CIsumusan kevät 2023: mitä on luvassa?


CIsumusa alkoi LapCI ry:n kehittämishankkeena vuonna 2019, ja tänä vuonna saamme jatkaa puhemuskaritoimintaa STEA:n kohdennetulla avustuksella toistaiseksi. Työllämme on vankka pohja hankkeen aikana työstettyjen materiaalien ansiosta. Aloitamme keväällä uusien materiaalien työstämisen koko LapCI ry:n toiminnalle, jotta tietoa on saatavilla mahdollisimman helposti ja näyttävästi.

Kaksi pientä lasta ja kaksi aikuista seisovat liitutaulun edessä ja taputtavat käsiään hymyillen
CIsumusan päätösseminaarissa syksyllä pienet osallistujat pääsivät
näyttämään oppimiaan lauluja ja leikkejä

Musiikkitoiminnan tutkitut hyödyt

CIsumusa-hankkeen päätösseminaarissa kuulimme jo paljon alustavia tuloksia hankkeen rinnalla tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksen aineiston analysointi ei kuitenkaan ole vielä päättynyt. Materiaalia käydään läpi edelleen ja lähitulevaisuudessa onkin odotettavissa tarkempia ja varmempia tutkimustuloksia Helsingin yliopiston tutkija Ritva Torpalta.

Tutkimukset ovat kuitenkin alustavasti osoittaneet, että varsinkin laululla on suuri merkitys puhutun kielen oppimiseen. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että kuulovammaisten lasten painotusten ja äänen korkeuksien havaitseminen paranee, mitä enemmän lapsi on ollut mukana musiikkitoiminnassa tai hänelle on laulettu kotona. Syksyllä Torppa kertoi CIsumusa-hankkeen pohjalta tehdyn tutkimuksen alustavien tulosten näyttävän samansuuntaiselta. Kuulovammaisten lasten sanasto kasvoi puhemuskarin aikana ja kuulomuistitesteissä parhaiten suoriutuivat ne lapset, joille laulettiin ja jotka lauloivat itse kotona päivittäin. Musiikkitoiminnan myötä myös laulutaidot paranevat ja tämä mahdollisesti innostaa lapsia laulamaan ja harrastamaan musiikkia myös tulevaisuudessa.

Vuoden 2023 muskarit

Kuvassa on mainos kevään 2023 CIsumusan etäpuhemuskarista

Kevään 2023 puhemuskarin etäryhmään etsitään parhaillaan osallistujia ja toiminta käynnistetään helmikuun aikana. Kannustamme kaikkia 0-6-vuotiaita kuulovammaisia lapsia vanhempineen hakemaan mukaan toimintaamme! Puhemuskari toteutetaan etänä Zoom-sovelluksen välityksellä. Aikaisemmasta poiketen toiminnassa on nyt omavastuuosuus, joka maksetaan ennen toimintakauden alkua. Omavastuuosuus on 20 e / kausi / osallistuva lapsi.

Hinnasta on mahdollista pyytää vapautusta, jos perheessä on taloudellisesti haastava tilanne. Ohjaajina toimivat hankkeen edellisiltä kausilta tutut Ulla Sergejeff sekä Mikaela Molander Outloud Oy:stä, Tampereelta. Heitä avustaa logopedian opiskelija Tampereen yliopistolta. Hae mukaan toimintaa 29.1. mennessä tästä linkistä: CIsumusan kevät 2023.

Puhemuskarin lisäksi perheiden on mahdollista osallistua myös yhteiseen viikonloppuun, jossa he pääsevät näkemään muut puhemuskariperheet. Viikonlopun omavastuu on 50 e / perhe ja siihen sisältyy majoitus, ruokailut sekä kaikkea kivaa yhteistä tekemistä.

Kuulomuskarit jatkuvat myös keväällä Musiikkikeskus Resonaarissa, Helsingin Kulosaaressa. Kevään aikataulut julkaistaan lähiaikoina.

CIsumusa-sovellus ja muut tulevaisuuden suunnitelmat

Olemme tänä keväänä aloittaneet sovelluksen kehittämisen CIsumusan puhemuskareiden tueksi. Sovellus tulee käyttöön mahdollisesti ensi syksynä. Innolla odotamme mitä tämän projektin kanssa saamme aikaiseksi ja kerromme siitä lisää lähempänä julkaisuajankohtaa!

Syksyllä toivomme pääsevämme testaamaan ensimmäistä hybridipuhemuskaria. Hybridimallissa osa lapsista on ohjaajien kanssa samassa tilassa ja osa seuraa toimintaa etänä omasta kotoa käsin. Tämä mahdollistaisi maantieteellisesti tasapuolisempaa osallistumista toimintaan ja samalla sen, että edes osa lapsista pääsisi paikalle mukaan.

Kuvassa screen shot tablettisovelluksen sivusta, jossa on 9 painiketta ja kaikissa painikkeissa on erilaisten eläimien kuvia.
Tältä näyttää CIsumusassa aiemmin käytössä ollut tablettisovellus

Kuulon kuntoutuksen ammattilaisille

Haluamme jakaa tietoa toiminnastamme mahdollisimman monille ammattilaisille ja näin lisätä musiikin käyttöä osana lasten kuulon ja puhutun kielen kuntoutusta. Jos työyhteisönne haluaa lisätietoa aiheesta, voitte olla yhteydessä CIsumusan projektikoordinaattoriin (yhteystiedot alla) ja voimme sopia esimerkiksi yhteisestä koulutusseminaarista tai webinaarista. CIsumusa tekee Kuulokeskus-kiertueen huhtikuussa, jolloin viemme uusia materiaaleja ja tietoa toiminnasta kaikkiin Suomen kuulokeskuksiin.

CIsumusa jatkaa siis ryminällä eteenpäin!

Innokkain terveisin,
CIsumusan projektikoordinaattori Katariina Varjonen
Puh. 040 579 1450
S-posti. katariina.varjonen(at)lapci.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *