LapCI ry:n vuoden 2025 teema on hyvä, sujuva arki. Jaammekin kuukausittain ideoita siitä, kuinka yhteinen tekeminen voi tukea lapsen arkikuntoutusta ja samalla lisätä iloa arkeen.
Vuoden ensimmäinen vinkki liittyy leikkimiseen. Leikki kehittää monenlaisia taitoja, kuten kielellisiä, sosiaalisia, vuorovaikutustaitoja, tunteiden säätelyä ja ajattelun kehittymistä. Leikki tukee myös keskittymiskyvyn harjoittelua. Vanhemman ja lapsen yhteinen leikki on erityisen merkityksellistä: se voi auttaa lasta laajentamaan kokemuksellista maailmankuvaansa ja kehittämään taitojaan. Leikki voi olla mitä tahansa yhteistä puuhaa – olipa kyseessä riehakas peuhaaminen, hassuttelu tai vaikka luonnon tutkiminen.
Pureudutaan siihen, minkä vanhemmat usein kokevat vaikeimmaksi leikiksi liittyä – eli roolileikkiin. Ottakaa jokainen oma käsinukke tai pehmolelu ja käykää keskustelua niiden välityksellä.
Vinkkejä käsinukke/pehmoleluleikkiin:
Noin. 1–2-vuotiaan kanssa vanhemman käsinukke menee piiloon ja ilmestyy mitä hassuimmista paikoista huutelemaan ”kukkuu”, käsinukke voi myös yltyä kutittelemaan lasta ja lapsen käsinukkea.
Noin 2–4-vuotiaan kanssa käsinukke juttelee: ”Minä olen Mirjami Makkonen. Kuka sinä olet? Minä pidän jäätelöstä ja vaaleanpunaisesta. Mistä sinä pidät?”
Anna lapsen kertoa omalla vuorollaan omasta lelustaan. Jos lapsi ei vielä osaa puhua omalla pehmolelullaan/käsinukellaan, sitä voi mallintaa muuttamalla vähän ääntä äskeisestä ja liikuttaa lapsen kättä vastaten äskeisiin kysymyksiin.
Kun lapsi osaa kertoa itse omalla käsinukellaan asioita, voi hänen antaa ohjata ja viedä leikkiä. Lapsi voi kertoa mitä käsinuket tekevät tai minne menevät tai mitä tapahtuu. Vanhemman tehtäväksi tulee laajentaa sanavarastoa ja käsitteistöä leikin sisällä.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti