Istutteen käyttöohje varhaiskasvatukseen ja kouluun


Istutteen käyttämisessä on paljon muistettavaa. Asiat on hyvä olla kirjallisena, jotta niihin voi palata aina tarpeen vaatiessa. Tämä on Cochlear Nucleus 7 -puheprosessorin ohje, jota voi muokata, ladata ja tulostaa omaan käyttöön tekstin lopussa olevasta linkistä. Ohje on tarkoitettu annettavaksi esimerkiksi SI:ta käyttävän lapsen opettajalle tai muulle kasvattajalle. Ohjeen on kirjoittanut LapCI ry:n hallituksen jäsen ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Mari Vassinen.

Sisäkorvaistute            

_______________lla on vaikea sisäkorvaperäinen kuulovamma. Hänelle on leikattu sisäkorvaistutteet. Kuuloikää lapsella on _______.

Sisäkorvaistutteiden avulla lapsi kuulee ja pystyy kommunikoimaan puhekielen avulla. Kun ulkoiset osat (prosessori) eivät ole käytössä lapsi ei kuule mitään ja hänelle tulee kommunikoida viittomakielen, viitotun suomen, tukiviittomien, selkeän huulion, kuvien tai eleiden avulla. Lapsi itse puhuu, vaikkei istute ole toiminnassa.

Istutteiden kanssakaan lapsi ei ole normaalikuuloinen. Lapsen voi olla vaikea kuulla hälyisässä, meluisassa tai kaikuvassa ympäristössä. Ulkona etäisyyden kasvaessa lapsen voi olla vaikea kuulla ohjeita. Myös sadetakin huppu päässä vaikeuttaa kuulemista erityisesti takaapäin.

Paras paikka kuuntelemiseen on lähellä puhujaa ja kohtisuoraan puhujaan päin.

Istuteprosessori

Kuvassa Cochlear Nucleus7 (kuva Cochlearin käyttöoppaasta)

Kuvassa istuteprosessori, jossa prosessorin eri osat lueteltuinaa.

Istutteen toimintaperiaate lyhyesti:

Ääni menee prosessorissa olevien mikrofonien kautta prosessoriin, joka muuntaa äänen digitaaliseen muotoon. Tämä signaali lähetetään istutteen sisäiseen osaan kelan kautta. Sisäinen osa muuntaa signaalin sähköiseksi impulssiksi, joka korvan simpukkaan asennetun elektrodinauhan avulla vie äänen kuulohermoon.

Prosessorin käyttö ja huolto

Prosessori päälle

Prosessori menee päälle automaattisesti, kun akun laittaa kiinni. Prosessorin voi käynnistää painamalla lyhyesti ohjauspainiketta. Hetken kuluttua laitteessa alkaa vilkkua oranssi valo, koska kela ei ole päässä kiinni. Prosessori on käyttövalmis päähän laitettavaksi.

Prosessori pois päältä

Prosessorin voi sulkea kääntämällä akun hieman auki tai painamalla ohjauspainiketta 5 sekunnin ajan. Virta suljettuna prosessorissa ei vilku valoja.

Prosessorin asettaminen lapsen päähän

Kuvassa näkyy, miten puheprosessori asetetaan lapsen päähän. Aseta puheprosessori korvallesi ja jätä kela roikkumaan. Siirrä sitten kelaa sivuttain istutteen päälle.
Kuva Cochlearin käyttöoppaasta

Prosessorit täytyy laittaa oikeisiin korviin. Jos prosessorin laittaa väärään korvaan, se vilkuttaa oranssia valoa, eikä sillä kuule. Prosessoreilla ei myöskään kuule, jos kela on irti päästä.

Kuvassa näkyy erilaisia puheprosessorin merkkivaloja ja lukee mitä ne merkitsevät.
Kuvat lainattu Cochlearin käyttöoppaasta, tekstejä on muokattu.

Kelajohto

Harrvinaisessa tilanteessa kelajohto voi murtua ja johdot sisältä paljastua. Tällöin kelajohto tulee vaihtaa. Varaosat ja ohjeet löytyvät repusta.

Korvakoukut

Korvakoukku voi rikkoontua niin, että se hankaa korvaa tai hukkua kokonaan (esim. pudotessa lattialle). Tässä tapauksessa se pitää vaihtaa. Varaosat ja ohjeet löytyvät repusta.

Akut

Harvinaisessa tilanteessa akku voi tyhjentyä päivän aikana ja se täytyy vaihtaa. Repussa on vara-akku ja vaihto-ohje.

Huomioitavia asioita sisäkorvaistutteen kanssa

  • Lapsen prosessorit on kiinnitetty pannalla/kiinnitysnaruilla/snugfitillä, jotta ne pysyvät päässä paremmin, eivätkä huku.
  • Hattua laitettaessa on varmistettava, että prosessorit ja kelat ovat paikallaan. Ne tipahtavat helposti pois hattua pukiessa.
  • Laitetta ei saa käyttää suihkussa, uimassa tai saunassa. Vesileikkejä voi leikkiä vapaasti, eikä vesisade haittaa. Prosessori on suojattu tilapäisen kastumisen varalta, kun akku on paikoillaan. Jos prosessori kastuu (esim. putoaa vesihanan alle), niin kuivaa laite pyyhkeellä. Laitetta voi tämän jälkeen käyttää normaalisti. Muistathan kertoa asiasta vanhemmille, sillä prosessori kuivataan yöllä kotona kuivurissa.
  • Lepohetkellä laitteiden tulee antaa olla päässä lapsen niin halutessa. Lapsen kanssa voi sopia minne hän laittaa prosessorit, jos/kun alkaa nukkumaan.
  • Laitteet irtoavat lapsen päästä herkästi liikunnallisissa leikeissä. Esimerkiksi jumppatuokiolla tai temppurata –tyyppisessä sisäaktiviteetissä on hyvä käyttää pantaa (esim. puolikas buff-huivi tai urheilupanta), näin laitteet pysyvät paremmin päässä.
  • Lapsi osaa/ei osaa kertoa itse, jos akku on loppu tai laite ei toimi. Lapsi yleensä myös tietää/ei tiedä minne laite mahdollisesti on pudonnut.

Epäselvyyksissä tai ihmetyksen aiheissa otathan yhteyttä vanhempiin

Ohje on luotu LapCI ry:ssä ja se on koottu vanhempien kokemuksien perusteella. Kursivoidut kohdat on tarkoitus muokata omalle lapselle sopivaksi ennen tulostusta. Ohje on tarkoitettu erityisesti alle kouluikäisille lapsille. Ohjeen voi ladata alla olevasta painikkeesta.

Mari Vassinen on kirjoittanut myös tekstin sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen koulun tai päiväkodin aloituksesta, ja siitä mitä kaikkea täytyy huomioida uuden arjen edessä. Voit käydä lukemassa sen täältä.