (pl. hybridi) ei tarvitse korvakappaletta, sen avulla prosessori voi pysyä paikoillaan korvakoukkua paremmin
  • Tuubihuivit ja erilaiset pannat istutteen päällä (niin kankaiset hiuspannat, hikinauhat kuin säbäpannat). LapCI ry:llä on oma tuubihuivi. Tuubihuivia voi käyttää sellaisenaan tai leikkaamalla se kahteen tai kolmeen osaan, jolloin se toimii pantana. Myös bandana-mallinen takaraivolle solmittava muotoiltu huivi toimii hyvin ulkoleikeissä
  • Hearinghenryltä tilattava pääpanta, jossa taskut prosessoreille. Nyt voit myös tilata Hearing Henry -pannan suoraan meiltä!
  • EarSuspenders -panta, jossa silikoninen tausta ja lenkit prosessoreille 
  • Aktivoinnin jälkeen pienellä lapsella toimii vauvamallinen, leuan alle solmittava myssy. Ei välttämättä kovin kaunis, mutta toimiva. Hattu on kevyt myös sisäkäytössä ja nauhat hidastavat sen riisumista
  • Prosessoreiden hukkumista voi ehkäistä laittamalla ne nauhoilla kiinni vaatteisiin. Tätä varten on omat kiinnitysnarut mm. Cochlearin valikoimissa (saa pyydettäessä kuulokeskuksesta). Lasten suosimilla kuoseilla niitä voi tilata myös vaikka Etsystä (esim. the Bebop shopista).
  • Tyttöjen pitkiin hiuksiin voi prosessorin kelajohdon letittää tai laittaa kampauksen sisälle 

Uiminen

Istuteprosessori on elektroninen laite, joka tulee suojata uidessa ja suihkussa käydessä. Sisäkorvaistutteisiin on olemassa vesisuojia, jotka ovat laitekohtaisia. Vesisuojien avulla istutetta voi käyttää tavalliseen tapaan uidessa ja suihkussa. Vesisuojaa kannattaa tiedustella kuulokeskuksesta tai kuntoutusohjaajalta, mutta tyypillisimmin vesisuoja täytyy kustantaa itse. Hankintaan on mahdollista saada harkinnanvaraista tukea kunnan vammaispalvelusta. 

Uidessa istute vesisuojineen kannattaa kiinnittää hyvin, sillä esim. Cochlearin Aqua+ ei kellu. Tässä hyväksi havaittuja vaihtoehtoja prosessorin suojaamiseksi uinnin aikana: