Miltä tuntuu kuulla kahdella korvalla?


21052012684Miltä tuntuu kuulla kahdella korvalla?

Tuplaimplanttitapaaminen 21.5.2012 Hotelli Arthur, Helsinki

Kuvassa: Leena kyselee ja Oiva kertoo, kuinka isoveli oli kerran ylhäällä puussa ja huuteli sieltä eikä Oiva tiennyt mistä ääni tulee.

LapCI ry järjesti Tuplaimplanttitapaamisen toukokuun lopussa Helsingissä. Tarve tällaisen keskustelutilaisuuden järjestämiselle tuli LapCI ry:n jäseniltä. Paikalla oli 11 lasta ja 16 aikuista.
Tuplaimplanttitapaamisella oli tarkoitus tavoittaa niitä perheitä, joissa mietitään toisen implantin leikkausta. Olisiko hyvä, jos olisi kaksi implanttia? Mitä jos se yksi menee rikki jossain vaiheessa? Tärkeintä on, että lapsi itse haluaisi tuplat, koska ketään ei voi pakottaa. Tässä tilaisuudessa lapset kuulivat myös toisilta lapsilta kokemuksia tuplasta.

 
Paikalla oli muutama lapsi kertomassa millainen kuulo ja olo oli ennen kun oli vain yksi implantti verrattuna nyt kun on kaksi. Puhuttiin mm. suuntakuulosta ja itsetunnosta. Tilaisuuteen osallistui myös Medelin ja Cochlearin edustajat pitäen lyhyet esitelmät uusimmasta teknologiasta ja tiedoista. 

Keskustelua veti LapCI ry:n projektipäällikkö Leena Hasselman. Hän haastatteli lapsia, joilla on tuplaimplantti ja muistoja siitä ajasta, kun oli vain yksi. Tilaisuus oli rento, istuimme ringissä ja kaikki saivat kysellä kaikilta. Seinälle oli heijastettuna erään tytön kokemuksia. Hän sai ensimmäisen implantin 2-vuotiaana ja toisen 10-vuotiaana:

 
“Ennen oli sellainen tunne, että kaverit ei jaksa aina vastata, kun joutui kysymään niin usein ‘mitä’. Tuli tunne, että ne kyllästyi toistamaan, ja sitten joskus sanoi ‘joo’ vaikka ei saanut selvää. Nyt on sellainen tunne, että kuuluu enemmän joukkoon. Saan selvää myös poikien puheista, ennen sain vain tyttöjen. Pojat kommentoi kauempaa, enkä saanut selvää. On kivempaa ja paljon helpompaa, kun on kaksi implanttia. Kyllä kuulee kun on yks implantti, mutta ei saa yhtä helposti selvää.”
Tilaisuuden lopuksi kerättiin palautetta, joka oli todella positiivista:

“Hienoa, että LapCI ry tarttui asiaan! Tilaisuus oli hyvä. Näin vanhempana ei vain tiedä uskaltaako luvata, että leikkaus kannattaa, kun on niin pitkä aika ensimmäisestä.”

“Oli ihana kuulla lasten omia tarinoita ja toteamuksia.”

“Lasten kertomukset olivat rohkaisevia. Kiitos!”