Kesä tulee – oletko valmis?
Sisäkorvaistutteen käyttäjät voivat harrastaa laitteiden kanssa uimista, vaikka ajatuksena sähköinen laite ja vesi ei ensikuulemalta vaikutakaan parhaalta yhdistelmältä. Istutteiden ulkoisen osan, puheprosessorin suojaksi on kehitetty vesisuojia, joita löytyy erilaisia eri laitevalmistajilta. Osa istutekäyttäjistä ei käytä laitteita uidessa vaan toimii vedessä kuurona. Tästä meille kertoo lisää Mara Harjunmaa torstaina ilmestyvässä artikkelissa.
Uusimmat puheprosessorit ovat vesitiiviitä IP68 -luokituksella, mutta ilman vesisuojia niillä ei saa uida. Kallis laite on tärkeä suojata asianmukaisesti. Koska Suomessa on käytössä pääasiassa laitevalmistaja Cochlearin ja Medelin laitteita, kysyimme heiltä laitteiden asianmukaisesta suojauksesta uidessa.

Cochlearin puheprosessorit suojataan Aqua+ -vesisuojalla
Aqua+ on lisävaruste, joka tekee sisäkorvaistutteiden puheprosessoreista vedenkestäviä ja mahdollistaa niiden käytön vesiaktiviteeteissa. Aqua+ on suunniteltu Cochlear™ Nucleus® 8-, Nucleus 7-, Nucleus 6- ja Kanso® 2 -puheprosessoreille. Aqua+ -vesisuojajärjestelmä sisältää kaikki Nucleus-puheprosessorille tarvittavat osat, jotta puheprosessorista saadaan vesitiivis*. Kanso 2 Aqua+ -vesisuoja on Kanso 2 -puheprosessoreille tarkoitettu uudelleenkäytettävä suljettava vesitiivis kotelo.**

Hankittaessa vesisuojaa on tärkeää tietää mikä istutemalli on käytössä, jotta osataan valita oikeanlainen magneetti. Lisäksi tilaukseen tarvitaan lähetinkelan pituus ja magneetin vahvuus.*** Aqua+ -vesisuojan kanssa sisäkorvaistutekäyttäjät voivat uida ja sukeltaa puheprosessorin kanssa. Suoja soveltuu kaikkiin vesityyppeihin, kuten meri-, saippua-, kloori- ja makeaveteen. Vesisuojan kanssa kanssa on turvallista uida jopa 3 metrin syvyyteen ja kahden tunnin ajan. Koska vesisuoja on ilmatiivis se toimii ainoastaan ladattavien akkujen kanssa. Sinkki-ilmaparistot tarvitsevat happea toimiakseen eivätkä ne toimi ilmatiiviissä tilassa.
“Emme suosittele käytettäväksi mitään omia viritelmiä puheprosessoreiden suojaamiseksi, sillä ne omat viritelmät eivät ole IP68 -luokituksen saaneita. Kyseessä on kuitenkin kallis apuväline,“ sanoo Cochlearin Mika Teivainen, kun kerroimme kuulleemme, että jotkut käyttäjät ovat tehneet omia viritelmiään suojatakseen puheprosessorit uinnin ajaksi. ”Uidessa on hyvä huomioida, että Aqua+- vesisuoja ei kellu, joten on tärkeää että Aqua-vesisuojassa oleva puheprosessori on kiinnitetty turvasiimalla tai muulla kiinnitystavalla esim. uimapukuun, uimalakkiin tai uimalaseihin,” Mika muistuttaa vesisuojan käyttäjiä.
Medelin WaterWear-uimasuojat
Laitevalmistaja Medeliltä löytyy uimasuojia niin korvantausprosessoreille kuin yksiosaisille prosessoreille. Vesisuojan nimi on WaterWear. Se on silikoninen suojus, jonka sisään prosessori sujautetaan ja se suljetaan kertakäyttöisellä sulkutarralla. Itse uimasuojia voi käyttää n. 20 kertaa. Tuon 20 käyttökerran jälkeen suojusta voi vielä tarvittaessa käyttää esim. urheiluun hikoilusuojana tai sateella (esim. Sonnet ja Sonnet 2 -prosessoreiden kanssa). Yhdessä WaterWear-paketissa on käyttökertoja kuudellekymmenelle turvalliselle uintikerralle.

Uimasuojus on IP68 eli täysin ilmatiivis, jolloin sinkki-ilma-paristoja ei voi sen kanssa käyttää, vaan käytössä tulee olla akut tai alkali, hopea-oksidi tai jokin muu ilman ilmaa toimiva paristo. Alkaaliparistoja pystyy hankkimaan suoraan Medelilta suojien hankkimisen yhteydessä.
“Uimasuojat on testattu, että ne eivät juurikaan vaikuta kuulemiseen, mutta tottakai käyttäjäkohtaisia eroja voi olla. Pääsääntöisesti palaute on ollut hyvää. Ensi alkuun prosessorin saaminen suojapussiin teettää vähän töitä, mutta sen oppii nopeasti. Luonnollisesti esim. hiusten hankausäänet ja veden osuminen prosessoriin tuottaa erilaisia ääniä, jotka aluksi voivat tuntua oudoilta.” Kertoo Medelin Marko Rönkä.

Medelin laitteiden IP-luokitukset ovat: Sonnet, Sonnet 2 ja Rondo 2 IP54 ja Sonnet 3 ja Rondo 3 IP68, vanhemmilla malleilla ei ole luokitusta. Marko painottaa, että WaterWearia on käytettävä myös uusimmissa IP68 luokituksen malleissa.
Lisätietoa löydät Medelin sivuilta tai Markolta: www.medel.com/hearing-solutions/accessories/waterwear tai marko.roenkae(a)medel.com
Käyttäjäkokemuksia
Kysyimme käyttäjäkokemuksia uimisesta vesisuojien kanssa. Valtteri, 15, on käyttänyt vesisuojia pienestä pitäen. Aluksi käytössä oli käytössä kertakäyttöinen muovisuojus ja Aqua+ -suojat hankitttiin heti, kun ne tulivat markkinoille. ”Kuulemisen taso heikkenee, kun suojat ovat kuivat. Sitten kun ne suojat ovat märät (siis päältä), niin kuulen miltei normaalisti. Vesisuojat ovat tärkeät, koska ilman niitä vuorovaikutus toisten kanssa katoaa. En menisi uimaan ilman niitä”, kertoo Valtteri.
Viia, 11, harrastaa uintia ja kertoo omasta kokemuksestaan: ”Joskus on hankalaa kuulla, jos joku puhuu uimahallissa takaa tai sivulta, mutta edestäpäin puhujan kuulee ihan hyvin. Suihkussa suojat tuntuvat vähän hassulta, kun se silleen ropisee. En enää tykkää pitää uimalakkia, kun se kiristää. Nykyään imppojen päällä on vain uimalasit ja hyvin pysyy. Jos vesisuojia ei olisi, niin se olisi kyllä huono. Silloin impat pitäs ottaa pois ja en kuulisi mitään. Ei pystyisi juttelemaan kenenkään kanssa.”
Viian äiti Mari kertoo, että Viia ei muistanut vuoden takaista episodia uimatreeneistä, kun toinen puheprosessi eli imppa oli rikki, mutta äiti muistaa. Yhdellä impalla kuuleminen uimahallissa oli tosi vaikeaa, eikä valmentajan ohjeita pystynyt kuulemaan uimatreeneissä.
”Jos vesisuojia olisi vain yksi, niin ei se kyllä kivaa olisi” totesi neiti, kun äiti kertoi, että niitä ei yleensä anneta sairaalasta kuin yksi. Viian terveiset sairaalan päättäjille ovat selkeät: ”Anna kaikille kaksi vesisuojaa, koska jos käy uimatreeneissä ja koulu-uinneissa, jotka ovat pakolliset, niin ei kuulisi ollenkaan niin hyvin yhdellä, kun vedestä kuuluu ääniä. Ja välillä ne impat tippuu korvista tai niiden asentoa pitää korjata, niin olisi kurjaa, kun just silloin ei kuule mitään ja ei tietäisi mitä tehdä. Ja sitten jos se yksi vesisuoja menisi rikki, niin ei voisi mennä ollenkaan uimaan.” Viialla ja Valtterilla on molemmilla käytössään kaksi vesisuojaa uidessa. “Me vanhemmat pidämme tärkeänä lasten mahdollisuutta kuulla uidessakin parhaalla mahdollisella tavalla ja siihen tarvitaan kaksi vesisuojaa” sanoo heidän äitinsä Mari.
Miten hankkia vesisuoja?

LapCI ry on tehnyt pitkään vaikuttamistyötä, jotta sisäkorvaistutekäyttäjät saisivat vesisuojat ilmaiseksi laitteen luovuttamisen yhteydessä. Vuonna 2023 julkaistu Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet -oppaaseen saatiin vihdoin maininta siitä, että uintisuojat voidaan luovuttaa asiakkaalle sairaalasta. Oppaassa 22 06 27 Kuulon apuvälineiden lisävarusteet -kohdassa lukee: “Sisäkorvaistutteen kanssa käytettävä puheprosessorin uimasuojaus voidaan luovuttaa yksilöllisen arvioinnin perusteella lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä. Erityisesti tulee huomioida alaikäisen puheprosessorin käyttäjän tarve uimasuojaukselle esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen uimaopetuksessa.” Tämän seurauksena lapset ovat saaneet ainakin yhden vesisuojan puheprosessoriin, vaikka suurimmalla osalla lapsista on käytössä kaksi istutetta ja he ovat tottuneet kuulemaan kahdella istutteella. Etenkin uimahallin kaltaisessa haastavassa kuunteluympäristössä on vaikeaa kuulla yhdellä puheprosessorilla.
LapCI ry toivoo, että tässä käytettäisiin yksilöllistä harkintaa ja lapsen pyytäessä suojia luovutettaisiin kaksi. Myös aikuiset käyttäjät ovat oikeutettuja vesisuojiin. Perusteluna voisi olla esim. aikuisen oma uimaharrastus tai vaikkapa aikuisen SI-käyttäjän ja lapsen uimaharrastus, jolloin vanhemman pitää pystyä kommunikoimaan lapsensa kanssa.
Voit hankkia vesisuojat myös itse. Tässä tiedot vesisuojapakettien sisällöstä ja tiedot hankintapaikoista:
Cochlear™ Nucleus® Aqua+ -vesisuojajärjestelmä sisältää:
- Kaksi silikonisuojaa (yksi suoja kestää noin 50 uintikertaa)
- Lähetinkelan ja magneetin
- Kaksi varmuusnauhaa
- Neljä mikrofonilukkoa
- Säilytysrasian
- Aqua+ -käyttöohjeet
Cochlear™ Kanso®2 Aqua+ -vesisuoja sisältää:
- Aqua+ -kotelon
- Lisäksi voi hankkia pääpannan ja/tai varmuusnauhan varmistamaan, että puheprosessori pysyy paikollaan päässä uimisen aikana.
Cochlear Aqua+-lisävarusteet on saatavilla Cochlearin verkkokaupassa.
Medelin WaterWear BTE tai Rondo – vesisuojajärjestelmä sisältää:
- 3 kpl 20 kertaa käytettäviä suojupusseja, jonne prosessori sujautetaan sisälle
- 60kpl kertakäyttöisiä sulkutarroja, jolla tuo suojapussi suljetaan tiiviiksi
Lisäksi, jos käyttäjä haluaa käyttää akkujen sijaan paristoja, voi hankkia paketin, missä tulee mukaan 18 kpl alkaliparistoja.
Medelin tuotteet hankintaan Markon kautta: marko.roenkae(a)medel.com tai puhelimitse Tel +358 931587467 tai Mobile +358 50 313 6169
*Cochlear Nucleus 8 -puheprosessorin pölyn- ja vedenpitävyysluokitus on kansainvälisen IEC60529-standardin mukaisesti IP68. Nucleus 8 -puheprosessori yhdessä Aqua+-suojan kanssa kestää jatkuvan upotuksen veteen enintään 3 metrin syvyyteen enintään 2 tunniksi. Katso lisätietoja asiaankuuluvasta käyttöoppaasta.
**Kanso 2 -puheprosessorin pölyn- ja vedenpitävyysluokitus yhdessä Aqua+-suojan kanssa on kansainvälisen IEC60529-standardin mukaisesti IP68, ja se kestää jatkuvan upotuksen veteen enintään 3 metrin syvyyteen enintään 2 tunniksi. Katso lisätietoja asiaankuuluvasta käyttäjän oppaasta.
***Tarkista kuuloalan ammattilaiselta, jos olet vaihtamassa magneetin vahvuutta tai olet epävarma, mikä istutemalli sinulla on käytössä.
IP-luokitus
Sähkölaitteen tai valaisimen IP-luokka (Ingress Protection) kertoo laitteen koteloinnin tiiviyden. Se määrittää laitteen suojauksen esim. vettä ja pölyä vastaan. Erilaisissa käyttöpaikoissa vaaditaan erilaista IP-luokkaa. Esim. kosteissa tiloissa vaaditaan tiiviimpää kotelointia kuin kuivassa.
Merkintä koostuu kahdesta numerosta, joista ensimmäinen kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä kuten pölyä vastaan ja toinen numero laitteen suojauksen vettä vastaan.
Ensimmäinen numero:
- 0: Ei suojausta.
- 1: Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija 50mm tai enemmän.
- 2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5mm (kuten sormi).
- 3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5mm.
- 4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1mm.
- 5: Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä.
- 6: Täydellinen suojaus. Pölytiivis.
Toinen numero:
- 0: Ei suojausta vettä vastaan.
- 1: Suojaus suoraan ylhäältä tulevaa vettä vastaan. Pisarasuojattu.
- 2: Suojaus ylhäältä +/-15 astetta tulevaa vettä vastaan.
- 3: Suojaus ylhäältä +/-60 astetta tulevaa vettä vastaan. Sateenkestävä.
- 4: Suojaus vesiroiskeita vastaan.
- 5: Kestää vesisuihkun joka suunnasta.
- 6: Kestää suurella paineella tulevan ruiskun.
- 7: Kestää hetkellisen upotuksen veteen.
- 8: Kestää pysyvän upotuksen.