Sisäkorvaistutelasten valtakunnallinen yhdistys
LapCI ry kiittää kuluneestavuodesta ja toivottaa
hyvää joulua!
Aika kuluu, vuodet vierii ja tämäkin vuosi on piansaatu päätökseen.
Syksyn aikana on monessakin yhteydessä keskityttyniiden meidän pienimpien ja heidän perheidensäasioihin. Vilinää ja vilskettä mahtui pienten viikonloppuunja myös Kuopion Satakieliseminaarissa kuulimme paljon puheenvuoroja nimenomaanvarhaisesta vuorovaikutuksesta sekä kielen kehityksen ensiaskeleista. Meidän vanhempien rooli ontodella merkittävä. Välillä joudumme pohtimaan mitä voisimme tehdä enemmän, mutta myös mikä on riittävästi. Mutta onneksi kukaan meistä ei ole yksin, joten muistetaan myös kysyä ja jakaa vinkkejäsamassa tilanteessa olevien kaverien kanssa.
Toki myös isommat on muistettu. Nuoret kokoontuivatTampereella omaan tapahtumaansa kohtaamaan toisiaan. Satakieliseminaarissaoli puhetta myös identiteetin kehittymisestä. Sanoisin että tapahtumiin osallistuminenja niissä vertaisten tapaaminen ja kokemusten jakaminen yhdessä ovat merkittävässäroolissa nuoren identiteetin rakentumisessa.
Tämä syksy on ollut myös luopumisen aikaa. Ensin luovuimme Marista, joka lähti uudenlaistenkokemusten perään. Sen lisäksi syksyn aikana luovumme Leenasta. Vuosien ajan Leena on ollutLapCI ry:n sydän ja moottori joka on vienyt toimintaamme eteenpäin, auttanut meitä kasvamaanja auttamaan muita. Onneksi saimme vähän aikaa sitten Ullan kanssa kokemuksen, ettäkyllä me pärjätään, vaikka Leena lähtee uusien haasteiden perään. Luulen, että yhdistys ei Leenaaheti unohda, eikä Leenakaan varmasti meitä.
”Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä.
Ei pieni puu vielä myrskyä siedä.
Ole suojana pienelle suuri puu,
jotta pienellä juuret vahvistuu”
Kun luopuu, saa jotakin tilalle. Me olemme tämän syksyn aikana saaneet jo Marikanja Jonnan ja vielä odotamme seuraajaa Leenalle. Tällä porukalla on hyvä lähteävalmistelemaan LapCI ry:n 20. juhlavuotta.
Yhdessä olemme enemmän.
Minna Mäkelä
puheenjohtaja
p. 050 560 9907
Vuosikokous Heurekassa 13.4.2019, Vantaa*
Musiikkileiri 3.-7.6.2019 Resonaari, Helsinki
Pienten lasten musiikkipaja 8.6.2019 Resonaari, Helsinki
Englannin leiri – 21.-27.7.2019 The Ear Foundation, Boston Spa, Iso-Britannia
Kesäpäivät 17.8.-18.8.2019, Itä-Suomi*
SI-vanhempien vertaisviikonloppu syyskuu, Etelä-Suomi
Pienten SI-lasten perheiden viikonloppu lokakuu, Etelä-Suomi
SI-nuorten viikonloppu 26.-27.10.2019, Lahti
LapCI ry:n pikkujoulut 16.11.2019, Tampere*
Lisäksi CIsupajasia ympäri vuoden (alueellisia perhetapahtumia)
Haluaisitko järjestää pienen tapaamisen paikkakuntasi SI-perheille? Tunnetkomuita SI-lasten perheitä alueeltasi, joiden kanssa oli kiva tavata jatehdä jotain hauskaa yhdessä?
Ota yhteyttä jonna.virtanen@lapci.fi, niin keksitään teille yhdessä jotain huisia!
LapCI ry haluaa tukea ja mahdollistaa paikallista, matalan kynnyksenvertaistukea alueellisesti. Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!
Laskettelumatka 22.-25.2.2019 Tahko, Kuurojen liitto, Kuuloliitto, KuurojenPalvelusäätiön Junioriohjelma & SKUL
Musiikista puhtia arkeen ja kuntoutumiseen 9.2.2018 Helsinki,KLVL ry & Jaatinen ry*
Pienten SI-lasten tapahtuma 30.-31.3.2019 Satakieliohjelma*Varhaisnuorten tapaamiset 16.2., 16.3., 27.4. & 25.5. (Tre, Oulu, Hki)*
Nuorten tapaamiset 16.2., 16.3., 27.4. & 25.5. (Tre, Oulu, Hki)*
Kaustisen musiikkijuhlat 8.-14.7.2019 Sateenvarjoverkosto – kuulovammaistenpäivä 10.7.19 – 5 kuuloalan järjestöä
Lasten urheiluviikonloppu syyskuu, Kuurojen liitto ja SKULKuuloalan yhteiset pikkujoulut joulukuu
Tapahtumien tarkemmat ajat ja paikat varmistuvat myöhemmin.
Ilmoittautuminen tapahtumiin löytyy LapCI ry:n kotisivuiltaTapahtumat-kohdasta. *-merkityt tapahtumat ovat maksuttomia.Muihin tapahtumiin on osallistumismaksu, josta voi hakea alennusta taivapautusta. Tiedusteluja voi laittaa sähköpostitse toimistolle:info@lapci.fi.
Tästä voit lukea lyhyesti LapCI ry:n menneistä tapahtumista!Jutut löytyvät kokonaisina LapCI ry:nblogista osoitteessa: www.lapci.fi/blogi
Sisäkorvaistutelastenvaltakunnallinen yhdistys
SI-perheiden viikonloppu järjestettiin 6.-7.10.2018 Hämeenlinnassa,Evon Suurella Huvilalla. Viikonloppuun osallistui 8 perhettä ja14 lasta, joista kahdeksalla oli sisäkorvaistute. Viikonlopun aikanaoli kaksi luentoa, joissa puhuttiin SI-lapsen hyvästä päivähoidosta jasen aloituksesta sekä sisäkorvaistutteiden tekniikasta ja lisälaitteidenkäytöstä. Lapsille oli omaa ohjelmaa ulkona sekä sisällä. Sunnuntainaperheet nauttivat luontopuuhapolusta.
SI-nuorten viikonloppu pidettiin 26.-27.10.2018 Tampereella. Viikonloppuunsisältyi pakopelihuoneita, minigolfia, Cochlearin esitys, valokuvauspajaja hauskaa yhdesssäoloa. Nuoret saivat hyvin vertaistukeamuilta ikäisiltään sekä ohjaajilta, Marikalta ja Viiviltä.
Pikkujouluja vietettiin 17.11.2018 raitiovaunuajelulla Helsingissä. Luepikkujoulutunnelmista blogista: www.lapci.fi/blogi
Työni LapCI ry:ssä on tullut tällä erää päätökseen. Yhdistys saa uuden toiminnanjohtajanja työ sisäkorvaistutelasten hyväksi jatkuu. Ensi vuonna tämä ketterä, luova ja tärkeä yhdistystäyttää kaksikymmentä vuotta.
Ensimmäiset sisäkorvaistutelapset ovat aikuisia ja jatkavat kukin omalla polullaan kuulovammaisinakuulevien maailmassa. Toivottavasti he ovat löytäneet paikkansa vertaistuen piirissä-sitä onneksi kuuloalalla on runsaasti tarjolla. Oma SI-tyttärenikin on marraskuussa aikuinen.Olen kiitollinen siitä, että meidän perhe on saanut viettää merkittäviä vuosia yhdessäLapCI ry:n piirissä.
LapCI ry on työkalu, jonka avulla te uudet vanhemmat raivaatte sisäkorvaistutelapsillennesileämpää latua. Tulkaa mukaan toimintaan! Näyttäkää tietä uudelle johdolle, olkaa aktiivisia,tehkää ehdotuksia, pyytäkää ja toivokaa ja viestikää toiveenne. Me olemme monessakanavassa tavoitettavissa – mm. FB:ssä, Instagramissa, Twitterissä – ja puhelimessa. Joskustehokkain tapa viestiä on ihmisen puhe ihmiselle.
CIsupajasten avulla kuka tahansa vanhempi voi luoda alueelleen mukavan ja motivoivan vertaistukitapahtuman, jossa tapaa muita SI-perheitä. Jos haluatte järjestää toimintaa, ottakaayhteys osoitteeseen info@lapci.fi. Vapaaehtoisuudessa on voimaa!
Kaikkea hyvää teille – yhdessä olemme enemmän. Leena Hasselman
LapCI ry:n SI-nuorten viikonlopussa tapasimme Onni Salomaan,joka sai juuri ennen viikonloppua ensimmäisen implanttinsa.Haastattelimme häntä aiheeseen liittyen.
Oon Onni Salomaa. Olen 15-vuotias poika Espoosta. Harrastanjääkiekkoa EVU/PiTa:ssa.
Mut leikattiin 12.10.2018 ja aktivaatio oli 30.10. Mun aktivointiaaikaistettiin, koska tinnitus paheni leikkauksen jälkeen.
Kuulen varmaan paremmin meluisissa tilanteissa. Myöskäänmun ei tarvitse koulussa keskittyä kuuntelemiseen niin paljoa,että menisi kaikki voimat siihen, vaan voin keskittyä siihen asiaanmitä opetetaan.
Oli se aikalailla helppo päätös, koska en kuullut paljoa toisellakorvalla. Väsyin myös helposti koulussa, kun voimat menivätkuuntelemiseen.
En tiedä vielä. Katson tarpeen mukaan.
Kannattaa todellakin, mulla on ollut implantti vasta 1,5 viikkoaja olen kuullut paljon uusia ääniä. Myös olen huomannut,että ei tarvitse keskittyäkuuntelemiseen niin paljoa.
Ps. Tuu mukaan mukaannuorten tapaamisiin,törmätään siellä!
LapCI ry pääsi haastattelemaan koulunsa tänä syksynä aloittaneen Kertun vanhempia. Kerttu aloitti koulunsa uuden opetussuunnitelman mukaan rakennetussa koulurakennuksessa,jossa luokkatilat ovat avonaisia ja asioita opiskellaan opiskellaan uusilla tavoilla.Lue, miten Kertun kuulovamma on otettu huomioon ja minkälaisia hänen koulupäivänsäovat.
Kuka?
Kerttu (7), joka ei olisi enää kesällä halunnut mennä päiväkotiin,koska eskaritehtävät loppuivat. Perheeseen kuuluuMervi-äidin ja Jarno-isän lisäksi pikkusisko Vuokko (5) sekäperheen koira Viivi. Kertulla on ollut syntymästä asti hyvinvaikea geneettinen kuulovamma. Hänellä on sisäkorvaistutteetmolemmissa korvissa ja ne ovat aktivoitu hänen ollessa10,5 kk ikäinen.
LapCI ry:n tapahtumissa perhe on käynyt implantoinnin jälkeenvähintään kerran vuodessa. Vanhemmat näkevät tapahtumattärkeinä siinä mielessä, että Kerttu näkee muitakinimplantoituja lapsia eikä koe olevansa ainoa. Tapahtumatovat aina myös olleet mukavia.
Koulurakennus ja sen akustiikka
Kertun koulurakennus on uusi ja akustiikka on huomioiturakentamisessa hyvin. Se on ollut tärkeää, sillä koulu on rakennettuuuden opetussuunnitelman mukaisesti ja tilat ovathyvin erilaiset perinteisiin koulurakennuksiin verrattuna:luokkatilat ovat avokonttorin tyyppisiä, keskellä on tori, jonnekaikki kokoontuvat aamulla. Keskustorin ympärillä on neljäerillistä nurkkaa, joissa on erilaisia työskentelytiloja ja oppiaineidenmateriaaleja.
Nurkilla on erilaisia funktioita ja omat nimensä. Esimerkiksihiljaisen työskentelyn tilan on Tyyni. Siellä on pulpetteja,joiden laidoista nousee pehmustetut seinät, jotka takaavatoman rauhan ja toimivat myös akustiikan parantamisessa.Suurissa avotiloissa akustiikka on muutenkin huomioitu todellahyvin. Jopa pöytien alapinnat on pehmustettu eivätkävanhemmat ole huomanneet kaikua vieraillessaan tiloissa.
Liikuntasalissa meteli käy joskus Kertun korville akustiikkapaneeleistahuolimatta, ja näissä tapauksissa Kerttu on joskusviety jopa muualle, jos kaukosäätimen käytöstä ei ole ollutapua. Tästä koulu saa kiitosta, asiaa on seurattu hyvin. TosinKerttu osaa myös itse reippaasti kertoa, jos melu käy liian kovaksi.
Oppiminen ja apuvälineet
Koulussa on käytössä kaksi FM-laitetta, silläopetus tapahtuu usein kahden opettajan johdolla.Kertulla on vastaanotin molemmissa implanteissa.Koulun arkipäivässä pyritään varmistamaan, ettäKerttu on kuullut asiat ja siihen, että Kerttu näkee puhujan.Kerttu oppi lukemaan jo vuosi sitten ja on lukenut itse muun muassa Tatu jaPatu -kirjoja. Lukutaito onkin auttanut koulunkäynnissäpaljon, sillä esimerkiksi osa tehtävänannoista on myöskirjallisena. Kertun kuulovamma otetaan huomioon opetustilanteissaja oppimisessa, mutta mitään erityistä seurantaaei tehdä, sillä Kertulla ei ole ollut mitään ongelmiaoppimisen kanssa.
Siitä vanhemmat ovat iloisia, että koulun henkilökuntaon ollut hyvin kiinnostunut Kertun kuulovamman huomioimisessa.Sekä vanhemmat että kuntoutusohjaaja ovatkäyneet kertomassa opettajille Kertun kuulolaitteista jakuulovamman kanssa toimimisesta. Myös FM-laitteenedustaja on vieraillut koululla. Kertun omat opettajatkävivät lisäksi HUS:in järjestämässä koulujen henkilökunnillesuunnatussa koulutuspäivässä syyskuussa ja kokivatsen hyödyllisenä Kertun opettamisen kannalta.
Kaiken kaikkiaan yhteistyö eri tahojen kanssa on toiminuthyvin, koulussa on huomioitu Kertun kuulovammaeikä FM-laitekaan ole kertaakaan puuttunut repusta, kunsitä torstaisin tarvitaan Kertun ratsastustunnilla. Mikätärkeintä, Kerttu on viihtynyt koulussa niin hyvin, ettäyleensä ei malttaisi iltapäivällä lähteä kotiin. Hän on osallistunuttekemiseen aktiivisesti ja viittaa tunneilla ahkerasti,mistä vanhemmat ovat olleet erityisen ilahtuneita.Läksyt tosin ovat Kertun mielestä välillä tylsiä, etenkinkun pikkusiskolla niitä ei ole.
Lue koko teksti ja lisää Kertun koulupäivästä blogista:
www.lapci.fi/blogi
Teksti: Mervi Jokelainen & Jonna Virtanen
Jonna Virtanen aloitti lokakuussa Mariannen sijaisena uutena projektikoordinaattorina.
”Innostuin jo opiskeluaikoina järjestötyöstä, ensin ainejärjestössä ja sen jälkeenharrastuksieni parissa. Motivoidun työstä, joka on monipuolista ja jossa myös näkeetyönsä jäljen. Ensimmäiset viikot ovat olleet juuri tällaisia ja olen viihtynyt LapCIry:ssä todella hyvin.”
Lue blogista enemmän Jonnasta: www.lapci.fi/blogi
SKUL:n TALVIURHEILUREISSU TAHKOLLE 22.–25.2.2019
13–17 vuotiaat, 180 euroa (sisarusalennus 150 euroa)
Luvassa rentoutumista, yhdessäoloa ja hauskanpitoa!
Pakettihintaan sisältyy bussikuljetus reitille Helsinki–Jyväskylä–Nilsiä ja takaisin.Tämän lisäksi hintaan sisältyvät majoitus, ruokailu (aamupala, yksi lämmin annossekä iltapala per päivä) ja kolmipäiväinen laskettelulippu.
Hakuaika: 6.1.2019 mennessä
MUSIIKISTA PUHTIA ARKEEN JA KUNTOUTUMISEEN 9.2.2019
LapCI ry, KLVL ja Jaatinen ry järjestävät yhteistyössä perheilleen päivän mittaisentapahtuman, jossa aiheena on musiikin merkitys arjessa ja kuntoumisessa.Vanhemmille luentoja ja vertaiskeskustelumahdollisuus, lapsille ohjattuatoimintaa. Päivän viimeistelee musiikkiesitys. Tapahtuma järjestetäänJaatisen Majalla Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki.
Nuorten tapaamiset jatkuvat!
LapCI ry, Kuuloliitto ja Helsingin Kuuloyhdistys järjestävät yhdessätapaamisia 13-17-vuotiaille huonokuuloisille nuorille pääkaupunkiseudulla,Tampereella ja Oulussa. Vuoden 2019 ensimmäisetpääkaupunkiseudun nuorten tapaamiset ovat lauantaina 16.2.,16.3., 27.4. ja 25.5. klo 14-17. Muiden kaupunkien ajat ja paikatvarmistuvat myöhemmin. Lisätietoa Marika Rajalalta, marika.rajala@lapci.fi.
Tervetuloa mukaan!
Varhaisnuorten tapaamiset alkavat!
Vuonna 2019 LapCI ry järjestää kerhotoimintaa Helsingissä7-12-vuotiaille yhteistyössä Kuuloliiton ja Helsingin Kuuloyhdistyksenkanssa huonokuuloisille varhaisnuorille. Toiminta laajeneemyös Tampereelle ja Ouluun. Helsingissä vuoden 2019 ensimmäisetvarhaisnuorten tapaamiset ovat lauantaina 16.2., 16.3., 27.4.ja 25.5. Helkan tuvalla, osoitteessa Haagan urheilutie 12. Muidenkaupunkien tapaamisten ajat ja paikat varmistuvat myöhemmin.Lisätietoa Marika Rajalalta, marika.rajala@lapci.fi
Tietoa ajankohtaisista tapahtumistawww.lapci.fi
• Puheenjohtaja Minna Mäkeläminna.lapci@gmail.com, 050 5609907• Toiminnanjohtaja Leena Hasselmanleena.hasselman@lapci.fi, 0400 914 583• Projektikoordinaattori Jonna Virtanenjonna.virtanen@lapci.fi, 045 8590 888• Järjestöassistentti Marika Rajalamarika.rajala@lapci.fi, 040 664 6059• Järjestötyöntekijä Viivi Kilpeläinenviivi.kilpelainen@lapci.fi
Tiedotteen toimitus ja taitto: Marika Rajala, Jonna Virtanen, Viivi Kilpeläinen