Etämuskari: mielikuvituksellisia soittimia ja uusia tuttavuuksia


LapCI ry:n CIsupaja ja CIsumusa järjestivät yhteistyössä jo toisen Etämuskarin kuulovammaisille lapsille. Ensimmäinen Etämuskari toteutettiin viime vuonna 5–6-vuotiaille kuulovammaisille lapsille. Tällä kertaa toivotimme tapahtumaan tervetulleeksi kaikenikäiset ja myös kuulovammaisten lasten sisarukset, emmekä turhaan, sillä sisaruksia löytyi joka toisen ruudun takaa!

Pieniä, isoja ja pehmoisia musisoijia

Etämuskarin ohjelma suunniteltiin 5–7-vuotiaille, mutta mukaan saivat tulla kaikenikäiset lapset ja lapsenmieliset. Etämuskariin osallistuikin lapsia laajalla ikäskaalalla, 3-vuotiaasta 10-vuotiaaseen. Nuorin ilmoittautunut osallistujamme olisi ollut vasta 10 kuukauden ikäinen, mutta häntä väsytti juuri muskarin aikaan ja höyhensaaret kutsuivat laulamisen sijaan. Oli ilo nähdä, että myös monet vanhemmat olivat mukana musisoimassa lasten kanssa.

”Lapsi nautti muskarista ja pääsi pitkästä aikaa tapaamaan muita istutekäyttäjiä”

Vanhemman palaute

Aloitimme Etämuskarin ensin tutustumalla muihin osallistujiin ruutujen takana. Kaikilla lapsilla oli mukana kasa pehmoleluja ja yksi niistä esiteltiin muille osallistujille. Lapset esittelivät toisilleen myös omat kuulolaitteensa, ja osalta löytyi korvan takaa sisäkorvaistute, toisilta kuulokoje ja joiltain molemmat. Lapsilta kysyttiin, oliko heistä mukavaa nähdä muita kuulolaitteita käyttäviä lapsia Etämuskarissa, ja kaikilta nousi peukut pystyyn! Myös vanhemmat vastasivat palautekyselyssä, että muiden istutekäyttäjien näkemistä oli odotettu: ”Lapsi nauttii muskarista ja pääsi pitkästä aikaa tapaamaan muita istutekäyttäjiä”.

Kuvassa tietokoneen ruutu ja ruudulla lapsia soittamassa erilaisia soittimia

Hauskoja hetkiä tutun ohjaajan kanssa

Etämuskarin vetäjänä toimi jälleen kerran monelle tuttu muskariohjaaja Juha-Matti Grönlund. Juha-Matti toimi myös viime Etämuskarin vetäjänä. Sen lisäksi hän on ollut ohjaamassa jopa kolmea CIsumusan puhemuskariryhmää ja aloittaa piakkoin CIsumusan ja Resonaarin yhteisen kuulovammaisille lapsille suunnatun musiikkiryhmän ohjaamisen. Hänellä onkin siis paljon kokemusta kuulovammaisten lasten musiikkitoiminnasta.

Kuvassa keskellä istuu Juha-Matti, ja hänen sylissään askartelutarvikkeita soittimia varten

Etämuskariin mahtui vaikka mitä hauskaa puuhaa! Muskariin varauduttiin erilaisin askarteluvälinein ja kaikki saivat tehdä itselleen omia soittimia. Yksi soittimista oli marakassi, joka askarreltiin tyhjästä wc-paperirullasta, ilmapalloista, teipistä ja makaroneista. Kun marakassit valmistuivat, Juha-Matti otti yllättäen esiin Ryhmä Haun pentupoppoon pehmoleluja ja Ryhmä Haun tunnusmusiikki lähti kitaran säestämänä soimaan. Tämä biisivalinta näyttikin olevan Etämuskarin suosikki, jonka kaikki lapset osasivat laulaa. Ruudun takaa nähtiin myös yhden lapsen taidokasta ilmakitaran soittamista. Laulamisen ja ilmakitaran lisäksi säestykseen käytettiin itse tehtyjä marakasseja ja tunnelma oli mahtava! Itsetehtyjen soittimien avulla voi jatkossakin säestää omia lauluesityksiään.

”Mukavaa ja hyödyllistä lomapäivän puuhaa.”

Vanhemman palaute
Kuvassa tietokoneruudulla lapset esittelevät piirroksiaan.

Etämuskarissa yhdistettiin tällä kertaa myös musiikki ja piirtäminen. Ohjaaja Juha-Matti lauloi Elefanttilaulua, joka ohjasi askel kerrallaan elefantin eri osien piirtämiseen. Kun ääriviivat valmistuivat, oli vuorossa elefantin värittäminen Elefanttilaulun raikuessa taustalla. Saimmekin nähdä lopuksi mitä veikeämmän näköisiä elefanttipiirroksia.

Kuulovammaisten lasten muskarissa huomioidaan erityisyys

LapCI ry:n järjestämät muskarit ovat suunnattu erityisesti kuulovammaisille lapsille. Kuulovammaisille suunnatussa musiikkitoiminnassa on erityispiirteitä, joita on hyvä ottaa toimintaa toteuttaessa huomioon. Tätä varten tarvitaan muskariohjaaja, joka tunnistaa piirteet ja osaa ottaa ne huomioon toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Esimerkiksi hyvä artikulaatio ja huulion näkeminen auttavat lasta hahmottamaan paremmin ohjaajan puhetta ja laulua.

Lopputunnelmat

Kuvassa tietokoneen ruudulla lapset näyttävät peukkua kameralle.

Etämuskarissa oli mahtava tunnelma ja lähes kaikki lapset olivat siitä kysyttäessä samaa mieltä. Peukkuja nousi ruudun takana jälleen paljon pystyyn! Muskari venähti hieman pidemmäksi, mutta siitä huolimatta kaikki jaksoivat keskittyä hyvin ohjelmaan. Palautekyselyyn vastanneet vanhemmatkin olivat sitä mieltä, että toiminta oli mielekästä ja muskarin ohjaaja osaava.

Kyselyssä kävi myös ilmi, että vastaavaa toimintaa toivotaan jatkossakin lisää eri ikäryhmille. Olemme kuunnelleet teitä ja järjestämmekin tänä keväänä runsaasti musiikkitoimintaa eri ikäisille.

”Näitä muskareita säännöllisesti ja myös kouluikäisille.”

Vanhemman palaute

Tästä löydät LapCI ry:n seuraavat musiikkitapahtumat, joihin ilmoittautuminen on nyt käynnissä:

Kiitos kaikille osallistujille ja muskariohjaajallemme!
– Saana, CIsumusan projektikoordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *