Teemaliite 2019 Historiaa ja käyttökokemuksia


Cochlearin hirtoriaa

1981 Cohclear perustettiin osastoksi Nucleus Groupiin ja se muuttui itsenäiseksi yritykseksi 1983.

1982 Cochlear lanseerasi Nucleus® 19 22-istutteen, joka oli ensimmäinen 22-kanavainen sisäkorvaistutejärjestelmä.

1985 The United States Food and Drug Administration (FDA) 19 hyväksyi Clarkin keksinnön aikuisten implantointiin. Ensimmäinen lapsipotilas sai istutteen. Käyttäjien puheenerotus kyky oli tällöin keskimäärin yli 85 %.

1995 Suomessa operoitiin ensimmäiset Cochlearin monikanavaiset istutteet (Nucleus® 22-implantti).

1997 Cochlear lanseerasi Nucleus® 24-istutteen, joka oli ensimmäinen 24-kanavainen sisäkorvaistutejärjestelmä sekä uuden Sprint-ääniprosessorin.
Uusi Nucleus® 24 -istutejärjestelmä mahdollisti NRT-mittausten tekemisen ja MRI-kuvantamisen magneetti paikoillaan (< 1,5T) tai magneetti poistettuna (< 3T).

2005 Cochlear lanseerasi ensimmäisen roiskevesitiiviin (IP44) korvantausääniprosessorin jossa oli SmartSound ™ -äänenkäsittelytekniikka (Nucleus® Freedom™ -ääniprosesori).

2009 Cochlear lanseerasi Nucleus 5™-ääniprosessorin, jossa ensimmäinen kaksisuuntainen kaukosäädin jonka avulla istutejärjestelmää pystyy säätämään ja tarkkailemaan.

2015 Cochlear toi markkinoille digitaaliset langattomat 20 lisälaitteet (Minic 2+, PhoneClip & Tv-streamer), jotka ensikertaa lähettivät äänisignaalin suoraan ääniprosessoreihin 15 ilman ylimääräisä vastaanottimia.

2017 Ensimmäinen älylaite yhteensopiva Nucleus 7™ -ääniprosessori, joka suoratoistaa ääntä Apple-laitteista ilman lisälaitteita ja älypuhelimia (iPhone & Anroid) voi käyttää laitteen kaukosäätimenä.

2019 MRI-yhteensopiva Cochlear™ Nucleus® Profile™ Plus -implanttimallisto, joka mahdollistaa suoraviivaisemman ja miellyttävämmän magneettikuvauksen ilman että magneettia tarvitsee poistaa magneettikuvauksessa.

Käyttökokemus Cochlear

Sain ensimmäisen sisäkorvaistutteen keväällä 2003. Prosessori oli Esprit 3G. Saman vuoden jouluna puhuin ensimmäisen kerran puhelimessa ja tajusin, että pystyn soittamaan vaikka lapsen neuvola-ajan
aivan kuten kuulevat. Olin ollut kuuroutuneena 7 vuotta. Toisessa korvassa oli tavallinen kuulolaite, josta en kuullut enää edes sitä, oliko siitä patteri loppunut. Jätin kojeen lopulta kokonaan pois.
Kuuntelin kaikki lapsuuteni tutut kappaleet ja muutenkin musiikki tuli elämääni. Pystyin juttelemaan huoneesta toiseen enkä tarvinnut huuliota tueksi. Minulla on usherin syndrooma, joka kuulon lisäksi rappeuttaa myös näkökyvyn ja silmäsairauden edetessä alkoi olla kovasti tarvetta suuntakuulolle. Kolme lasta ja koira pitivät minut liikkeessä mutta äänten suunnan kuuleminen olisi tärkeää kun näkemällä ei voi etsiä äänen lähdettä ympäristöstä.
7 vuoden yksikorvaisuuden jälkeen sain toiseen korvaan CP810-prosessorin, tuttavallisesti ”Femman”. Erottelun kehittyminen oli paljon nopeampaa ja vuodessa oli selvää, että uusi prosessori oli niin paljon vanhaa tehokkaampi, että tasainen kuuleminen vaati vanhan prosessorin päivittämisen samanlaiseen. Suuntakuulo kehittyi nopeasti ja esimerkiksi lasten tunnistaminen äänestä helpottui. Tasapaino tuntui paranevan ja katseen kohdistaminen puhujaan helpottui vaikka näkökenttää oli
silloin alle 20 astetta jäljellä.
Nykyään sanon, että vaikka elämässä moni asia muuttuu niin kahta en vaihda:
vasenta ja oikeaa korvaa. Paitsi uudempaan prosessoriin.

Milla Lindh 43v.

Med-elin historiaa

1986 MED-EL perustetaan ja he muuttavat Innsbruckiin, Itävaltaan.

1991 MED-EL tuo markkinoille maailman ensimmäisen korvantausprosessorin (BTE).

1994 Maailman ensimmäinen monikanavainen istutejärjestelmä COMBI 40 tulee markkinoille.

1996 Professorit Jan Helms ja Joachim Müller aloittavat Würzburgin yliopistolla molemminpuoliset implantoinnit MED-EL-istutteita käyttäen binauraalisen kuulon saavuttamiseksi.

1998 Molemminpuoliset sisäkorvaimplantoinnit aloitetaan lapsilla. M.R.:stä tulee maailman ensimmäinen molemminpuolisen istutteen saanut lapsi, kun hänen toinen korvansa implantoidaan 4 vuoden iässä.

2003 MED-EL hankkii VIBRANT SOUNDBRIDGEn, ensimmäisen aktiivisen välikorvaistutejärjestelmän, jolla
voidaan hoitaa lievästä vaikeaan sensorineuraalista kuulonalenemaa.

2006 Ensimmäinen kytkimetön prosessori, jota ohjataan helppokäyttöisellä kaukosäätimellä.

2012 BONEBRIDGE, maailman ensimmäinen aktiivinen luujohtoistutejärjestelmä julkistetaan.

2013 Ainutlaatuinen yksiosainen prosessori: vähemmän osia, ei johtoa ja vapaa korvantausta. RONDO julkistetaan.

2017 ADHEAR, uusi luujohtokuulemisen mullistava kuulojärjestelmä, joka ei vaadi leikkausta.

RONDO 2 on ensimmäinen sisäkorvaistutteen audioprosessori, jossa on integroitu, langattomasti ladattava akku. Ratkaisu tekee prosessorista äärettömän helppokäyttöisen.

Käyttökokemus MED-EL

Sain ensimmäisen MED-ELin laitteen, kun olin vain 1,5-vuotias, joten en siitä ajasta muista paljoakaan. Tiedän kuitenkin, että vain kuukausi sisäkorvaistutteen aktivoinnista erotin jo ensimmäiset sanat. Olen kiitollinen tekniikan kehittymisestä, sillä se mahdollistaa minulle kuulemisen. Erityisesti musiikki on tullut minulle tärkeäksi voimavaraksi, enkä kuulisi sitäkään
ilman sisäkorvaistutteita. Ensimmäiset 11,5 vuotta minulla oli sisäkorvaistute vain vasemmassa korvassa. Kun täytin 13 vuotta, sain istutteen myös oikeaan korvaan, ja minusta tuli tuplaistutteiden käyttäjä. Oikean puolen kuulo ei kehittynyt samalla tavalla, mutta auttaa esimerkiksi liikenteessä erottamaan sen, mistä suunnasta auto tulee. Välillä toivoisin, että laitteisiin olisi saatavilla enemmän apuvälineitä. Uimassa ollessani olisi ihanaa, jos voisin kuulla, mutta uintipussin kanssa ääni on yleensä muovinen ja tekee kuulemisen vaikeammaksi.
Elämässä sattuu ja tapahtuu, eikä vahingoiltakaan ole vältytty. Kun laitteeni on joskus hajonnut, on sitä saanut odottaa takaisin huollosta jopa kaksi kuukautta. Pidän kuitenkin laitteistani ja tykkään koristella niitä erivärisillä kuorilla. MED-ELin laitteet ovat pienet ja siksi myös helppo käyttöiset. Olen ollut tyytyväinen laitteisiini.

Iita Hyven 18v.