Matkustaminen SI:n kanssa


Matkalle lähtiessä on hyvä ottaa mukaan:

 • Laatikko tms. audioprosessorin säilyttämiseen (esim. rannalla olon ja uinnin ajaksi olisi hyvä olla hiekka- ja roisketiivis säilytyspaikka audioprosessorille).
 • Jos mahdollista varaprosessori, jonka voi saada joistakin kuulokeskuksista matkan ajaksi mukaan lapsen omalla ohjelmalla ohjelmoituna.
 • Varaosia esim. varajohtoja, varaparistokotelo, ylimääräinen korvakappale ja korvakoukku.
 • Puheprosessorin testauslaite.
 • Reilusti paristoja, sillä kosteissa olosuhteissa paristojen käyttöikä voi olla lyhyempi kuin normaalisti.
 • Akkulaturi, sopiva adapteripää ja akut.
 • Kuivauslaatikko ja kuivauskapseleita. Tämä on tärkeää trooppisissa olosuhteissa!
 • Paristokotelon puhdistusaine (esim. isopropyylialkoholi), jota myydään apteekeissa. Paristokotelon paristopintoja pyyhitään isopropyylialkoholiin upotetulla pumpulipuikolla. Huom! Tätä et voi ottaa käsimatkatavaroihin, koska kyseessä on neste.
 • SI-käyttäjäkortti jolla pystyt tarvittaessa todistamaan lapsesi olevan laitteen käyttäjä.
 • Lapsen käyttämät apuvälineet kuten induktiosilmukka tai FM-laite tv:n tms. kuuntelua varten.
 • SI:n käyttöä ohjaava kaukosäädin.
 • SI:n käyttöohjeet.

Muista pakata nämä kaikki tarvikkeet ehdottomasti käsimatkatavaroihin! Koneen ruumassa ne voivat vahingoittua. Nämä varalaitteet ja –tarvikkeet voi laittaa turvatarkastushihnalle (audioprosessori aina virta pois suljettuna!) Älä laita käytössä olevaa audioprosessoria koskaan hihnalle. Prosessori on hyvä olla käyttäjänsä päässä päällä virkailijoiden mahdollisia kysymyksiä varten. Turvatarkastuksessa kerro virkailijalle lapsesi olevani SI-laitteen käyttäjä tai näytä SI-käyttäjäkorttia.

Turvaporttien säteilyn ei pitäisi vahingoittaa laitetta, mutta turvallisinta on sulkea prosessori aina metallipaljastimen läpi kuljettaessa. Turvaportin kenttä saattaa aiheuttaa lasta hämmentävän ääniaistimuksen, jos prosessorin virta on päällä. Usein virkailijat päästävät tarvittaessa (ainakin lapset) turvaporttien ohitse eri reittiä. Samoin käsilaitteella tehtävän vartalotarkastuksen ajaksi on hyvä sulkea puheprosessori pois päältä, mutta tarkastuslaitteen ei pitäisi vahingoittaa SI-laitetta.

Lentokoneen nousun ja laskun aikana sisäkorvaistutetta suositellaan pidettäväksi suljettuna. Yksin matkustavan SI-laitetta käyttävän henkilön on hyvä informoida koneen henkilökuntaa kuulovammastaan ja laitteestaan mahdollista lentokoneen hätätilannetta varten.

Jos lapsi on kovin korvatulehdusherkkä voi olla paikallaan ottaa jo Suomesta mukaan ”tutut” antibiootit mahdollista korvatulehdusta varten. SI-lapsilla on hieman suurempi riski sairastua esim. aivokalvontulehdukseen hoitamattoman korvatulehduksen takia.

Ota myös mukaan paperille tai tallenna kännykkään oman kuulokeskuksen yhteystiedot. Hyötyä voi olla myös matkakohteesi lähinnä olevan SI-keskuksen yhteystiedoista. Ohessa linkit eri valmistajien sivuile, joista löydät kunkin valmistajan klinikoiden yhteystiedot ympäri maapalloa: