Uusi prosessori mahdollistaa entistä turvallisemman aktiivisen elämän


Kysyimme Suomen Cochlearilta, mitä etua uudesta Nucleus 7 prosessorista on käyttäjilleen, kun mietitään käyttömukavuutta. Vertailuun otimme 2009 julkaistun Nucleus 5 (N5), 2013 julkaistun Nucleus 6 (N6) ja 2017 julkaistun Nucleus 7 (N7) mallit. Prosessori on sisäkorvaistutteen ulkoinen osa, joka on vaihdettavissa. Suurella osalla nyt kouluiässä olevista lapsista on käytössään Nucleus 5-prosessori(t). Tässä siis esittelyssä Nucleus 7 prosessori!

Pienempi koko 

Ensimmäisenä mainittakoon prosessorin pienentynyt koko. Uusin prosessorimalli Nucleus 7 prosessori on vain 36 mm pitkä, kun neljä vuotta vanhempi malli N6 on 39,1mm ja kahdeksan vuotta vanhempi N5 42,5mm. Varsinkin lapsen korvalehdellä tuo pienempi koko on erittäin hyvä ominaisuus. Se on myös reilusti kevyempi kuin edeltäjänsä. Verrattuna N6:een N7:n paino on 24 % pienempi ja N5:een ero on vielä suurempi eli 27,5 %.  

Automaattinen mukautuminen haastavassa ääniympäristössä 

Käyttömukavuutta lisää myös uuden prosessorimallin automaattinen ääniympäristöön mukautuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että SmartSound iQ-äänenhallintajärjestelmä, pystyy automaattisesti mukautumaan kuunteluympäristöön esim. hälyssä tai konsertissa. SmartSound iQ säätää automaattisesti kuultavan äänen optimaaliseksi kunkin ääniympäristön mukaan, esimerkiksi keskustelussa, liikenteen melussa tai musiikkikonsertissa. Tämä tuo merkittävää hyötyä sisäkorvaistutteen lapsikäyttäjille, jotka eivät vielä osaisikaan itse vaihtaa ohjelmia.

Akun keston parantuminen ja lataamisen helppous 

Akun kestossa on myös huomattava ero. N7:n normaalikokoinen akku kestää 26 % pidempään kuin edeltäjän N6:n ja N5:n akut. N7:n pieni akku kestää yhtä pitkään kuin N6:n pieni akku, mutta on 15 % pienempi. Huomattava parannus on, että N7 akku kestää hereilläoloajan, eikä kertakäyttöisiä pattereita juurikaan tarvitse käyttää, mikä säästää myös luontoa. Jos ilma-sinkki- tai hopeaoksidiparistoja tarvitsee kuitenkin käyttää, ne kestävät 50 % pidempään kuin N6- ja N5-prosessoreissa.
 
Uusimman prosessorin N7:n akut pystyy lataamaan kätevästi, koska sen akkulaturi on liitettävissä USB-ulostuloon. Akkuja voidaan ladata reissun päällä auton tupakansytyttymestä, tietokoneesta, lisävirtapankista, aurinkokennolaturista yms. N5:n ja N6:n akkulaturit toimivat ainoastaan verkkovirralla, joten niitä ei voida ladata tien päällä yhtä helposti ja se vaatii muuntajineen enemmän tilaa laukusta.  

Yhteiskäyttö kuulolaitteen kanssa 

Osa kuulovammaisista istutteen käyttäjistä käyttää sisäkorvaistutetta toisessa korvassa ja toisessa korvassa kuulolaitetta. GN Resound -merkkisissä kuulolaitteissa on samat yhdistettävyysominaisuudet kuin N7-prosessorissa. Käyttäjä voi suoratoistaa ääniä älylaitteesta ja käyttää samoja langattomia lisälaitteita niin istute- kuin kuulolaitekorvassaan.

Jäännöskuulon hyödyntäminen

Jos istutteen käyttäjällä on leikatussa korvassaan jäännöskuuloa eli korva ei ole täysin kuuro, mahdollistaa N7:aan asennettava kuulokojeosa käyttämään korvaa kahdella tavalla: matalat äänet kuullaan joko omalla korvalla tai Nucleus 7 prosessoriin yhdistettävällä pienellä kuulolaiteosalla. Korkeat äänet kuullaan sitten istutteen avulla. Tuloksena on parantunut äänenlaatu ja puheentunnistuskyky. 

Sisäkorvaistute ja aktiivinen elämä 

Nucleus 7 prosessori esittelyssä/ lapsia seikkailupuistossa
Tytöt kiipeilemässä puussa kypärät päässä

N5- ja N6-prosessorien käyttäjät vaihtavat kelan ja prosessorin välistä kaapelia tarvittaessa. N7:ssa kyseinen johto on kiinteä, jolloin se on kestävämpi ja kelaosa on näin saatu litteämmäksi. Litteämmän kelaosan seurauksena istutteen käyttäjän on helpompi käyttää kypärää, kun kelaosa ei paina kypärän alla. Varsin lapsikäyttäjillä tästä on huomattava turvallisuutta tuova etu, kun pyöräillessä, ratsastaessa ja kiipeillessä voi pitää kypärää päässä ilman, että kela painaa ja aiheuttaa kipua. N7-prosessoriin on myös laaja valikoima erilaisia kiinnitysvaihtoehtoja eri ikäisille käyttäjille ja erilaisiin tarpeisiin, joten liikuntaharrastuksissa ja muissa aktiviteeteissa puheprosessori pysyy tukevasti menossa mukana.  

Käytön seuranta 

Kuuntelun seuranta -toiminnolla lapsi tai hänen huoltajansa näkevät älypuhelimen kaukosäädinsovelluksen valikosta Kuunteluaika-kohdasta kuinka paljon lapsi on kuunnellut puheääntä päivässä.

Tilastoilla voidaan esimerkiksi seurata, onko lapsella riittävästi puheäänen kuunteluaikaa päiväkotipäivien aikana tai kotona. Erityisen tärkeää se on lapsille, joiden puhe- ja kielitaito on vasta kehittymässä. Kuuntelun seuranta -valikon Kelan irrotukset -kohdasta nähdään, jos lapsi irrottaa kelaa tai jos magneetti on liian heikko ja kela irtoaa paikoiltaan jatkuvasti.

Myös klinikat näkevät N7-käyttäjiltä entistä laajemmat lokitiedot, joista saadaan tietoa kuunteluympäristöistä ja -tottumuksista sekä laitteen käytöstä. N5-prosessorissa lokitietoja ei ole saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *