LapCI ry:n puheenjohtaja Minna Mäkelä liittyi yhdistyksen hallitukseen 11 vuotta sitten Heurekassa. Samassa paikassa, jossa tämän vuoden Vuosikokous pidetään. Mikä olisikaan siis parempi paikka liittyä LapCI ry:n hallitukseen kuin 13.4.2019, Heurekassa! Lue alta Minnan kokemuksia hallitustyöskentelystä.
Historiaa
Olen tullut mukaan LapCI ry:n hallitukseen Heurekassa vuonna 2008. Silloin meidän perheessä ei vielä sisäkorvaistutteita ollut, mutta Ronja oli saamassa ensimmäisensä muutaman viikon kuluttua. Heurekassa meidät otettiin hyvin vastaaan ja koin itseni tervetulleeksi porukkaan, joten uskaltauduin mukaan hallitukseen.
Ensimmäiset vuodet olin hallituksessa ns. rivijäsenenä. Jossakin vaiheessa minut valittiin sihteeriksi. Pian huomasin olevani varapuheenjohtaja ja lopulta vuonna 2014 Lassen jäädessä pois puheenjohtajan paikalta minut valittiin hänen seuraajakseen.
Mitä olen saanut hallitustyöskentelyltä?
Olen saanut ystäviä ja vertaistukea. Kokousten jälkimainingeissa on hallituslaisten kesken käyty ne rehellisimmät ja avoimimmat keskustelut.
Olen saanut kohdata ihmisiä. Hallituksen jäsenet ovat vaihtuneet vuosien kuluessa ja sen seurauksena olen tutustunut erilaisiin perheisiin omine tarinoineen. Tapahtumiin on osallistunut vieläkin suurempi joukko erilaisia perheitä. Yhteyttä on otettu myös tapahtumien ulkopuolella. Jäsenperheiden lisäksi olen kohdannut ihmisiä erilaisten yhteistyötahojen kautta. Myös lapseni odottavat kaverien tapaamista LapCI ry:n tapahtumissa!
Olen saanut käydä mielenkiintoisia keskusteluja. Välillä ollen samaa mieltä muiden osallistujien kanssa, välillä eri mieltä. Kriittisetkin keskustelut ovat hyvin tervetulleita, niiden kohdalla sitä usein joutuu myös itse miettimään niitä omia perimmäisiä motiivejaan olla mukana toiminnassa. Pääsääntöisesti aina on löydetty kultainen keskitie, ei voida olettaa, että aina kaikkiin asioihin löytyisi täydellisesti kaikkia tyydyttävä ratkaisu, on siis etsittävä parasta mahdollista yhteistä lopputulemaa. Yhdessä olemme enemmän.
Olen saanut osallistua kansainväliseen toimintaan. Olen käynyt kahdesti Italiassa Euro CIU-seminaarissa sekä saanut olla mukana järjestämässä kyseistä seminaaria Suomeen. On mielenkiintoista oppia kuinka hyvin meillä Suomessa asiat loppuviimeksi ovat, vaikka toki aina voisi olla paremminkin.
Olen saanut olla mukana vaikuttamassa. Koen että LapCI ry on arvostettu toimija kuulosektorilla, meiltä halutaan kannanottoja asioihin ja meidän kokemuksistamme ja kehitysehdotuksistamme ollaan kiinnostuneita. Olen saanut tutustua kuinka hankkeita ideoidaan, luodaan, ylläpidetään ja lopetetaan. Kuinka paljon työtä tarvitaaan että toiminta olisi laadukasta.
Olen saanut kulkea pitkin Suomea. LapCI ry on valtakunnallinen yhdistys ja sekä kokouksia että muita tapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Lapseni ovat mielissään siitä kuinka paljon ovat nähneet Suomea, vaikkeivat jokaisella kokousmatkalla olekaan mukana olleet.
Mitä hallitustyöskentely on vaatinut?
Aikaa. Vaihtelevia määriä. Hallitusurani alussa kokoukset olivat monesti kaksipäiväisiä. Tällöin monesti perheet olivat mukana, mutta toki joskus lapset jäivät kotiin isänsä tai isovanhempien luo. Tällä hetkellä kokouksia on järkeistetty, ne pidetään usein muiden tapahtumien yhteydessä ja ne on valmisteltu hyvin, jotta voidaan keskittyä olennaiseen. Silti, vapaa hallitusporinakin on silloin tällöin tarpeen. Olemme myös alkaneet pitämään osan kokouksista sähkopostitse tai Skypessä, mikä mahdollistaa osallistumisen ilman matkustamista. Tällä hetkellä kokouksissa menee keskimäärin kaksi tuntia kuukaudessa; välillä istutaaan alas pidemmän kaavan mukaan, välillä asiat hoidetaan etänä.
Puheenjohtajan roolin on kuulunut myös jonkin verran edustamistehtäviä esimerkiksi ohjausryhmissä. Tähän on kulunut aikaa ehkä keskimäärin tunti kuukaudessa. Toisinaan on toki asioita, jotka vaativat enemmän aikaa ja sitoutumista, mutta näitä vaiheita on omalle kohdalle osunut ehkä yksi kevät ja yksi syksy. Silloin oman arjen muokkaaminen sellaiseksi, että pystyi tekemään sen mitä minulta odotettiin vaati enemmän aikaa, viitseliäisyyttä ja tukiverkkoja. Mutta niistäkin ajoista on selvitty.
Puheenjohtajana on jätettävä omat ajatukset taustalle ja mietittävä koko yhteisöä. Asioita on analysoitava laajemmassa kontekstissa ja pohdittava sitä, mikä olisi hyväksi kaikille SI-käyttäjille, ei vain minun omille lapsilleni. Välillä saattaa olla, että omat ajatukset eroavat yhdistyksen linjasta. Tärkeintä on kuitenkin tunnistaa sellaiset tilanteet, keskustella ja tarvittaessa tukeutua muihin hallituslaisiin. Yhdessä tätä kuitenkin tehdään kaikkien SI-lasten ja heidän perheidensä parhaaksi.
Vuosikokouksen ilmoittautuminen on nyt auki ja sen voi tehdä täällä!
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kommentti *
Nimi *
Sähköpostiosoite *
Kotisivu
Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni tähän selaimeen seuraavaa kommentointikertaa varten.
Lähetä kommentti