Jäsentiedote 1/2023


Hei kaikki!


Toivottavasti teillä on alkanut vuosi mukavissa merkeissä. Sää on pikkuhiljaa muuttumassa valoisammaksi ja lämpimämmäksi (ja sohjoisemmaksi), mikä on ihanaa. Kannattaa silti varoa ulkona ja pitää jalat tukevasti maan pinnalla 🙂

Valosta ja lämmöstä puheen ollen, jokakeväinen Vuosikokouksemme tulee taas huhtikuussa. Yhdistyksemme tekee paljon töitä SI:ta käyttävien lasten hyväksi, ja teidän äänenne toimii työmme ohjenuorana. Siksi toivomme näkevämme mahdollisimman monta teistä Vuosikokouksessa päättämässä seuraavien vuosien toiminnasta. Kokoukseen voi osallistua niin etänä kuin kasvokkain.

Tässä tiedotteessa on juttu oman SI-nuoremme Nean kokemuksista jääkiekkoharrastuksen parissa. Huippulämäyksiä löytyy myös CIsumusan uusimmista kuulumisista: CIsumusan toiminta on nimittäin lähtenyt uuteen nousuun jatkorahoituksen varmistuttua, ja keväällä CIsumusan ilosanomaa tullaan jakamaan kuulokeskuksiin ympäri Suomen.

Ja on mitä suurin ilo kertoa, että pitkän pitkän tauon jälkeen suosittu nuorten reissu Englantiin tekee paluun! Tätä onkin odotettu. Lisätietoja kielimatkasta löytyy nettisivujemme tapahtumat-osiosta.

Huh huh, tuossa olikin ilonaihetta kerrakseen. Pidetään päät kylminä ja nähdään tulevissa tapahtumissa!

Yhdessä olemme enemmän.
Puheenjohtaja Ali Ghiasi


LapCI ry hakee apuohjaajaa kesän tapahtumiin!


LapCI ry hakee osa-aikaista työntekijää (”kesäohjaajaa”) kesäksi 2023, joka tulee toimimaan apuohjaajana tapahtumissamme. Apuohjaaja tulee työskentelemään täysipäiväisesti ainakin seuraavissa tapahtumissa:
– Musaleiri alakouluikäisille lapsille, Helsingissä, 5.-9.6.2023
– Musapaja alle kouluikäisille lapsille, Helsingissä 10.6.2023
– Nuorten urheiluleiri, Nastolassa 31.7.-4.8.2023
– LapCI ry:n Kesäpäivät, Nastolassa 12.-13.8.

Musapajaa lukuun ottamatta tapahtumat pitävät sisällään yöpymisen tapahtumapaikassa. Apuohjaajalla on tapahtumasta riippuen erilaisia tehtäviä: lasten ja nuorten ohjausta (mm. toiminnanohjaus, siirtymiset, turvallisuuden varmistaminen, tukihenkilönä toimiminen), tapahtuman järjestelyissä avustaminen (osallistujien merkkaaminen, tiedotus, tapahtumapaikan valmistelut) sekä etukäteisvalmistelut (leikkien ja pelien suunnittelu kohderyhmän mukaan, rekvisiittojen askartelu ja muu valmistelu).

Edellytämme, että valittu apuohjaaja on 18–29-vuotias huonokuuloinen/SI:n/kuulokojeen käyttäjä tai että hänellä on muuten vankkaa kokemusta kuulovammoista. Valittu ohjaaja on valmis lähtemään edellä mainituille leireille apuohjaajaksi. Muut työajat (kokoukset toimistolla, suunnittelutapaamiset) ovat erikseen sovittavissa.

Mikäli näet itsesi osana meidän huipputiimiä, laita hakemuksesi ja CV:si sähköpostitse tulemaan 27.3.2023 mennessä toiminnanjohtajallemme Janet Grundströmille: janet. grundstrom@lapci.fi. Laita sähköpostin aihekenttään otsikoksi ”Hakemus: Kesäohjaaja 2023”. Laita liitteeksi hakemus ja CV, nimeä ne omalla nimelläsi. Janet vastaa myös kyselyihin paikkaan liittyen seuraavina ajankohtina: 7.2. klo 12-14,
17.2. klo 12-14, 7.3. klo 12-14 ja 20.3. klo 12-14. Puh: 0400 914 583. Hakuajan päätyttyä pidämme haastattelut, joiden perusteella työntekijä lopulta valitaan.

Hae mukaan tiimiimme!

TAPAHTUMAKALENTERI


11.3. CIsupajanen skuuttiparkissa, Espoo
31.7.-4.8. Nuorten urheiluleiri, Nastola (Pajulahti)
18.-19.3. Apuohjaajien koulutusviikonloppu, Anjala
12.-13.8. Kesäpäivät, Nastola (Pajulahti)
22.3. Ruotsinkielinen luento vanhemmille, etänä
1.-3.9. Lasten urheiluleiri, Nastola (Pajulahti)
25.3. SI-lasten leikkitreffit, Helsinki
2.-3.9. Vanhempien vertaisviikonloppu, Orimattila
28.3. Kohti kesätyötä! -workshop, etänä
29.9.-1.10. CIsupajasen vertaisviikonloppu, Viitasaari
14.-16.4. Musaviikonloppu perheille, Espoo
7.10. Pienten SI-lasten päivä, Tampere
22.4. Vuosikokous, Espoo
20.-22.10. Nuorten Syysleiri, Jyväskylä
5.-9.6. Musaleiri, Helsinki
10.6. Musapaja*, Helsinki
23.-28.7. Englannin kielimatka, Lontoo & Brighton

*maksuton tapahtuma **järjestetään yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa. Luvassa on myös tapahtumia, joiden päivämääriä ei ole vielä vahvistettu. Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.


SI:t & harrastaminen: Haastattelussa Nea


LapCI ry:n teema vuonna 2023 on identiteetti ja positiivinen minäkuva. Tulemme julkaisemaan pitkin vuotta nuorten SI:n käyttäjien haastatteluja ja heidän kirjoittamiaan tekstejä, joissa paneudutaan heidän arkeensa, ajatuksiinsa, harrastuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin. Vuoden ensimmäisessä haastattelussa huhtikuussa 18 vuotta täyttävä SI:n käyttäjä Nea Konttinen kertoo omasta arjestaan rakkaan harrastuksensa parissa.

Mikä on ollut suhteesi harrastamiseen lapsena?

Olen aina pitänyt urheilusta ja jo päiväkodissa pelasin aina jalkapalloa tai muuten liikuin aktiivisesti. 5-vuotiaana aloitin jalkapallon paikallisessa kesän ajan toimineessa Euroliigassa. Myöhemmin liityin paikkakunnan jalkapalloseuraan HyPSiin ja samanaikaisesti pelasin ringetteä. Ringeten aloitin jo esikouluikäisenä ringettekoulusta, josta siirryin ringeten ikäkausijoukkueeseen. Myöhemmin lajeihin tuli mukaan myös jääkiekko. Jalkapallo jäi jossain kohtaa, kun aika ei enää riittänyt kaikkiin treeneihin ja peleihin. Harrastan vapaa-ajallani nykyisin myös golfia.

Lapsena minua ei tarvinnut kannustaa harrastuksiin, koska olin niin aktiivinen, että halusin mennä kaikkeen urheiluun liittyvään mukaan. Vanhemmat ovat kyllä aktiivisesti kannustaneet lajeissa tsemppaamisessa ja olleet mukana treeneissä ja peleissä huoltajina tai valmentajina.
Sisäkorvaistutteita en ole kokenut esteeksi millekään lajille. Joissakin tilanteissa istutteet täytyy tietenkin ottaa huomioon ja infota joukkuetta ja valmentajia asiasta. Koskaan istutteiden takia en ole jättänyt mihinkään harrastukseen menemättä ja kaikki ovat suhtautuneet asiaan hienosti.

Mitä harrastat nyt?

Nykyisin harrastan ringetteä Järvenpään Haukoissa naisten ykkössarja-joukkueessa sekä toisinaan käyn pelaamassa B-SM-joukkueen peleissä. Vapaa-ajalla käyn myös golfaamassa, etenkin kesäisin.

Ringette valikoitui minulle lajiksi koska pidän siitä ja se on vauhdikas laji. Pidän vauhdikkaista ja tapahtumarikkaista lajeista. Vastapainona golf on lajina mukava ja rentouttava.

Ringetessä sisäkorvaistute on otettu huomioon siten, että ohjeitten annossa tms. kaikki pyrkivät olemaan hiljaa ja asiat pyritään puhumaan hiljaisessa paikassa, käytetään erilaisia havainnollistavia menetelmiä esim. Coaching board, johon piirretään erilaiset pelikuviot. Joukkueessa kaikki ovat tietoisia kuuroudestani. Mikään laji mitä olen harrastanut ei ole vaatinut erityisjärjestelyjä. Olen pelannut ja harrastanut ihan samoin kuten kaikki muutkin.

Mitä harrastuksesi on antanut sinulle?

Harrastukset ovat antaneet hyviä kokemuksia, matkoja, uusia ihmissuhteita ja tuoneet erilaisia haasteita lajiin. Harrastukset ovat minulle todella tärkeitä, koska ne ovat kulkeneet kanssani käsi kädessä lapsuudesta aikuisuuteen.

Olen oppinut harrastuksista, että koskaan ei pidä lannistua eikä luovuttaa, vaikka olisikin tiukka paikka. Huonokin päivä voi muuttua valoisaksi. Onnistumiset ja pienemmätkin virheet kannustavat jatkamaan harrastusta. Parasta harrastuksessa ovat pelit, treenit, mukavuusalueelta poistuminen ja uusien haasteiden kohtaaminen.

Mitä terveisiä haluaisit kertoa kuulovammaisille lapsille, jotka miettivät harrastuksen aloittamista?

Minkään lajin tai harrastuksen esteenä ei ole se, että sinulla on sisäkorvaistutteet tai se, että olet kuulovammainen lapsi. Kaikkea voi sopeuttaa ja toimintatapoja voi muuttaa sinulle sopiviksi siten, että harrastus olisi sinulle mahdollinen. Tietysti turvallisuus täytyy huomioida esim. ringetessä on oltava hyvät suojavarusteet ja kypärässä täytyy huomioida sisäkorvaistutteet. Jokaisella on oikeus aloittaa tai edes kokeilla haluamaansa lajia. Keskustele avoimesti asioistasi, niin varmasti löydätte keinot yhdessä ja harrastus voi alkaa. Ole rohkea ja kokeile!

Nea Konttinen


CIsupaja lähtee kielimatkalle Englantiin


LapCI ry sai avustuksen Englannin kielikylpymatkan toteuttamiseen sisäkorvaistutetta käyttävien nuorten kanssa! Matka kestää su 23. -pe 28.7.2023, ja mukaan otetaan enintään kahdeksan 13–17-vuotiasta nuorta. Tapahtuma on ensisijassa suunnattu SI:ta käyttäville nuorille. Mukana matkalla tulevat osallistujien kanssa seikkailemaan projektikoordinaattorit Isa ja Katsu sekä vertaisohjaaja.

Hinta koko matkalle on 300 € / osallistuja (sisarusalennus -100€ yhteisomavastuusta), mikä kattaa lennot, juna-ja bussimatkat sekä täysihoidon.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan nettisivujemme tapahtumat-osiossa. Otamme ilmoittautumisajan loppuun mennessä yhteyden kaikkiin matkalle mukaan mahtuviin osallistujiin.

CIsupajan projektikoordinaattori Isa Pulli vastaa mieluusti matkaan liittyviin kysymyksiin, ota yhteyttä joko puhelimitse 045 859 0888 (myös WhatsApp toimii) tai sähköpostitse isa.pulli(at)lapci.fi.


CIsumusa rullaa sointuisasti eteenpäin!


CIsumusan kevät on täynnä musiikkia! Kuulomuskarit ovat olleet käynnissä jo muutaman viikon verran. Toimintaan mahtuu vielä yksi uusi 5–8-vuotias kuulovammainen lapsi mukaan. Lisätietoja löydät tästä osoitteesta.

Puhemuskarit starttasivat nyt helmikuussa, ja jatkuvat läpi kevään. Toukokuulle suunnittelemme parhaillaan ihanaa yhteistä viikonloppua puhemuskariin osallistuville perheille!

Huhtikuussa CIsumusan projektikoordinaattori Katsu lähtee kuulokeskuskiertueelle kaikkiin Suomen kuulokeskuksiin. Viemme tietoa CIsumusasta ja tiivistämme yhteistyötä, jotta voimme toimia mahdollisimman hyvin kaikkien perheiden eduksi.


CIsupajas första svenskspråkiga webbinarium


Snackar du svenska? Behöver du tips för att stödja ditt barns språkutveckling i hemmet? Kom och hör en experts tips om hur du kan öka interaktion och språklig input i hemmet med ditt barn. Föreläsare på vårt webbinarium är hörselpedagog Eivor Larpes. Webbinarium ordnas onsdag 22.3.2023 kl 18-19.30. Webbinarium är gratis. Anmäl dig här.


LapCI ry:n Vuosikokous pidetään Espoossa


Jokakeväinen Vuosikokous pidetään tällä kertaa Espoon Isossa Omenassa la 22.4.2023. Kokouksessa tullaan valitsemaan yhdistyksen hallitus sekä käymään läpi yhdistyksen tulevaa toimintaa. Aikuisten kokoustaessa lapset pääsevät pomppimaan ja ilakoimaan Duudsonit Parkissa ohjaajien kanssa. Kokouksen päätyttyä menemme kaikki yhdessä päivälliselle. Tapahtuma on maksuton ja suunnattu yhdistyksen jäsenille.
Ilmoittautuminen käy osoitteessa lapci.fi/tapahtuma/vuosikokous.


Talven tähtipalaute


”SI-lapsi sanoi taannoin, ”On hyvä, että mulla on nää impat niin me päästään kaikkiin kivoihin tapahtumiin”. Oli mukavaa, että lapset pääsivät touhuamaan yhdessä ajan kanssa.”
–Pikkujouluista saatu palaute


Toimitus ja taitto: Isa Pulli, Katariina Varjonen ja Iiris Idman