Miina Sillanpää -päivänä juhlitaan järjestöjä


Joukko ihmisiä halaa toisiaan, selät näkyvät.

Miina Sillanpään päivänä 1. lokakuuta liputetaan kansalaisvaikuttamisen puolesta. Vuodesta 2023 alkaen päivä on vakiintunut liputuspäivä, jolloin liputetaan järjestöjen puolesta. Miina Sillanpää oli vahvatahtoinen persoona, joka teki väsymättä töitä paremman elämän puolesta kaikille. Moni nykypäivän järjestöaktiivi on hänen jalanjäljillään.  

Leikkaukset uhkaavat Sote-järjestöjen toimintaa

Sote-järjestöt tarjoavat ratkaisevan tärkeää tukea ja palveluita, jotka täydentävät julkista sektoria. Järjestöjen kautta ihmiset saavat apua ja tukea tilanteissa, joissa muut palvelut eivät aina riitä. Sote-järjestöt tavoittavat juuri ne ihmiset, jotka putoavat julkisten palveluiden väliin, ja tarjoavat tukea, johon monilla ei muuten olisi pääsyä. Järjestöt eivät pyöri ilman avustuksia. Nyt hallituksen suunnittelemat leikkaukset tuleville vuosille vaarantavat sote-järjestöjen toimintaedellytyksiä ja yhteiskunta voi menettää tärkeät tukipilarinsa. Onko Suomella siihen varaa?  
 
Sote-järjestöt auttavat perheitä ennaltaehkäisevästi ihmisen omaa toimintakykyä hyödyntäen ja lisäten. Kun ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa, säästetään pitkässä juoksussa sekä rahaa että inhimillistä kärsimystä. Voimavarat löytyvät yhdessä, usein vertaistuen voimalla. Vaikka järjestöissä on paljon vapaaehtoistyötä, eivät ne kuitenkaan toimi ilman palkattua, osaavaa henkilökuntaa, joka koordinoi, kouluttaa ja tukee vapaaehtoisia tärkeässä työssä. Järjestöissä on valtava määrä tietoa, taitoa ja osaamista kaikkein heikoimmassa tilanteessa olevien ihmisten auttamiseen.  

“Sote-järjestöt ovat olennainen osa kansalaisyhteiskuntaa. Ne tarjoavat mahdollisuuden kansalaisille osallistua, vaikuttaa ja rakentaa yhteisöllisyyttä. Kansalaisyhteiskunta, joka koostuu sote-järjestöjen kaltaisista toimijoista, on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi. Se luo tilan, jossa kansalaiset voivat vaikuttaa ja puolustaa oikeuksiaan – ja tämä tilanne vaarantuu, jos rahoitusleikkaukset toteutuvat”, kirjoittaa Mikkelin kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Satu Taavitsainen FB-päivityksessä.  

Apua tarvitaan ajoissa – järjestöihin on voinut luottaa 

Suomi on pitkään ollut jälkihoitomaa. Se auttaa vasta silloin, kun ihminen on jo täysin toimintakyvytön, mistä johtuen tarvittava tuki ja hoito on pitkäkestoista ja usein myös kallista. Tuntuu, että tänä päivänä on mahdotonta saada edes ihan tavallista lääkäriaikaa tai yhteyttä viranomaiseen, mutta siihen on voinut luottaa, että järjestöstä saa aina jonkun luurin päähän. 
 
LapCI ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström on tehnyt työtä erityislapsiperheiden eteen vuodesta 2008. “Liian moni perhe jää ilman apua tai ei tiedä, mistä apua voisi saada. Soitto järjestöön on kuitenkin antanut perheelle toivoa ja kokemuksen siitä, että on vihdoin tullut kuulluksi”, kertoo Janet. Hän on huolissaan siitä, että tämä yhteiskunta ei pärjää ilman järjestöjen tarjoamaa tukea.  

Avustusten merkitys LapCI ry:n toiminnalle

Avustukset ovat keskeinen osa yleishyödyllisten, voittoa tuottamattomien järjestöjen toimintaedellytyksiä. LapCI ry tukee sisäkorvaistutteen (SI) saaneita lapsia ja nuoria sekä heidän läheisiään kustannustehokkaasti, isolla sydämellä ja vertaistuen voimalla. Sisäkorvaistutteen saanut lapsi tai nuori on usein asuinpaikkakuntansa tai koulunsa ainoa eri tavalla kuuleva. Ilman LapCI ry:n toimintaa ei löytyisi tilaisuuksia, joissa SI-lapsi tai nuori saa olla yksi muista samankaltaisista, kuulua joukkoon. Olla mukana porukassa, johon tuntee kuuluvansa, ja missä saa olla täysin oma itsensä. LapCI ry:n järjestämä toiminta on tärkeä tuki sisäkorvaistutteen saaneen lapsen ja nuoren identiteetin muodostumiselle. 

Myös LapCI ry:n nykyinen järjestöassistentti Helmi Viljanmaa on sisäkorvaistutekäyttäjä, jolle LapCI ry on ollut pitkään osa elämää. “Koen että se vertaistuki minkä sain järjestön kautta on tehnyt minusta sellaisen kun olen”, Helmi pohtii. Hän kertoo, että LapCI ry:n toiminnan kautta hän on saanut korvaamatonta vertaistukea. “Tapasin ihania kannustavia ihmisiä ja kuulokavereita, joiden kanssa vielä tänäkin päivänä muistellaan lämmöllä leirejä ja tapahtumia”, Helmi toteaa. 

Kuulonkuntoutukseen menee valtavasti energiaa, ja perheille uuden tiedon etsimiseen ei jää välttämättä voimavaroja. LapCI ry etsii tietoa uusimmista kuntoutusvälineistä ja tuottaa tekstiä perheille helposti ymmärrettävässä muodossa. Kokenut vertainen auttaa uusia perheitä sopeutumaan ja tukee silloin kun tuntuu, että voimavarat ovat loppu. 

Toiminnastaan LapCI ry saa perheiltä loistavaa palautetta. Perheet kokevat, että toimintaan osallistuminen on lisännyt heidän hyvinvointiaan ja arjessa pärjäämistä. Tätä työtä pidämme tärkeänä tehdä jatkossakin. Liputetaan siis tänään 1.10. ylpeänä Minna Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen puolesta! Hyvää Järjestöjen päivää kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *