Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen lasten ja nuorten asioiden vaikuttamistyöryhmä Kumpparit haluaa tietää, miten uusi vammaispalvelulaki on vaikuttanut kuulovammaisten lasten ja nuorten palvelujen saamiseen. Uusi vammaispalvelulaki tuli voimaan 1.1.2025 ja tarvitsemme teiltä tietoa, miten lakia on käytännössä toteutettu kuulovammaisten lasten ja nuorten kohdalla. Ovatko perheet hakeneet ja saaneet lapsen ja nuoren tarvitsemia palveluita? Kumpparit on tehnyt kyselyn, jonka tuloksia hyödynnetään kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen vaikuttamis- ja kehittämistyössä.
Pohjatietoa
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan tämän vuoden alussa 1.1.2025. Lakia edelsivät 1987 säädetty vammaispalvelulaki sekä vuonna 1977 voimaan tullut kehitysvammalaki. Uudessa vammaispalvelulaissa yhdistyivät nämä kaksi lakikokonaisuutta. Laissa on pitänyt myös huomioida vuonna 2015 Suomen ratifioima YK:n Vammaisyleissopimus sekä Lapsen oikeuksien sopimus, joka on Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991.
Vammaisyleissopimuksella vahvistetaan muissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa taattuja oikeuksia ja luodaan valtioille velvollisuus edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti heidän ihmisoikeuksiensa ja perusvapauksiensa toteutuminen.
Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia lapsia, joilla sopimuksen 1 artiklan mukaisesti tarkoitetaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä. Sopimuksen 3 artiklan 2 kohdan mukaan lapsella on oikeus hänen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon. Erityinen suojelu ja huolenpito velvoittavat aikuisia varmistamaan lapsen oikeuksien toteutumisen ja myös suojelemaan lapsia heidän oikeuksiinsa kohdistuvilta laiminlyönneiltä.
Uudessa vammaispalvelulaissa on enintään kolmen vuoden siirtymäaika.
Vammaispalvelulain tarkoitus
1§ Lain tarkoitus
- Toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteistyökunnassa sekä ehkäistä ja poistaa niiden toteutumisen esteitä:
- Tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista
- Turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen ja edun mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Lain tarkoituksen tulee ohjata sen soveltamista.

Mitä muutos tuo mukanaan?
Vanhassa vammaispalvelulaissa koettiin, että liian moni henkilö, jäi lain soveltamisalan ulkopuolelle ja vain vaikeammin vammaiset saivat tarvitsemiaan palveluita. Nyt uuden vammaispalvelulain soveltamisalan piirissä on huomioitu tämä entinen ns. väliinputoajien joukko. Uutta lakia sovelletaan erityispalveluiden järjestämiseen niille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä. Laki ei edellytä mitään tiettyä diagnoosia eikä siinä ole ikärajoja. Tämän lain perusteella järjestetään palveluita vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä.
Kuulovammaisten näkökulmasta on tärkeää, että lain soveltamisalan piiriin saatiin kirjaus aistivammoihin liittyvät toimintarajoitteet.
Palvelusuunnitelma muuttuu uuden lain myötä asiakassuunnitelmaksi ja sen laatimisessa korostetaan asiakkaan osallisuutta, omaa aktivisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa asiakassuunnitelman sisältöön. Sillä on aiempaa korostuneempi merkitys asiakkaan oikeuksien toteutumiseen. Myös lapsiin on kiinnitettävä erityistä huomiota ja lapsen tulee olla osallisena, kun hänen asioitaan puhutaan ja häntä koskevista palveluista päätetään. Viranomaisen on tämä oikeus turvattava.
Asiakassuunnitelmaan kirjataan se, mitä hyvinvointialueen ja asiakkaan kanssa sovittu ja millainen yhteisymmärrys kirjatusta palvelusta on hyvinvointialueen ja asiakkaan kesken. Asiakirjassa huomioidaan asiakkaan yksilölliset tarpeet ja millaisella palvelukokonaisuudella näihin pyritään vastaamaan. On tärkeää huomioida, että pelkän suunnitelman laatiminen ei riitä vaan kutakin palvelua on erikseen haettava. Uuden vammaispalvelulain tarkemmasta sisällöstä löydät hyvää tieto alla olevista linkeistä.
Kysely
Kumpparit-työryhmä kaipaa tietoa siitä, miten kuulovammaiset lapset ja nuoret ovat saaneet uuden vammaispalvelulain mukaisia palveluita. Toivomme, että käytät pienen hetken omaa aikaasi ja vastaat kyselyymme. Pääset kyselyssä eteenpäin valitsemalla ensimmäisellä sivulla kyselyn kielen. Kysely on voimassa 14.8.2025 asti.
Lisää tietoa uudesta vammaispalvelulaista löydät täältä:
Invalidiliiton webinaarit:
Uusi vammaispalvelulaki: esteettömän asumisen tuki ja muut taloudelliset tukitoimet
Uusi vammaispalvelulaki: henkilökohtainen apu
Kuuloliiton webinaarit:
Vammaispalvelulakiwebinaari 2/25: Esteettömän asumisen tuki
Vammaispalvelulakiwebinaari 3/25: Valmennus
Tukiliitto
14.01.2025 Vammaisoikeuden webinaari