Sisäkorvaistutelastenvaltakunnallinen yhdistys
Kesä on takana ja arkeen palattu. Toiset ajattelevat,että huippua – toiset vielä hiukan haikailevat lomanperään. Mutta eihän lomakaan tuntuisi lomalta ilman arkea.
Tänäkin kesänä lapset ja nuoret ovat ylittäneet itsensäleireillä ja tapahtumissa. Bändileirin loppukonsertissasaimme nauttia viikon harjoittelun tuloksistaja kuuleman mukaan myös Englannissa nuoret haastoivatitsensä saaden rohkeutta olla esillä ja hankkiauusia ystäviä.
Aina positiivisen palautteen saamiseen ei kuitenkaantarvitse tehdä isoja asioita. Meillä vanhemmilla eisaisi olla arjessa niin kiire, ettemme ehdi huomioidasen uuden taidon oppimista tai vaikka sen maailmanhienoimman vesivärityön esittelyä. Kun lapsi tainuori saa kehuja joskus meistä pieneltäkin tuntuvastaasiasta, nostaa se hänen itsetuntoaan ja rohkeuttaankokeilla uusia asioita toistekin.
Suomessa ei ole ehkä totuttu kehumaan toisia, muttalastaan ei voi liikaa kehua, kuulovammaista lasta eiainakaan, koska aina on se riski että ensimmäinenkehu menee korvien ohi ja jää huomiotta.
Suomen Kuvalehteen kerättiin “Sata tapaa kehua”vuonna 2012. Ihan kaikkia en tähän luettele, muttatässä muutamia esimerkkejä, joita voisimme itsekukin koittaa ottaa mukaan arkeen ja jakaa niin lapsille,puolisoille, ystäville, työkavereille kuin vaikkatuntemattomillekin: Aivan mahtavaa, ansaitsetaplodit, fanitan, hienosti menee, jatka samaan malliin,kiitos, olen ylpeä sinusta, neuvoisitko minuakin,timanttista.
Hyvän itsetunnon rakentamisen äärellä ollaan pianmyös Kuopiossa Satakieliseminaarissa 27.-28.8.2018.Toivottavasti siellä nähdään mahdollisimman monenkanssa. Pysähtykää toki ständille juttelemaan tai napatkaahihasta, kun kohdataan.
Yhdessä olemme enemmän,
Puheenjohtaja Minna Mäkelä
p. 050 560 9907
Pienten SI-lasten perheiden viikonloppu 6.-7.10.2018 HämeenlinnaSI-Nuorten viikonloppu 27.-28.10.2018 Tampere
Syksyn luovan toiminnan kerhot Helsingissä *Nuorten tapaamiset 6.10., 10.11. & 1.12. Helsinki *
LapCI ry:n pikkujoulut 17.11.2018 Helsinki *
Kuuloalan yhteiset pikkujoulut 2.12.2018 Valkea Talo, Helsinki *
Ilmoittautuminen tapahtumiin löytyy LapCI ry:n kotisivuilta Tapahtumat-kohdasta.*-merkityt tapahtumat ovat maksuttomia. Muihin tapahtumiin on osallistumismaksu,josta voi hakea alennusta tai vapautusta. Tiedusteluja voi laittaa sähköpostitse toimistolle:info@lapci.fi.
Jäsenkysely LapCI ry:n toiminnan kehittämiseksi toteutettiin maaliskuussa
LapCI ry:n toimintamuodoista tärkeimpinä pidettiin viikonlopun vertaistapahtumia,leirejä ja paikallisia tapahtumia. Lisäksi mainittiin päivänmittaiset koko perheen vertaistapahtumat ja teemalliset tapahtumat.Kehitysehdotuksia kysyttäessä toivottiin lisää liikunnallista ohjelmaa, viittomakielen/tukiviittomien opetusta, tiedotusta etuuksista sekä säännöllistämatalan kynnyksen toimintaa esim. tekniikkapajoja ja muskareita. Useammanvastaajan mielestä toiminta oli kuitenkin kattavaa ja hyvää juuri näin.
LapCI ry:n tärkeimpänä tehtävänä nähtiin vertaisten tapaaminen, tiedonjakaminen ja sisäkorvaistutetietouden lisääminen. Tärkeimpinä vaikutuksinanähtiin kuulovammaisen lapsen itseluottamuksen vahvistuminen,rohkaistuminen ja voimaantuminen vertaistuen myötä. Vertaistuki on myösvähentänyt oman erilaisuuden tunnetta ja sen kautta on saatu uusia ystäviä.Sosiaalisten taitojen vahvistumista raportoi yli puolet vastaajista. Tieto vertaistuensaatavuudesta koettiin myös tärkeäksi; tiedetään että saadaan tukeaja apua jos/kun sitä taas tarvitaan. Muina hyvinä asioina mainittiin mahdollisuuslainata apuvälineitä, kotiin tuleva tiedota ja vaikuttamismahdollisuus.
On hauska huomata, että LapCI ry on jäsenistön mielestä edelleenoikealla tiellä. Jatkamme yhteistä matkaa kuulopolulla järjestämälläenemmän matalan kynnyksen paikallistoimintaa. Ensi vuodenkantavana teemana on kuulotekniikka ja sen hyödyntäminen.
“Lapsemme tapaa tapahtumissa vertaisiaan, joka vahvistaa itsetuntoa javoimaannuttaa. Muita perheitä on koko perheen mukava nähdä!”
“Pitää perheiden puolia tässä viidakossa, sieltä saatukea ja apua kysymyksiin.”
Tästä voit lukea lyhyesti LapCI ry:n menneistä tapahtumista!Jutut löytyvät kokonaisina LapCI ry:n blogista osoitteessa: www.lapci.fi/blogi
LapCI ry:n vuotuisia kesäpäiviä vietettiin tällä kertaaSavon sydämessä Kuopiossa. Leirikeskus Poukama Iso-Valkeisenrannalla toimi mainiona kokoontumispaikkanalähes 40 hengen joukollemme.
Pienten SI-lasten Musapaja järjestettin lauantaina 9.6.2018Resonaarissa, Helsingissä. Mukana pajassa oli kuusi perhettä.
LapCI ry järjesti kesällä 2018 perinteisen musaleirin tuttuun tapaanMusiikin erityispalvelukeskus Resonaarissa 4.-8.6.2018. Leiriläisiä oliyhteensä 7 ja ohjaajina toimivat LapCI ry:n Mari ja Viivi sekä viittomakielentulkkiMaiju ja sisäkorvaistutekäyttäjä Juho.
Leirin aikana musiikinopetusta oli tiistaista perjantaihin joka päiväneljän tunnin ajan. Musiikinopetuksesta vastasivat Resonaarinomat musiikinopettajat Olavi Uusitalo ja Sanna Ryökkynen. Hyvänäapuna opetuksessa toimi meidän apuohjaajamme Juho, joka onmyös itse nuorempana ollut musaleireillä ja harrastaa rumpujen soittoa.
”Hyvä nähdä muitakin implanttilapsia.”
”Mukavaa yhdessäoloa ja vertaistukea!Lapsi nautti leikkiseurasta.”
Tänä vuonna on tullut mahdolliseksi hankkia eurooppalainen vammaiskortti.Kyseisellä kortilla voi todentaa tarpeen palveluihin, jotka johtuvat vammasta. Kyseinen kortti kannattaa hankkia lapselle Kelasta. Sen hinta on 10 euroa.
Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii vammaistenhenkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa jamuissa EU-maissa. Vammaiskortilla vammainen henkilö voi vaivattomasti osoittaavammaisuutensa tai avustajan tarpeensa esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissasekä liikunta- ja kulttuuritapahtumissa.
Jos lapsellanne on päätös yhdestä tai useammasta alla olevasta Kelan etuudesta,on hän oikeutettu hankkimaan vammaiskortin. (A)-merkinnällä varustettu kortti osoittaatarpeesi saada mukaan avustajan tai tukihenkilön.
Kelan etuudet:
Ohessa Kelan esittely vammaiskortista:
LapCI ry on saanut ilahtuneena kuulla, että Suomeen onrantautumassa AVT-menetelmän oppia. Alla tamperelaisenpuheterapeutti Ulla Sergejeffin haastattelu aiheeseenliittyen.
AVT – menetelmä (Auditiivis-verbaalinen menetelmä) on tapatehdä puheterapiaa siten, että perhe ja sen päivittäinen kommunikaationostetaan keskiöön.
AVT tukee kuulovikaisen lapsen puhe- ja kuuntelutaitoja, mm.painottaen teknologian maksimaalista hyödyntämistä. Terapiaperustuu tiiviiseen vuorovaikutukseen terapeutin ja perheenvälillä. Odotukset lopputulosta kohtaan ovat korkealla samalla,kun lapset ja perhe osallistuvat säännöllisiin, hauskoihin ja innostaviinterapiaistuntoihin. Perhe jatkaa terapiassa opittujakäytäntöjä kotona, sillä arki, perhe-elämä ja jokapäiväinen kommunikaatioovat oppimisen ja kehittymisen peruselementtejä.
AVT-terapeutit voivat olla erityispettajia tai puheterapeutteja,jotka ovat suorittaneet AVT-jatkokoulutuksen. Lisäinformaatiotavoit hakea osoitteesta: www.agbell.org tai www.avuk.org.
Outloud Oy on yhteistyössä AVT-terapeutti Elizabeth Tyszkiewiczinkanssa järjestänyt jo useita AVT – perehdytyskursseja jasuomalaiset perheet ja terapeutit ovat olleet hyvin kiinnostuneitaterapiamenetelmästä.
Toiveenamme on, että kykenemme vastaamaan odotuksiinjärjestämällä lisää koulutusta Suomessa. Tällä hetkellä haemmerahoitusta useampaankin projektiin.
AVT:ssä odotuksena on lapsen normaali kehitys ja kaikessa toiminnassatuetaan rikasta kielen käyttöä oikeissa merkityksellisissätilanteissa. Tiedämme tutkimusten perusteella, että kuulovikaisillalapsilla tunnetaidot ja mielen teoria kehittyvät useinhitaammin kuin kuulevilla lapsilla. AVT:ssa tartutaan myös näidentaitojen kehittymiseen heti ensimmäisistä terapiaistunnoista alkaen.
Elizabeth Tyszkiewicz
Terapia painottaa kielen käyttötaitojen merkitystä ja terapiassakäytetty kieli on aina merkityksellistä. Harjoitusta harjoituksenvuoksi ei ole vaan harjoitus tapahtuu aidoissa, arjen kielenkäyttötilanteissa. AVT:ssa puhutaan mielen kielestä. On ensisijaisentärkeää, että me ajattelemme ääneen ja ilmaisemmeomia tunteitamme puheella sekä sanoitamme lapsen tunteita.
Jokaisen perheen täytyy arvioida terapiavaihtoehdot ja valitase, mikä parhaiten tukee lapsen kehitystä. AVT-terapeutit ovathyvin tietoisia tarpeesta arvioida lapsen edistymistä säännöllisestija muuttaa suunnitelmia ja tavoitteita tarpeen mukaan.
AVT on käytössä maailmanlaajuisesti useissa eri maissa ja kiinnostussitä kohtaan näyttää vain lisääntyvän. Toivomme, ettäsuomalaiset lapset ja heidän perheensä voivat hyötyä tästämenetelmästä.
Ulla Sergejeff, Outloud Oy (ulla.sergejeff@outloud.fi)
Remember me? Marika Rajala aloitti syyskuussa työsuhteenjärjestöassistenttina.
Koulutukseltani olen lähihoitaja, erikoistunut lasten ja nuorten hoitoon jakasvatukseen. Aiemmin olen työskennellyt päiväkodeissa, kotihoidossa javanhustyön puolella sekä muissa kuuloalan järjestöissä.
Minulta itseltäni löytyy sisäkorvaistute, joka on operoitu vuonna 2017. Olensiis vielä “uusi” CI-käyttäjä, mutta huonokuuloisen elämä ja arki on ollut tuttuasyntymästäni lähtien.
Vaikka hyppy sosiaali- ja terveysalalta tänne oli iso, niin odotan innolla tuleviatapahtumia, kokemusten karttumista ja tutustumista LapCI-perheisiin.”
Tervetuloa pienten SI-lasten perheiden viikonloppuun! Ohjelmassa mukavaa yhdessäoloa,vertaiskeskustelua ja laitevalmistajien workshop. Lapsille omaa ohjelmaa lastenhoitajienkanssa. 6.-7.10.2018 klo 14.00 alkaen, Evon Suuri Huvila, Kaitalammintie 75, Hämeenlinna.Hinta: 35€/perhe tai 50€/perhe sisältäen yöpymisen. Ilmoittautuminen viimeistään 23.9.mennessä osoitteessa: www.lapci.fi/pientenvkloppu2018
LapCI ry:npikkujoulut17.11.2018
Hyppää kyytiin LapCI ry:n pikkujoulu-raitiovaunuun! MILLOIN? la 17.11.2018 klo 15-17 MISTÄ? Koskelan varikko lähtö klo 15.00, Koskelantie 39, Helsinki tai Rautatientorinpysäkki klo 15.15, Helsinki MITÄ MUKAAN? Tonttulakki ja iloista joulumieltä! Luvassayllätysvieras! Ilmoittautumiset osoitteessa: www.lapci.fi/pikkujoulut2018
Nuorten tapaamiset jatkuvat!
LapCI ry, Kuuloliitto ja Helsingin Kuuloyhdistysovat yhdessä järjestäneet tapaamisian. 11-17-vuotiaille huonokuuloisillepääkaupunkiseudulla. Seuraavat nuortentapaamiset ovat 6.10., 10.11. & 1.12. Otayhteyttä viivi.kilpelainen@lapci.fi jos kiinnostuit!
Tietoa ajankohtaisista tapahtumistawww.lapci.fi
• Puheenjohtaja Minna Mäkeläminna.lapci@gmail.com, 050 5609907• Toiminnanjohtaja Leena Hasselmanleena.hasselman@lapci.fi, 0400 914 583• Projektikoordinaattori Mari Mäenpäämari.maenpaa@lapci.fi, 045 8590 888• Järjestötyöntekijä Viivi Kilpeläinenviivi.kilpelainen@lapci.fi, 040 5645 656• Järjestöassistentti Marika Rajalamarika.rajala@lapci.fi, 040 664 6059
LapCI ry:n tavoitteena on kerätä jäsenillerahanarvoisia etuja. Tällä hetkellä käymmeneuvotteluja useamman tahon kanssa. Ensimmäisenäpositiivisen vastauksen meilleon antanut SuperPark Oy, jonka aktiviteettipuistoihinLapCI ry:n jäsenlapset saavathalutessaan avustajan mukaan helpottamaanleikkimistä.
Tiedotteen toimitus ja taitto: Viivi Kilpeläinen