Jäsentiedote 2/2023


Pääkirjoitus

Hei kaikki jäsenet ja ystävät!

Päivien lyhetessä ja lehtien putoillessa on ihana muistella kulunutta upeaa kesää, joka oli täynnä naurua, seikkailua ja uusia yhteyksiä. Ota viereen kuppi kuumaa, ja vietetään vielä hetki kesämuistojen parissa.
Tänä kesänä joukko nuoria jäseniämme suuntasi Englantiin unohtumattomalle matkalle. He kokivat Lontoon eläväiset kadut, saivat uusia ystäviä ja treenasivat kielitaitojaan. Olemme kaikki hyvin ylpeitä heidän saavutuksistaan, ja palamme halusta kuulla lisää heidän seikkailuistaan!

Hienoista kesähetkistä puhuttaessa on pakko mainita Kesäpäivät Pajulahdessa, missä pääsimme todella kokoontumaan yhteen hauskanpidon merkeissä ja jakamaan vertaistukea. Niin lapset kuin vanhemmat testasivat rohkeutensa rajoja ja luonteenlujuuttaan Seikkailupuistossa kiipeillessä ja köyttä laskettaessa, vaihtaen samalla kuulumisia. Tämänkaltaiset hetket tekevät aina lähtemättömän vaikutuksen.
Mutta onneksi syksyllä on luvassa paljon tekemistä. CIsumusa lähettää sointuisat terveisensä, ja jatkaa laulujaan ja leikkejään niin Kuulo- kuin etäpuhemuskarin puolella. Toimistollamme taas aloittaa uusi järjestöassistentti: tervetuloa tiimiimme, Alisa! Tulette varmasti näkemään hänet ohjaajana tulevissa tapahtumissa.

Syksyn koputellessa ovelle tunnemme suurta kiitollisuutta, ja odotamme jo innolla tulevia yhteisiä, merkityksellisiä hetkiä.

Yhdessä olemme enemmän.
Puheenjohtaja Ali Ghiasi

TAPAHTUMAKALENTERI
SYKSY – TALVI – 2023-2024

29.9.-1.10. CISUPAJASEN VERTAISVIIKONLOPPU, Viitasaari
7.10. PIENTEN SI-LASTEN PÄIVÄ, Lempäälä
20.-22.10. NUORTEN SYYSLEIRI**, Jyväskylä
7.11. OPISKELUWEBINAARI***, etänä
11.11. KUULOPAJA: REAKTION GAMES***, Helsinki & Tampere
17.11. KUULOPAJAN PIKKUJOULUT***, Helsinki
9.12. KUULOALAN PIKKUJOULUT***, Helsinki

*maksuton tapahtuma, **yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa

Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Ilmoittautuminen tapahtumiin kotisivuilla. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.

Ajankohtaista

Työntekijätiimissä muutoksia
Tänä syksynä toimistotiimimme kokee pienen myllerryksen. Syyskuun alussa meillä aloittaa uusi Paikka Auki -järjestöassistentti Alisa Kasteenpohja, joka tulee toimimaan projektikoordinaattoreiden oikeana kätenä sekä ohjaamaan lasten ja nuorten tapahtumia. Alisan pääset tapaamaan mm. pienten SI-lasten päivässä ja leikkitreffeillä!

Tämän lisäksi CIsupajan projektikoordinaattori Isa Pulli tulee jäämään alustavasti vuoden mittaiselle vanhempainvapaalle joulukuun alusta. Haku vanhempainvapaan sijaisuudelle käynnistyy syyskuussa ja toivomme valitun työntekijän aloittavan tehtävässään marraskuun loppupuolella.

Valkean talon pikkujoulut siirtyvät remontin takia
Kuulo- ja viittomakielialan järjestöjen yhdessä järjestämät Koko perheen pikkujoulut järjestetään tänä vuonna Siltamäen seurakuntakodissa. Koronavuosia lukuun ottamatta pikkujoulut on perinteisesti järjestetty Valkealla talolla, mutta remontista johtuen juhlat jouduttiin siirtämään. Koko perheen pikkujoulut on maksuton ja sinne on vapaa pääsy. Pikkujoulut on suunnattu kaikille kuuroille ja huonokuuloisille lapsille, nuorille, aikuisille ja heidän perheilleen. Paikalla tulee olemaan useita (sekä suomalaisen että suomenruotsalaisen viittomakielen) tulkkeja, ja ohjelmassa on otettu huomioon eri kommunikointitavat. Luvassa on viime vuoden tapaan tonttupajoja, joissa osallistujat pääsevät askartelemaan, liikkumaan, leikkimään, koristelemaan pipareita, nauttimaan glögistä, rupattelemaan toistensa kanssa sekä tietysti tapaamaan joulupukkia. Lisätietoja tapahtumasta on tulossa pian somekanavillemme.

LapCI ry:n juhlavuosi lähestyy
Vuonna 2024 juhlimme yhdistyksemme 25-vuotista taivalta. Juhlavuoden kunniaksi tulemme venyttämään elokuun Kesäpäivät koko viikonlopun kestäväksi tapahtumaksi (pe-su) ja kutsumaan paikalle eri alojen asiantuntijoita puhujiksi. Tulemme myös muistamaan yhdistyksessämme toimineita aktiiveja ja työntekijöitä, jotka ovat mahdollistaneet monet hienot harppaukset toiminnassamme. Toivomme paikalle mahdollisimman suurta joukkoa jäsenperheitämme ja muita toiminnassamme aktiivisesti mukana olleita.

Kaikkien aikojen Kesäpäivät tullaan pitämään 16.-18.8.2024. Paikkaa ei ole vielä varmistettu, mutta tulemme tiedottamaan siitä viimeistään alkuvuodesta. Näitä juhlia ei kannata jättää välistä!

MADEBYMARRU-PANNAT SISÄKORVAISTUTTEILLE

Madebymarru on kehittänyt ja valmistanut uusia kotimaisia SI-pantoja. Tasku on sopiva useille malleille, myös uudelle Cochlear Nucleus 8 -mallille. Käy tutustumassa valikoimiin Madebymarrun kotisivuilla, Instagramissa tai Facebookissa!

Kesäohjaajan terveiset

Kesätyökokemus oli aivan mahtava. Pääsin oppimaan kaikenlaista uutta. Paras leiri, jossa olin ohjaajana, oli nuorten urheiluleiri, missä kaikki mukana olleet olivat kuin yhtä suurta perhettä. Opin leirin aikana muutaman viittoman, mikä oli myös mahtavaa. Lähetän erityiset terveiset SI:ta käyttäville lapsille: Ette ole yksin sisäkorvaistutteiden kanssa. Osallistukaa vaan rohkeasti erilaisiin kuuloon liittyviin tapahtumiin, joista saatte kavereita ja vertaistukea!
– LapCI ry:n kesäohjaaja Mirella

Muistoja kesältä 2023

Kesä 2023 jätti jälkeensä hienoja muistoja: Musaleiri teki uuden osallistujaennätyksensä, Englannin kielimatka päästiin vihdoin toteuttaamaan ja Kesäpäivillä saatiin nauttia kauniista säästä isolla porukalla. Osallistuitko sinä LapCI ry:n kesätapahtumiin?

Musaleiri & Musapaja
Musaleiri oli tänä vuonna suositumpi kuin koskaan. Mukana seikkaili 12 osallistujaa (mistä muodostui jo melkoisen iso bändi), ja ryhmä seikkaili jokapäiväisten bändisoittotuntien lisäksi Lintsillä, keilaamassa ja discossa. Ihana lisä tämän vuoden Musaleirillä oli koko viikon mukana kulkenut leirivihko: jokainen osallistuja tuunasi omanlaisensa vihkon, johon viikon aikana kerättiin kavereiden haastatteluja, piirrettiin, kirjoitettiin omia fiiliksiä ja ja jätettiin terkkuja toisille. Loppukonsertissa raikasi hauska uusi versio Käärijän Cha Cha Chasta!

Musapajassa vetäjänä toimi tuttuun tapaan Juha-Matti ”Juhis” Grönlund. Juhis sai koko konkkaronkan kesäisiin tunnelmiin, kun taiteilimme yhdessä hienon jäätelön Musiikkikeskus Resonaarin seinälle. Paikalla oli iso määrä pienten lasten perheitä, ja välipalan aikana teimmekin tuttavuutta toisiimme.

Kielimatka Englantiin
Tämä matka oli pitkän työn tulos, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Yllätyksiltä ei kuitenkaan vältytty: Muutama päivä ennen matkamme alkua saimme puhelun, että Brightonin majoituksemme joudutaan perumaan tulipalosta johtuen. Onneksi löysimme uuden majapaikan nopeasti, ja oli todellinen onni onnettomuudessa, että uusi majoitus oli meidän ryhmälle enemmän kuin täydellinen. Meillä oli koko talo käytössämme, ja pääsimme siten viettämään aikaa toistemme kanssa aivan eri tasolla kuin mitä tavallisessa hostellimajoituksessa pystyisi.

Ryhmäämme mahtui hyvin erilaisia persoonia, mutta meistä muotoutui viikon aikana kannustava ja tiivis yhteisö. Aina kun nuorilla oli vapaata aikaa (esim. kiertelyä kaupungilla ilman ohjaajia) oli hienoa nähdä miten rohkeasti he kysyivät toisiaan mukaan, jottei kukaan jäisi yksin. Ryhmämme mukana seikkaili myös brittiläisiä SI:ta käyttäviä nuoria: Tom, joka oli mukanamme koko viikon, ja Hanna, joka liittyi mukaan osaan aktiviteeteista. Heidän läsnäolonsa tarjosi suomalaisille nuorille mahdollisuuden tehokkaaseen kielikylpyyn, sillä puhuimme ensisijaisesti ryhmän yhteisissä aktiviteeteissa aina englantia, jotta kaikki pysyisivät kärryillä.

Nuorten urheiluleiri & Kesäpäivät
Urheiluleirillä ei kenties ollut suurinta määrää osallistujia, mutta sitäkin enemmän hengästyttävää ohjelmaa. Viikon aikana osallistujat kokeilivat lajeja beach volleysta crosstrainingiin ja melonnasta fatbike-pyöräilyyn liikuntakeskus Pajulahdessa. Leirillä oli kadehdittavan hieno yhteishenki, ja samanlaista menoa toivottiin myös ensi vuodelle.

LapCI ry:n Kesäpäivät järjestettiin samassa osoitteessa. Seik.kailupuistossa kiipeily oli monelle lapselle ja vanhemmalle tapahtuman ehdoton kohokohta, mutta oli myös omalta osaltaan parasta viettää rentoa aikaa koko porukan kanssa rantasaunoilla makkaroita grillatessa. Moni myös kokeili viikonlopun aikana ensimmäistä kertaa geokätköilyä.

Kesän tähtipalaute

”Kiireisen koulun- ja töidenaloitusviikon päätteeksi oli mahtavaa päästä viettämään valmiiksi suunniteltua viikonloppua täysihoidossa ja mukavassa vertaisseurassa. Ohjelma oli innostava, arjen velvollisuudet jäivät hetkeksi taka-alalle ja meille vanhemmille oli erityisen antoisaa päästä livenä juttelemaan ja vaihtamaan kokemuksia toisten SI-lasten vanhempien kanssa. Lasten mielestä parasta oli Seikkailupuisto ja vapaat leikit tuttujen kavereiden kanssa.”
–Kesäpäivistä saatu palaute

CISUMUSA-PALSTA: PUHEMUSKAREITA KUULON JA KIELEN TUEKSI

Syksyiset terveiset CIsumusasta!

CIsumusa muuttaa syksyllä Helsinkiin ja saamme ohjaajiksi aikoinaan hankkeessa opiskelijoina toimineet ja nyt ammattilaisina työskentelevät musiikkipedagogi Ju.ha-Matti Grönlundin sekä puheterapeutti Anna-Sofia Luoman. Pääkaupunkiseudulta löytyi hyvä määrä innokkaita osallistujia, joten ryhmä järjestetään pitkästä aikaa lähitoteutuksena. Puhemuskari starttaa CIsumusa-viikonlopulla Espoon Nuuksiossa. Perheet pääsevät tutustumaan toisiinsa, leikkimään yhdessä, saavat infoa tulevasta toiminnasta ja kotiin napataan vielä soittimet matkaan. Ennen kaikkea perheet pääsevät näin vertaistuen piiriin jo heti CIsumusa-puhemuskarikauden alussa. Syksyn ryhmä pääsee myös kokeilemaan uutta CIsumusa-sovellusta, josta kerromme lisää ensi vuoden alussa. Sovellus julkaistaan ensi vuonna LapCI ry:n 25-vuotisjuhlan kunniaksi!

Hybriditoimintaa kehittämässä

Syksyn aikana testaamme laitteistoa hybriditoiminnan aloittamista varten. Haaveena olisi kehittää CIsumusa-toimintaa niin, että osa lapsista olisi lähiryhmässä ja kauempana asuvat tai flunssaiset osallistujat voisivat osallistua ryhmään etänä. Sitä varten on tarkoitus kehittää oma toimintamalli. Suunnitelmissa on, että keväällä 2024 voisimme Tampereelta käsin järjestää ensimmäisen hybridipilottiryhmän kokeneiden CIsumusaohjaajien Ulla Sergejeffin ja Mikaela Molanderin johdolla.

Kuulomuskari nyt myös Tampereella

Kuulomuskari jatkaa toimintaansa Helsingissä Musiikkikeskus Resonaarissa, ja puikoissa on tuttuun tapaan ohjaaja Juha-Matti Grönlund. Tämä ryhmä kokoontuu lauantaisin aamupäivällä, ja ryhmässä olisi vielä tilaa parille innokkaalle. Tänä syksynä Kuulomuskari järjestetään myös Tampereella. Tampereen ryhmä kokoontuu yhdenvertaisen taiteen oppilaitos Vimmartissa keskiviikkoiltapäivisin klo 17.15-18. Ohjaajana toimivat musiikkitaustainen lähihoitaja Samu Salo sekä yhteisömuusikko ja varhaiskasvatuksen opettaja Kata Lindberg. Kuulomuskariin ovat tervetulleita kaikki musiikkitoiminnasta kiinnostuneet kuulovammaiset lapset, eivät ainoastaan sisäkorvaistutteen käyttäjät.

Jos olet kiinnostunut toiminnasta, suuntaa alla olevaan osoitteeseen ja hae mukaan! Kuulomuskari-ryhmään on mahdollista liittyä mukaan myös kesken toimintakauden.

lapci.fi/tapahtuma/cisumusan-kuulomuskari

Iloisin terveisin,
CIsumusan projektikoordinaattori
Katariina Varjonen

Toimitus ja taitto: Isa Pulli