Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) julkaisi eilen, 3.12.2024, avustusehdotuksen vuodelle 2025. LapCI ry:n toiminta on pitkälti STEA-avustuksen varassa, sillä se kattaa yli 90 % järjestön kaikista toimintakuluista.
Ensi vuonna STEA-avustuksia myönnetään 80 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Vuonna 2026 avustusten määrä laskee jo 278 miljoonaan ja vuonna 2027 avustuksia myönnetään 252 miljoonaa – kolmannes vähemmän kuin tänä vuonna. Vuonna 2025 avustusleikkaukset ovat kohdistuneet isompia avustuksia saaneisiin järjestöihin. LapCI ry:n avustukset eilen julkaistun avustusehdotuksen mukaan tulevat pysymään samalla tasolla kuin vuonna 2024.
CIsumusatoiminta saa avustusta ensi vuonna 107 500 €, määrä on sama kuin tänä vuonna. Avustus on myönnetty kuulovammaisten lasten kielen ja kuulon kehittymisen tukemiseen ja lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen edistämiseen puhe-, kuulo- ja etämuskaritoiminnan, tapahtumien ja koulutusten keinoin.
Avustusehdotuksessa todetaan, että CIsutoiminta on STEAn strategian mukaista. Toiminnalla tuetaan kuulovammaisten lasten kielen ja kuulon kehittymistä puhe-, kuulo- ja etämuskaritoiminnalla. Toiminnan kohderyhmänä ovat alle 10-vuotiaat kuulovammaiset lapset perheineen. Toiminnan kohderyhmä on selkeästi rajattu. Toiminta tukee lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta eikä samanlaista toimintaa ole tarjolla muualla.
CIsupajatoiminta saa avustusta ensi vuonna 131 314 €. Avustus on tarkoitettu sisäkorvaistutteen saaneiden lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä toimintakyvyn ja identiteetin vahvistumiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen vertaistuen, tapahtumien, oikeuksienvalvonnan, tiedontuotannon ja viestinnän avulla.
STEA näkee, että CIsupajatoiminta on STEAn strategian mukaista. Toiminnalla tuetaan sisäkorvaistutteen saaneita lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään vertaistuen keinoin. Toiminnalla pyritään tukemaan arkikuntoutusta, lisäämään voimavaroja ja hyvinvointia sekä vahvistamaan sisäkorvaistutteen saaneiden lasten ja nuorten identiteettiä. Toiminnan tarve on perusteltu hyvin ja kohderyhmä on selkeästi rajattu. Tuloksellisuustietojen perusteella toiminta tavoittaa kohderyhmäänsä hyvin ja toiminta on monipuolista.
Haimme rahoitusta myös CIsukasta arkikuntoutusta –hankkeeseen, jossa oli tarkoitus järjestää toimintaa ja tukea vaikeasti kuulovammaisten, juuri diagnoosin saaneiden lasten perheiden tukeminen kuulovammapolun alkutaipaleella turvaamalla hyvä vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus ja arkikuntoutus. Tähän hankkeeseen emme saaneet rahoitusta.
Yleensä olemme saaneet avustusehdotuksen mukana ohjeellisen avustussumman tuleville vuosille. Tänä vuonna sitä ei kuitenkaan voitu antaa, koska vielä ei ole tiedossa mikä tulevien vuosien tarkka avustussumma tulee olemaan. Tämä on valitettavaa, sillä järjestöjen on vaikeaa suunnitella tulevaa toimintaa, kun ei tiedä tulevaisuuden avustuksista.
LapCI ry on huolissaan, tulevista leikkauksista. Maamme hallitus ei tunnu tajuavan, että järjestöavustusten leikkaukset tulevat pitkässä juoksussa lisäämään kustannuksia sote-puolelle, kun ennaltaehkäisevän toiminnan määrä vähenee. Järjestöjen tekemä työ painottuu ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ennaltaehkäisyyn ja osallisuuden mahdollistumiseen. Järjestöt kasvattavat toimintaan osallistuneiden psyykkistä selviytymiskykyä ja joustavuutta, jota tarvitaan, kun ihminen kohtaa kriisejä elämässään. Julkinen sektori ei mitenkään pysty paikkaamaan järjestöjen tekemää työtä.
Mikäli leikkaukset toteutuvat, matalan kynnyksen auttamista, vertaistuen mahdollistamista ja vapaaehtoistyön koordinointia ei pystytä samassa mittakaavassa toteuttamaan tai se loppuisi kokonaan. Ihmisten inhimillinen hätä kasvaisi ja perheiden ongelmat pääsisivät kasaantumaan. Näiden seurauksena tarvitaan kalliita tukitoimia, jotka maksavat huomattavasti enemmän kuin ennaltaehkäisevä toiminta, jota järjestöjen toimesta tehdään hyvin kustannustehokkaasti. Järjestöjen tekemä työ siirtää ja ehkäisee palveluiden tarvetta ja auttaa ihmisiä palaamaan normaaliin, hyvään elämään. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet järjestöjen toiminnan merkityksen.
LapCI ry kiittää STEAa avustusehdotuksesta ja siitä, että näette työmme tärkeänä ja tuloksellisena. Toivomme, että maamme hallitus ja kansanedustajat saisivat leikkauksia kohtuullistettua, jotta järjestöt voivat jatkossakin tukea perheitä ennaltaehkäisevästi.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti