Nyt vietetään lapsen oikeuksien viikkoa, ja vuoden 2024 teemana on lapsen oikeus oppimiseen. Tämä teema on myös LapCI ry:n toiminnan ydin. Uskomme, että jokaisella lapsella on oikeus kasvaa, oppia ja loistaa omana itsenään. Tukemalla sisäkorvaistutteen saaneita lapsia ja heidän perheitään voimme auttaa heitä löytämään paikkansa maailmassa ja parantamaan heidän elämänlaatuaan. Yhdessä voimme luoda ympäristön, jossa jokainen lapsi saa mahdollisuuden kukoistaa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus muistuttaa meitä lapsen oikeudesta oppimiseen. Sopimuksessa asetetut koulutuksen tavoitteet tukevat lapsen kasvua ja kehitystä sekä hänen rooliaan arvokkaana jäsenenä omassa yhteisössään. Lapsella on oikeus tietoon, ja koulutuksen tulisi tukea hänen persoonallisuuttaan, lahjakkuuksiaan ja valmiuksiaan. Oppiminen ei kuitenkaan rajoitu vain koulun seinien sisälle; se on läsnä jokaisessa hetkessä, jokaisessa kokemuksessa.
LapCI ry:n toiminnan sydämessä on ajatus ”Ainutlaatuinen LapCI”. Olemme vankasti sitä mieltä, että jokainen sisäkorvaistutetta käyttävä lapsi tai nuori ansaitsee elämäänsä tarvitsemansa tuen. Haluamme tukea näitä lapsia heidän kasvumatkallaan tarjoamalla käytännön toimintamalleja ja työkaluja, jotka auttavat heitä voimistamaan itseään ja hyväksymään oman ainutlaatuisuutensa. Meille on tärkeää tukea sisäkorvaistutteen saaneiden lasten ja heidän perheidensä jaksamista sekä hyvinvointia.
“Me uskomme siihen, että vaikeasti kuulovammainen lapsi pystyy elämässään mihin vain. Itselleni toimintamme kohokohta on ollut viime vuonna järjestetty Englannin kielimatka, joka toivottavasti rohkaisee nuoria panostamaan kielten opiskeluun ja uskomaan itseensä”, pohtii LapCI ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström.
LapCI ry:n toimintaa rahoitetaan pääosin Sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) myöntämästä tuesta. STEA on myöntänyt avustuksen CIsupaja-toiminnalle, joka tarjoaa vertaistukea, edunvalvontaa ja viestintää sisäkorvaistutteen saaneille lapsille ja heidän perheilleen. CIsumusa-toiminnassamme haluamme tuoda musiikin ilon osaksi kuulovammaisten perheiden arkea, varhaislapsuudesta alkaen, hyödyntäen musiikin kielenkehitystä tukevia etuja.
CIsupajan avulla sisäkorvaistutetta käyttävät lapset pääsevät harjaannuttamaan taitojaan, joissa he saattavat jäädä altavastaajan asemaan suhteessa normaalikuuloisiin ikätovereihinsa. Tämän lisäksi he saavat arvokasta vertaistukea toisiltaan, mikä luo yhteisöllisyyden tunnetta. CIsupajoja järjestetään eri puolilla Suomea, ja ne tarjoavat lapsille ja perheille paikan, jossa jakaa kokemuksia, oppia ja kasvaa yhdessä.
CIsumusa-toiminnassa järjestämme Puhemuskari- ja Kuulomuskari-toimintaa 0–8-vuotiaille kuulovammaisille lapsille ja heidän huoltajilleen. Tavoitteenamme on, että musiikki tulisi osaksi kuulovammaisten lasten perheiden arkea ja että sen myötä voitaisiin avata uusia ovia kielen kehitykselle. CIsumusa-toiminta on meille tärkeä askel kohti yhteisöllisempää ja inklusiivisempaa maailmaa.
“Luomme kuulovammaisille lapsille mahdollisimman esteettömän ja turvallisen ympäristön tutustua erilaisiin soittimiin ja oppia lauluja. Lapsi näkee vertaisiaan toiminnassa ja he nauttivat yhdessä musiikista ja laulamisesta. Kuulon ja puhekielen oppiminen tapahtuu toiminnan mukana itsestään.” CIsumusan projektikoordinaattori Katariina Varjonen iloitsee.
Lapsen oikeuksien viikko muistuttaa meitä kaikista lapsen oppimisen mahdollisuuksista ja oikeudesta kehittyä omana itsenään. Lapsi oppii jatkuvasti ympäristöstään, opettelun, harjoittelun, kokeilun ja esimerkin kautta. Oivallukset ja uudet taidot tuovat elämään myös arkea valaisevaa iloa ja innostusta. Tätä innostusta tahdomme toiminnassamme tukea.
On tärkeää luoda ympäristöjä, joissa lapset voivat jakaa kokemuksiaan ja löytää innostusta oppimiseen. Muistetaan siis, että yhdessä voimme rakentaa maailmaa, jossa jokainen lapsi saa loistaa omassa ainutlaatuisuudessaan!
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti