Maailman sisäkorvaistutepäivää juhlitaan 25.2.


Maailman sisäkorvaistutepäivää (International Cochlear Implant Day) on juhlittu vuodesta 2005 lähtien espanjalaisen sisäkorvaistutejärjestön aloitteesta. Päiväksi valikoitui 25.2., sillä sinä päivänä vuonna 1957 kaksi ranskalaista lääkäriä André Djourno ja Charles Eyriès suorittivat ensimmäisen sisäkorvan kuulohermojen elektronisen stimulaation. Tästä on siis jo yli 60 vuotta! Nykyään sisäkorvaistutteita käyttää yli 400,000 ihmistä ympäri maailman. Suomessa yli 2000 ihmistä on saanut sisäkorvaistutteet, ja heistä noin 600 on saanut yhden tai kaksi istutetta lapsena.

Kuvassa kaksi sisäkorvaistutetta käyttävää lasta pelaa pöydän ääressä lautapeliä

Sisäkorvaistutteiden historiaa

21 vuotta ensimmäisen sisäkorvastimulaatiokokeilun jälkeen, vuonna 1978, tohtori Graeme Clarck suoritti ensimmäisen implantointileikkauksen ihmiselle, joka oli menettänyt kuulonsa onnettomuudessa. Vuonna 1985 ja 1986 ensimmäiset kaksi lasta saivat sisäkorvaistutteen Australiassa.

Vuonna 1998 kehitettiin ensimmäinen monikanavainen sisäkorvaistute, jonka ulkoinen prosessoriosa pysyi korvan takana, eikä ollut enää ns. selässä kannettava reppu.

Maailman sisäkorvaistutepäivän ajatuksena on kasvattaa sisäkorvaistutteisiin liittyvää tietoisuutta ja positiivista mediahuomiota.

Kuvassa pieni lapsi takaapäin kuvattuna, lapsella sisäkorvaistute. Vieressä aikuinen

Sisäkorvaistutteet Suomessa

Suomessa ensimmäiset yksikanavaiset sisäkorvaistutteet asennettiin 1980-luvulla ja nykyisen kaltainen monikanavainen istute aikuiselle vuonna 1995. Samana vuonna myös kaksi ensimmäistä kuulonsa menettänyttä lasta sai istutteen.

Ensimmäinen syntymästä asti kuulovammainen lapsi implantoitiin Suomessa vuonna 1997. Alkuun lapset saivat istutteen vain yhteen korvaan ja vuodesta 2010 lähtien on valtakunnallisesti ollut mahdollista saada istute molempiin korviin.

Sisäkorvaistutteen saavien lasten keski-ikä on nykyään noin 1 vuotta. Nuorimmat implantoidut ovat olleet 8-10 kuukauden ikäisiä. Mitä nuorempana istute aktivoidaan ja kuulohermon stimulaatio alkaa, sitä todennäköisemmin hermoyhteydet aivojen kuuloalueiden ja sisäkorvan välillä kehittyvät lähes normaalia vastaavaksi. Alle vuoden iässä sisäkorvaistutteet saaneista syntymäkuuroista lapsista huomattavalla osalla puheen ja kielen kehitys vastaa ikätasoa koulun alkuun mennessä.

Suomessa leikataan vuosittain noin 200 istutetta, joista alle neljäsosa lapsille. Sisäkorvaistuteleikkaukset tehdään yliopistollisissa sairaaloissa: Oulussa, Kuopiossa, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. 

Kuvassa aikuinen SI-käyttäjä pitää sylissään pientä SI-käyttäjää. Pieni piirtää paperille.

Maailman kuulopäivää juhlitaan maaliskuussa

Myös toinen kuuloon liittyvä juhlapäivä on lähellä, sillä maailman kuulopäivää (World Hearing Day) vietetään aina 3. maaliskuuta. Maailman terveysjärjestö WHO on kerännyt tilastoja kuulon kuntoutuksen hyvistä ja huonoista käytännöistä ympäri maailmaa ja julkaisee raporttinsa 3.3.2021.

LapCI ry on myös Euroopan sisäkorvaistutekäyttäjien kattojärjestön The European Association of Cochlear Implant Users (EURO-CIU) jäsen. EURO-CIU perustettiin vuonna 1995 Luxemburgissa. Jäseninä on 25 maasta kustakin kansalliset SI-käyttäjien järjestöt. EURO-CIU edustaa siten yhteensä yli 220 000 SI-käyttäjää. EURO-CIU on myös European Disability Forum (EDF):n jäsen.

Seuraa somessa

International Cochlear Implant Day Facebookissa
#WorldHearingDay
#HearAThon
#HearingWeek
#CochlearImplantDay

#IWantToHear
#CanYouHearMe

twitter.com#WorldHearingDay
twitter.com#hearathon
twitter.com#hearingweek
twitter.com#cochlearimplantday


Hyvää kansainvälistä sisäkorvaistutepäivää!
Happy International Cochlear Implant Day!
Glad Cochleaimplantat Dagen!

Kuvassa kaksi SI:ta käyttävää lasta leikkii, takana näkyy aikuinen soittamassa bongorumpua

Lähteet

LapCI ry
Kuuloliiton sivut
Kuuloavain.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *