Jäsentiedote 3 – 2019 tekstiversio


TERVEHDYS PERHEET!

Kesä on kääntymässä syksyyn ja monissa perheissä ollaan uuden kynnyksellä. Aloitetaan päivähoitoa, eskaria, koulupolkua tai siirrytään yläasteelle, ehkä aloitetaan uuden kielen opiskelu, kuten minun perheessäni molempien lasteni kohdalla.
Tässä tiedotteessa on muutama vinkki sisäkorvaistutekäyttäjien arkeen. Jaa omasi LapCI ry:n viestintäkanavissa, tehdään kaikkien meidän perheiden arjesta sujuvampaa
Huomasimme tänä vuonna, että vaikka haluaisimme tapahtumiemme tulevan vuorollaan lähelle kutakin teistä jäsenistä, ei se aina onnistu: osallistujia on vaikea saada tarpeeksi pienille paikkakunnille. Haluammekin muistuttaa, että sinulla on mahdollisuus järjestää CIsupajanen, juuri siellä missä asut. Lue lisää tästä toimintamuodosta ja järjestäjien kokemuksista seuraavalta sivulta.
Syksyiseen tapaamme tähän tiedotteeseen on koottu myös teemaliite. Tällä kertaa liitteen aiheena on sisäkorvaistutteiden ja oheislaitteiden tekninen kehitys niin laitevalmistajien kuin käyttäjienkin näkökulmasta.
Reilun kuukauden kuluttua olemme mukana Helsingissä Satakieliseminaarissa, tulkaa ihmeessä moikkaamaan meitä ständille!

Yhdessä olemme enemmän,
Minna

CISUMUSA

PUHEMUSKAREITA KUULON JA KIELEN TUEKSI

CIsumusa on uusi LapCI ry:n ja yhteistyökumppaneiden hanke, jossa järjestetään puhemuskaritoimintaa ja kehitetään etämuskaria pienille kuulovammaisille lapsille. Hankkeen tavoitteena on saada musiikki osaksi kuulovammaisten lasten perheiden arkea varhaislapsuudesta asti ja musiikin kielenkehitystä tukevien hyötyjen ulottaminen kuulovammaisten lasten perheisiin. Hanke alkaa syksyllä Helsingissä 2019 ja jatkuu Keski-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa seuraavina vuosina.

0-6-VUOTIAILLE KUULOVAMMAISILLE LAPSILLE JA HEIDÄN VANHEMMILLE/HUOLTAJILLE

Toimintaa järjestää
LapCI ry, Helena Ahti, Lindforsin säätiö, Laura Huhtinen-Hildén, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Markku Kaikkonen, Resonaari, Aatu Mällinen, LapCI ry ja Ritva Torppa, logopedia, Helsingin yliopisto

TAPAHTUMAKALENTERI 2019

Nuorten musiikkiviikonloppu 13.—15.9.2019 Resonaari, Helsinki
Pienten SI-lasten perheiden viikonloppu 5.—6.10.2019, Jyväskylä
CIsumusa-puhemuskarit 24.10, 31.10, 7.11, 21.11, 28.11, 12.12, Helsinki
SI-nuorten viikonloppu 26.—27.10.2019, Lahti
LapCI ry:n pikkujoulut* 16.11.2019, Lempäälä
Vanhempien viikonloppu 30.11.-1.12.2019, Karkkila
YHTEISTYÖTAPAHTUMAT
Lasten kerhot 22.9., 12.10 ja 9.11. Helsingissä. Tampereen ja Oulun päivämäärät ilmoitamme niiden varmistuttua nettisivuillamme
Nuorten tapaamiset 21.9., 19.10 ja 30.11. Helsingissä. Tampereen ja Oulun päivämäärät ilmoitamme niiden varmistuttua nettisivuillamme
Kuuloalan yhteiset pikkujoulut joulukuu

Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia.
Ilmoittautuminen tapahtumiin LapCI ry:n kotisivuilta Tapahtumat-kohdasta.
*-merkityt tapahtumat ovat maksuttomia. Muihin tapahtumiin on osallistumismaksu. Jäsenet ovat oikeutettuja jäsenhintaan ja ovat etusijalla osallistujamäärältään rajoitetuissa tapahtumissa. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.
Tiedustelut ja kerhoilmoittautumiset: info@lapci.fi

CIsupajaset

Yksi LapCI ry:n toimintamuodoista on CIsupajanen. Ideana on järjestää matalankynnyksen toimintaa paikallisesti, vapaaehtoisten vetämänä, mutta toimiston tuella. Näin saamme järjestettyä sisäkorvaistutelasten vertaistukitapahtumia ympäri Suomea. Tänä vuonna on järjestetty kaksi CIsupajasta: toinen Puuhamaassa ja toinen Lasten taidefestivaali Hippaloissa. Jos haluat toimia vapaaehtoisena ja järjestää paikkakunnallasi CIsupajasen, ota yhteyttä toimistoon niin toteutetaan ideasi tai keksitään sellainen yhdessä!

CISUPAJANEN PUUHAMAASSA

Heinäkuussa Puuhamaassa kokoontui yhteen kymmenkunta perhettä, päivä sujui hyvin ja perheet nauttivat ajastansa Puuhamaassa.

Vapaaehtoinen kertoi järjestäneensä tapahtuman, sillä hänestä LapCI ry:n tapahtumat ovat aina kivoja ja hän halusi kantaa kortensa kekoon SI-perheiden hyväksi.

Toimistolta hän koki saaneensa tukea enemmän kuin tarpeeksi. Hän kehottaa kaikkia tarttumaan rohkeasti toimeen ja järjestämään CIsupajasen omalla paikkakunnallaan.

“Kiitos kovasti kaikesta, autoitte ja tuitte enemmän kuin tarpeeksi, se teki tästä mukavaa ja helppoa!”

CISUPAJANEN HIPPALOISSA

Elokuun alussa Enni Lanaeus järjesti tä.män vuoden viimeisimmän CIsupajasen Hämeenlinnassa Lasten taidefestivaali Hippaloissa. LapCI ry:lle oli varattu oma työpaja. Ruokailu oli yhteinen kaikille, mutta perheillä oli myös aikaa kierrellä festivaalialueella omaan tahtiin, sillä lapset olivat eri ikäisiä ja kiinnostuneita eri pisteistä.
Toiminnan toteuttaminen oli Ennin mukaan helppoa ja eikä se vaatinut valtavasti voimavaroja vaan sujui toimiston tuella helposti.

”Katselin alkukeväästä tulevien Hippaloiden ohjelmaa ja bongasin sieltä mun siskon vetämän työpajan, jossa tehdään lasten kanssa äänitaideteoksia. Juteltiin siskon kanssa, että olisi erityisen kiva Aaronille sekä muille implantoiduille lapsille, joten otin yhteyttä Lapci ry:hyn ja ehdotin retkeä heille.”

”Retken järjestäminen oli tosi helppoa, varasin meille liput ja vastailin muutamiin osallistujien kysymykseen, LapCI ry hoiti muut hommat ja vastasi kustannuksista.”

”Edellisenä iltana perustin Whatsapp-ryhmän meille osallistujille, missä vähän tutustuttiin etukäteen. Retkipäivä oli tosi kiva, lapset nautti yhteisestä ohjelmasta, jonka jälkeen vietettiin vielä mukava lounas yhdessä. Loppupäiväksi jalkauduttiin yhdessä ja erikseen lasten kanssa Hippaloille lasten kiinnostusten mukaisesti.”

”CIsupajasen järjestäminen oli tosi mukavaa ja helppoa, voin lämpimästi suositella muillekin!”

Kiitos ja näkemiin Marika!

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Aikani alkaa olla pian ohi LapCI ry:n riveissä. Tulin noin vuosi sitten järjestöassistentiksi ja vuosi on ollut huikea. On ollut paljon palavereita, kokouksia ja tapahtumia. Ennen kaikkea olen oppinut paljon uutta monella eri saralla.
Olen aina puhunut vertaistuen puolesta ja korostanut sen tärkeyttä perheissä sekä lasten ja nuorten keskuudessa. LapCI ry:ssä työskennellässäni parasta antia oli itse tapahtumat ja nähdä vanhempien helpotuksen olo, kun he saavat jakaa ajatuksia ja tunteita perheensä elämästä toisten vanhempien kanssa. Oli myös mukavaa huomata, kuinka helppoa SI-lasten on ystävystyä muiden lasten kanssa ja viettää laatuaikaa yhdessä, ihan kuin normaalikuuloiset lapset.
Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia tuulia, jatkan edelleen Kuuloliiton nuorisotoimikunnan puheenjohtajana. SI-lasten täytettyä 18 vuotta, ovat he tervetulleita mukaan nuorisotoimikunnan toimintaan, nähdään siis siellä!

NIKCIT KOULUUN, KOTIIN JA VAPAA-AIKAAN

1 MELULIIKENNEVALOT PÄIVÄKOTIIN
Tämä on yksi hauska, oivallinen tapa ohjata ja opettaa lapsia käyttämään äänenvoimakkuutta hillitymmin päiväkotiryhmissä. Tämän tuotteen saat kunnan vammaispalvelusta ilmaiseksi, vuokralle tai omaksesi. Valo vaihtuu vihreästä keltaisen kautta punaiseen, kun melua on liikaa. Voit sopia ryhmän kanssa esimerkiksi palkinnosta, kun liikennevalot eivät ole menneet punaiselle liian monta kertaa yhden viikon aikana. Laitteen sijoittamisessa päiväkotiryhmään kannattaa kiinnittää huomiota. Laitteen esteetön näkyvyys sekä korkeus, johon se kiinnitetään ovat hyvin tärkeitä asioita.

Sisäkorvaistutteen käyttäjille kertyy erilaisia arkea sujuvoittavia niksejä. Tällä sivulla eräs LapCI-perheen jäsen, Tuomo Laajasalo, jakaa perheensä istutevinkkejä.

2 TENNISPALLOT TUOLEIHIN
Päiväkotiryhmän tuoleja vedetään, siirretään ja liikutellaan päivän aikana hyvin paljon. Tästä aiheutuvan äänen voi kitkeä pois asentamalla tennispallot tuolien jalkoihin. Tämän jälkeen tuoli liikkuu äänettömästi ja sujuvammin kun perinteisillä huopapaloilla. Tennispalloja saat ilmaiseksi esimerkiksi tenniskeskuksista.

3 LANGATON PIENOISMIKROFONI UIMAKOULUSSA
Me kaikki tiedämme, että implantoidun lapsen uimakoulu on hyvin haasteellinen kuulemisen puolesta. Tähän keksin hyvän ja toimivan ratkaisun oman lapseni kohdalla, kun hän aloitti uimakoulun. Voit laittaa mikrofonin vedenkestävään pussiin ja kiinnittää siihen kaulanarun. Tämän voit antaa uimakoulun opettajalle ja näin lapsesi pystyy kuulemaan ohjeet paremmin vedessä.

? ? ??
??
KERRO MEILLE NIKCISI

Onko sinulla kasa niksejä korvan takana? Mikä on helpottanut teidän perheenne sisäkorveistutekäyttäjän arkea, koulua tai juhlaa?
Nyt sinulla on mahdollisuus jakaa omat sisäkorvaistute niksisi muiden käyttäjien hyödyksi, avuksi ja huviksi. Jaa niksisi sosiaalisen median kanavissa, käytä tunnisteita @lapciry ja #nikci, tai lähetä meille sähköpostia info(at)lapci.fi ja me kerromme nikseistäsi puolestasi! Yhdessä olemme enemmän.
Palkinnoksi osallistuneiden kesken arvotaan kaksi 4 kpl lippupakettia lähimpään elokuvateatteriin.

Osallistu ja voita leffalippuja!

LÖYDÄT MEIDÄT NETISTÄ

Tietoa kuulovammasta ja vertaistukea

Seuraa LapCI ry:tä
Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja Twitterissä!

Loppukesän terveiset Satakieliohjelmasta! Kerromme taas ilolla alkusyksyn toiminnasta. Samalla toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi niihin tapahtumiin, jotka teitä parhaiten palvelevat.
NETTIKAHVILA vanhemmille ti 10.9.19 klo 18-19 kutsuu mukaan! Aiheena on ”Istuteprosessorit, mitä hyvää ja huonoa? Mitä vanhemman täytyy tietää? Mihin prosessorit pystyvät ja mihin ei?” Tule keskustelemaan ja tapaamaan muita vanhempia. Alustajana toimii TkT fysiologianinsinööri Ville Sivonen HYKS Kuulokeskuksesta. Mukana myös vertaistukivanhempi ja Satakielen Maarit. Lisätiedot satakieliohjelma.fi.
SATAKIELISEMINAARI HELSINGISSÄ 26.-27.9.19. Seminaarin ajankohtaisia teemoja ovat:

  • Kuulen ja kuuntelen – lapsen kohtaaminen ja kuunteluolosuhteet
  • Kirjoitetun kielen kaari kantaa!
  • Mielen joustavuus ja muutosten kohtaamisen taito voimavarana
  • Kuuntelun kuormittavuus. Näönkäyttö kuulon tukena.
    Lisätiedot ja ilmoittautuminen seminaarisivustolta satakieliseminaari.fi.
    VERTAISTUKIHENKILÖKOULUTUS 25.-27.10.19. Vertaistukihenkilökoulutus järjestetään Kalajoella. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Satakielen Maaritiin, maarit.engberg@satakieliohjelma.fi tai 050-4653989 (ma-ti).
    Seuraa myös BLOGIAMME ja tiedotustamme www.satakieliohjelma.fi ja www.facebook.com/Satakieliohjelma.fi
    Yhdessä olemme enemmän!

Tietoa ajankohtaisista tapahtumista
www.lapci.fi

TULEVIA TAPAHTUMIA

NUORTEN MUSAVIIKONLOPPU, 13.-15.9., Helsinki
Viikonloppu järjestetään yhteistyössä Resonaarin kanssa, luvassa musiikintunteja ja pakopelejä! Ilmoittautumiset 25.8. mennessä, vinkkaa myös kavereille ja kerro biisitoiveesi!

PIENTEN SI-LASTEN PERHEIDEN VIIKONLOPPU
5.-6.10., Jyväskylä
Ohjelmassa on laitevalmistajan luento, vertaiskeskusteluja ja koko perheen yhteistä aikaa. Ilmoittautumiset 8.9. mennessä. Kerro samalla aiheita, joista haluaisit keskustella.

NUORTEN VIIKONLOPPU, 26.-27.10., Lahti
Nuorten viikonlopussa on ohjelmassa laitevalmistajan luento ja teidän toivomaanne aktiviteettia. Ilmoittaudu 6.10. mennessä ja vaikuta viikonlopun ohjelmaan!

PIKKUJOULUT, 16.11., Lempäälä
Pikkujoulut järjestetään tänä vuonna Lempäälän Ideaparkin Zones sisähuvipuistossa. Ilmoittautuminen aukeaa lähiaikoina ja ilmoittautua voi nettisivuilla.

VANHEMPIEN HEMMOTTELUVIIKONLOPPU,
30.11.-1.12., Karkkila
Viikonloppu järjestetään Tehtaan Hotellissa, Karkkilassa. Ilmoittautuminen aukeaa lähiaikoina nettisivuilla.

Tiedotteen toimitus ja taitto: Jonna Virtanen ja Saana Poutanen

Projektikoordinaattori, CIsupaja
Jonna Virtanen
jonna.virtanen(at)lapci.fi
045 859 08 88

Projektikoordinaattori, CIsumusa
Saana Poutanen
saana.poutanen(at)lapci.fi
040 809 70 49

Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet.grundstrom(at)lapci.fi
040 091 45 83

Puheenjohtaja
Minna Mäkelä
minna.lapci(at)gmail.com
050 560 99 07