Ulkomailla opiskelu SI:n käyttäjänä


Olemme aika ajoin saaneet vanhemmilta viestejä, joissa kysellään SI:ta käyttävien nuorten mahdollisuuksista lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kokosimme Kelalta saamamme vastaukset vammais- ja opintotukeen liittyen sekä ulkomailla opiskelleen SI-käyttäjän kokemuksia tähän artikkeliin, josta toivomme olevan apua opiskelemaan suuntaaville nuorille.

Haaveissa opinnot ulkomailla – miten käy Kelan tukien?

Nyrkkisääntö ulkomaille opiskelemaan lähteville – niin vaihto-opiskelijoille kuin niille, jotka suorittavat koko tutkintonsa ulkomailla – on, että niin kauan kun pysyt Suomen sosiaaliturvan piirissä olet oikeutettu Kelan tukiin. Jos esimerkiksi lähdet lukion aikana vaihtoon ja olet koko vaihdon ajan päätoiminen opiskelija, olet oikeutettu samoihin Kela-tukiin mitä saat Suomessakin, sillä oleskelusi ulkomailla on vain tilapäistä eikä kotikuntasi muutu vaihdon ajaksi. Tämä pätee myös vammaistukeen: sinulla on oikeus saada vammaistukea Suomesta, jos opiskelusi ulkomailla on vain tilapäistä. Vammaistukea voidaan myöntää ja maksaa ulkomailla asuvalle henkilölle myös EY:n sosiaaliturva-asetusten perusteella.

Kuvassa sivuprofiilissa kuvattuna nuori SI-käyttäjä. Takana pöydällä näkyy kännyköitä

Vieraalla kielellä opiskelu – Mistä tiedän että pärjään?

Hyppy tuntemattomaan on aina yhtä pelottavaa ja jännittävää, ja uuteen, vieraaseen ympäristöön pujahtaminen ei yleensä suju täysin ilman kommervenkkejä. Niin kuulevat kuin huonokuuloisetkin nuoret saattavat epäillä omia kielitaitojaan ja pärjäämistään, mutta paras tapa testata omia rajojaan on pistämällä itsensä likoon ja antamalla vain mennä. Vaikka vaikeita tilanteita ja kielikukkasia tulisikin vastaan, niiden selättäminen ja niistä selviäminen antaa huimasti lisää itsevarmuutta ja rohkeutta. Suuntaamalla avoimella mielellä kohti uusia kokemuksia pärjää jo pitkälle! Eräs haastattelemamme SI-käyttäjä, joka itse vietti puoli vuotta vaihdossa Ruotsissa, tiivistääkin omat kokemuksensa oivasti näin:

”Vaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin, vaikka jännittäisi oma kielitaito ja pärjääminen huonon kuulon kanssa. Sain vaihdon aikana valtavasti rohkeutta englannin kielen puhumiseen. Puolen vuoden vaihto Uppsalassa oli minulle yksi elämäni parhaimpia kokemuksia.”

Mutta jos huono kuulo tuntuu ylitsepääsemättömältä esteeltä ulkomaille lähtemisen edessä, ota selvää seuraavista asioista jo ennen hakuprosessia tai sen aikana:

  • Millaista tukea kohdekoulu tarjoaa kuulovammaisille opiskelijoille? Miten akustiikka on otettu koulussa huomioon? Näitä voi kysyä suoraan sähköpostitse tai soittamalla kohdekouluun.
  • Jos et ole yöpymässä vaihtoperheen luona vaan joudut itse hankkimaan majoituksen opiskeluiden ajaksi, ota selvää millaisia asumisvaihtoehtoja kohdekaupungissa on tarjolla ja tukeeko koulu ulkomaisia opiskelijoita asunnon etsinnässä. Riippuen asuntojen/huoneiden saatavuudesta joudut mahdollisesti asumaan kämppäkavereiden kanssa, missä tapauksessa voit jo etukäteen ottaa selvää, onko koulun kuulovammaisilla/viittomakielisillä opiskelijoilla esim. omaa (Facebook-)yhteisöä, jonka kautta voit löytää muita kuulovammaisia opiskelijoita kämppäkavereiksi.
  • Kysele oman koulusi verkostojen kautta kokemuksia kohdekoulusta/-maasta: millaista opiskelu koulussa oli, oliko paljon ryhmätöitä, kuinka suuria luentosalit olivat, millä kielellä opiskelu järjestettiin, kuinka paljon tunnilla odotettiin aktiivisuutta yms. jotta saat käsityksen siitä, kuinka paljon joudut päivittäisellä tasolla käyttämään puhuttua kieltä ja kuuntelemaan tarkasti (mahdollisesti) hälyisissä tilanteissa.
  • Selvitä mistä saat apua, jos kuulon apuvälineisiin tulee vika ulkomailla opiskelun aikana ja ne on korjattava/vaihdettava.
  • Puhu peloistasi ja epävarmuuden lähteistä läheisten kanssa. Juttele kavereille, vanhemmille, opettajille ja muille kuulovammaisille nuorille aiheesta: puhumalla avoimesti autat pelkoa hälvenemään, ja saat keskustelukumppaneilta uudenlaista näkökulmaa ja rohkaisua.
Kertoako huonokuuloisuudesta vai ei?

Osalle oma kuulovamma on seikka, jonka tykkää mainita heti kättelyssä, ja osa taas saattaa jättää siitä kertomisen hetkeen, jolloin kuulovamma tulee jollakin tapaa esille. Tämä on hyvin yksilöllistä, eikä siitä tarvitse kokea erityistä painetta vieraalla kielellä opiskellessa: opettajat ja koulukaverit ovat lopulta hyvin samanlaisia, oli sitten Suomessa tai vaikka Yhdysvalloissa. Haastattelemamme SI-käyttäjä kertoo, missä tilanteissa hänestä tuntui oikealta kertoa kuulovammastaan vaihdon aikana:

”Kaikki opettajat eivät tienneet huonosta kuulostani. Joillekin opettajille kerroin siksi, että he ymmärtäisivät paremmin, miksi minua jännitti puhua englantia kaikkien edessä luokassa (esitykset). Istuin myös usein luokan edessä lähellä opettajia. Kerroin kaikille vaihtotovereille huonosta kuulosta ja implanteista, ja he kohtelivat minua ihan normaalisti. Välillä kuulin väärin, mikä saattoi aiheuttaa joskus väärinymmärryksiä. Kaikki meni kuitenkin yleisesti tosi hyvin.”

Kuvassa keskellä kuvattuna takaapäin SI:ta käyttävä nuori, hän katsoo PowerPointtia kohti joka näkyy taustalla

Miksi lähteä vaihtoon/ulkomaille opiskelemaan?

Opiskelu avartaa aina, ja varsinkin uudessa ympäristössä samanaikaisesti koetut ahaa-elämykset, ryhmätyöt, opiskeluihin kuuluvat riennot ja vapaa-ajan harrastukset, matkat sekä uudet ystävät tuovat aivan uuden tason tuohon ainutkertaiseen elämänvaiheeseen. Jos sinulla on mahdollisuus lähteä, lähde! Opiskeluiden aikana matkustelu ja uusien kokemusten kerryttäminen on eittämättä helpompaa kuin monessa muussa elämänvaiheessa. Olennaista on myös se, mitä hyötyä ulkomailla opiskelusta on omalle henkiselle kehitykselle: kun näkee miten hyvin sitä voikaan pärjätä yksin uusissa, välillä haastavissakin tilanteissa, ei osaa enää pelätä haasteita jatkossa samalla tavalla kuin ennen.

Me kannustamme kaikkia SI-käyttäjiä uskaltamaan ja lähtemään ulkomaille opiskelemaan, jos siihen vain suodaan mahdollisuus!

Keväisin terveisin,
LapCI ry:n toimistolaiset

1 thoughts on “Ulkomailla opiskelu SI:n käyttäjänä”

  1. Kiitos! Tärkeä kannustava viesti. Maailman pitää olla avoin kaikille! Moni maa yllättää positiivisesti esim. siinä, millaista tukea niiden oppilaitokset, korkeakoulut tai muut toimijat tarjoavat. Suomalaisia on kaikkialla, joten suomalaisten verkostot ovat myös hyvä tiedonlähde ja tuki monessa asiassa. Birgitta Vuorinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *