Leikkaukset palveluihin ja rahoitukseen uhkaavat kuulovammaisten ja viittomakielisten arkea 


Sateenvarjoja ja ihmishahmoja takaapäin sateessa.

Kuulovammaisia ja viittomakielisiä edustavat järjestöt pyytävät hallitusta vielä harkitsemaan vammaisiin ja viittomakielisiin ihmisiin ja heitä edustaviin järjestöihin kohdistuvia rajuja leikkauksia tulevassa budjettiriihessä. 

Kevään 2024 kehysriihessä päätettiin merkittävistä järjestöjen avustusleikkauksista jo vuodelle 2025. Ne vaikeuttavat oleellisesti järjestöjen kykyä toteuttaa matalan kynnyksen palveluja ja toimintaa kuulovammaisille ja viittomakielisille, kuten oikeuksienvalvontaa, neuvontaa, vertaistukea ja vapaaehtoistoimintaa. Leikkaukset osuvat myös hetkeen, jona julkisen sektorin sote-palvelut ovat ahdingossa.  

”Kuuloalan järjestöt täydentävät julkisen sektorin palveluvalikoimaa. Esimerkiksi Kuuloliiton kouluttamien vapaaehtoisten turvin tuetaan vuosittain noin 10 000 ikääntynyttä kuulokojeen käytössä. Ilman tätä tukea ei saataisi kuntoutuksella tavoiteltuja kansanterveydellisiä ja -taloudellisia hyötyjä.”, painottaa Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen.  

Vain pieni osa hyvinvoinnista syntyy sote-palveluissa. Suurin osa syntyy muualla yhteiskunnassa, kuten järjestöjen toiminnassa. Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen työtä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Järjestöjen matalan kynnyksen toiminta on kustannustehokasta, asiakaslähtöistä sekä asiakaspalautteiden ja arvioinnin perusteella vaikuttavaa.  

”Jos leikkaukset toteutuvat, tarkoittaa se kuulovammaisten lasten, nuorten ja perheiden kannalta merkittäviä heikennyksiä vertaistukimahdollisuuksiin. Tästä seuraa tavanomaisesta arjesta ja sosiaalisista suhteista syrjäytymistä. Yhteiskunnasta syrjäytynyt nuori maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa.”, korostavat LapCI ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström ja Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto ry:n toiminnanjohtaja Sari Suokas

Kuulovamma- ja viittomakielialan järjestöjen tarjoama tuki on sellaista, jota nämä ihmiset eivät saa mistään muualta. Aistivammaisten ihmisten YK:n vammaissopimuksessa sovitut ihmisoikeudet eivät toteudu, jos järjestöjen toimintamahdollisuuksia heikennetään. 

”Ilman kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen asiantuntemusta, vahvaa oikeuksien valvontaa ja lainsäädäntöön vaikuttamista kuulovammaisten ja viittomakielisten asema ja yhdenvertaiset osallistumisen mahdollisuudet murenevat.” painottavat Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen ja Suomen Kuurosokeat ry:n toiminnanjohtaja Risto Hoikkanen ja Kuurojen Palvelusäätiön toimitusjohtaja Anne Puonti

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöt ovat huolissaan kuulovammaisiin ja viittomakielisiin kohdistuvista useista sosiaaliturvan leikkauksista ja sote-palvelujen heikennyksistä, kuten vammaispalvelulakiin ehdotetusta soveltamisalarajauksesta tai tulkkauspalveluun kohdistuvista leikkauksista. Heikennykset pahimmillaan sulkevat kuulovammaisia ja viittomakielisiä pois muun muassa koulutuksesta ja työelämästä. Tämä ei ole hallitusohjelman tavoitteiden mukaista. Kuulovammaiset ja viittomakieliset tarvitsevat rankaisemisen ja palvelujen heikentämisen sijaan toivoa sekä yhtäläisiä mahdollisuuksia opiskeluun ja työntekoon.  

Suomessa arviolta joka kuudennella ihmisellä on jonkinasteinen kuulonalenema ja yli 100 000 henkilöä käyttää kuulon apuvälinettä. Kuuroja ja huonokuuloisia viittomakielisiä henkilöitä on noin 3000. Kuurosokeita ja vaikeasti kuulonäkövammaisia henkilöitä on noin 1200. He ovat kaikenikäisiä, joten järjestöjen palveluja käyttävät myös perheet ja muut sidosryhmät. 

Aistivammaiset henkilöt ovat vuosisatojen ajan olleet eriarvoisessa asemassa yhteiskunnassa ja ovat sitä yhä. Tiedonsaanti, palvelujen saavutettavuus sekä yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa ovat kansalaisen perusoikeuksia, joiden toteutuminen ei ole itsestään selvää kuulovammaisten, viittomakielisten ja kuurosokeiden arjessa. 

Lisätietoja ja yhteydenotot: 

Kuuloliitto ry, Sanna Kaijanen, sanna.kaijanen@kuuloliitto.fi, 040 5081716 
Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto ry, Sari Suokas, sari.suokas@klvl.fi, 050 5613752 
Kuurojen Liitto ry, Markku Jokinen, markku.jokinen@kuurojenliitto.fi, 040 5903170 
Kuurojen Palvelusäätiö sr, Anne Puonti, anne.puonti@kpsaatio.fi, 040 7521030 
LapCI ry, Janet Grundström, janet.grundstrom@lapci.fi, 0400914583 
Suomen Kuurosokeat ry, Risto Hoikkanen, risto.hoikkanen@kuurosokeat.fi, 040 5661371 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *