Jäsentiedote 1 – 2020 tekstiversio


LapCI ry:n Vuosikokous järjestetään tänä vuonna Helsingissä.
Kokous pidetään Kalliolan Setlementtitalolla ja sen aikana lapset tutustuvat SeaLifen
vedenalaiseen maailmaan!

Pääkirjoitus

Tervehdys perheet!
Talvea on edelleen saatu ainakin meillä täällä etelässä odottaa, mutta luotetaan siihen että saadaan hiihtolomalla kaikki nauttia valkoisesta maasta. Ei kuitenkaan jäädä murehtimaan vaan käännetään katsetta kohti kevättä ja uusia asioita. Tapahtumakalenterista löytyy varmasti jokaiselle jotakin!
Varma kevään merkki on yhdistyksen vuosikokous. Tänä vuonna kokous järjestetään Helsingissä. Jos mietit miksi kokoukseen kannattaisi tulla, tässä muutama hyvä syy: Oletko miettinyt kuinka yhdistyksen toiminta on mahdollista? Haluaisitko kenties itse tulla mukaan todella vaikuttamaan lastemme, nuortemme ja meidän perheiden asioihin? Ja ennen kaikkea, hauska päivä yhdessä LapCI-perheen kanssa.
Jotakin uutta on tiedossa jo tässä tiedotteessa. Hallituksemme jäsen Tuulia on taitava piirtäjä, katsokaahan sisäsivuille mitä hän on saanut aikaan! Tiedotteesta näette jälleen myös miten CIsumusa on edennyt.
Vertaistuesta on myös juttua. Sitä me useimmat kaipaamme, sekä lapset että aikuiset. Ja siksi me monet vapaaehtoiset tätä työtä teemme, haluamme jakaa hyvää eteenpäin.

Tarkempi aikataulu ja ilmoittautuminen nettisivuilla. Lapsille järjestetään tarvittaessa lasten hoito kokouksen ajaksi. Virallinen kokouskutsu lähetetään sähköpostitse jäsenrekisteristämme löytyviin osoitteisiin.

Yhdessä
olemme
enemmän,

Minna

KUULOKERHOT JA NUORTEN TAPAAMISET MUUTTUVAT tänä vuonna Kuulopajoiksi. Lue lisää takasivulta!

Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Ilmoittautuminen tapahtumiin kotisivuilla. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.

PUPUN JA PORON NIMIKILPAILU

LapCI ry:n maskotit pupu ja poro kaipaavat itselleen nimet! Nyt voit käyttää luovuuttasi ja keksiä nimet, jotka kuvaavat maskottejamme. Osallistu kilpailuun lähettämällä nimiehdotus osoitteeseen info@lapci.fi tai sosiaalisen median kanavissamme. Ehdotetuista nimistä äänestetään voittajat LapCI ry:n vuosikokouksessa Helsingissä ja nimiehdotuksia lähettäneiden kesken arvotaan LapCI ry aiheisia palkintoja!

CISUMUSA MUUTTAA JYVÄSKYLÄÄN!

CIsumusan toinen vuosi starttaa syksyllä ja on aika levittää musiikin iloa Helsingistä myös muihin kaupunkeihin. Seuraavan vuoden CIsumusakaupungiksi on valittu Jyväskylä. Muuttokuormat lastataan kesän jälkeen ja ensimmäisen ryhmän puhemuskarituokiot alkavat syksyllä. Haku syksyn 2020 CIsumusaan alkaa 18. maaliskuuta. Jos valinta ei osu kohdallesi syksyn puhemuskareihin, on sinulla mahdollisuus päästä vielä kevään ryhmään. Toinen ryhmä aloittaa puhemuskarit vuoden 2021 alussa. Kolmantena vuotena siirrymme pohjoisempaan Suomeen.

Jyväskylän ryhmiä vetävät musiikkiterapeutti ja musiikkipedagogi Riitta Koski-Helfenstein sekä puheterapeutti Nina Kuusinen. Ninalle ja Riitalle puhemuskaritoiminta on tuttua jo MUKULA-puhemuskarin ajoilta. Molemmat ovat olleet mukana kirjoittamassa Laulun ja soiton siivin puheen ja musiikin maailmaan -julkaisua.

2019-2020
Helsinki
2020-2021
Jyväskylä
2021-2022
Pohjois-Suomi

CIsumusan kevään 2020 ryhmässä musisoitiin.

VERTAISTUEN TEEMAVUOSI

LapCI ry:n vuoden teemana on vertaistuki. Vertaistukea on tarjolla järjestämissämme tapahtumissa, sosiaalisen me.dian ryhmissä ja vertaisvanhemman antaman yksilöllisen vertaistuen muodossa. LapCI ry ei tue pelkästään sisäkorvaistutteen saaneita lapsia vaan koko hänen perhettä. Tapahtumia järjestetään ikäryhmittäin, jokaiselle ikäryhmälle on vähintään yksi tapahtuma tarjolla joka vuosi.
OMAT KOKEMUKSET AUTTOIVAT YMMÄRTÄMÄÄN VERTAISTUEN MERKITYKSEN
Oman lapseni syntyessä ajattelin, että en tarvitse vertaistukea. Meillä oli vaikea raskaus ja opin sen aikana ajattelemaan, että kunhan jäädään molemmat henkiin niin kaikki muu kestetään. Poikamme syntyi kahden pisteen poikana, mutta jo alusta lähtien me vanhemmat annoimme hänelle täydet kymmenen pistettä. Poikamme ensimmäisenä vuotena vietimme paljon aikaa sairaalassa, ja diagnoosien määrä kasvoi jokaisella lääkärikäynnillä.
Alkoi tuntumaan siltä, että olisi hyvä päästä puhumaan asiasta jonkun toisen kanssa. Liityin netissä vanhempien keskusteluryhmään, jossa pääsin purkamaan ajatuksia. Pian huomasin, että vertaistuella oli iso merkitys elämässäni ja sillä, että jaksoin eteenpäin silloinkin, kun oli kaikkein rankinta. Kun oma elämä alkoi tuntumaan sellaiselta lähes normaalilta lapsiperhe-elämältä, päätin kouluttautua vertaisohjaajaksi, koska olin saanut itse niin paljon vertaistuesta ja koin, että on minun vuoroni antaa takaisin.
VERTAISET TIETÄVÄT MISTÄ PUHUTAAN
Kysyimme viime vuonna LapCI ry hallitukselta, mikä on paras LapCI ry:n muistosi, ja nämä muistot liittyivät vertaistukeen. Tapahtumien palautekyselyistä nousee vahvasti esiin se, että parasta tapahtumissa on ollut vertaistuki. Se, että toinen ymmärtää mistä on kyse, jo ihan muutamasta sanasta. Että ei tarvitse selittää miltä minusta tuntuu.
Juuri diagnoosin saaneet kuuron tai vaikeasti kuulovammaisen pienen lapsen vanhemmat ovat uuden edessä. Miten me pärjäämme? Oppiiko lapsi koskaan puhumaan? Saako lapsi kavereita? Kehittyykö lapselle kaikesta huolimatta hyvä itsetunto? Kaikista näistä kysymyksistä on helpointa puhua vertaisen kanssa. Hän on käynyt samat asiat läpi oman lapsensa kanssa.
Tapahtumissa vanhempien kanssa keskustellessa lähes jokainen heistä kommentoi, kuinka tärkeää omalle lapselle on se, että näkee muita implantteja käyttäviä lapsia. Tapahtumien jälkeen moni pieni on todennut, että en minä olekaan ainoa, kenellä on implantit. Vanhemmat kertovat myös, että on mahtavaa huomata, kuinka hyvin isommat lapset pärjäävät. Silloin tulee sellainen tunne, että kyllä minunkin lapseni tulee pärjäämään.
VERTAISTUKI JA AMMATTIAPU TÄYDENTÄVÄT TOISIAAN
Vertaistuella ja vapaaehtoistoiminnalla tunnustetaan olevan yhteiskunnallista merkitystä, erityisesti vaikeissa elämänvaiheissa. Sen eri muodot voivat olla linkkejä sekä virallisen auttamisen että läheisten tuen suuntaan. Vertaistoiminnalla on vahva ennalta ehkäisevä merkitys, mutta on muistettava, että se ei ole terapiaa. Vertaistoiminta voi olla osa sosiaali- ja terveyspalveluketjuja, eivätkä ammattiapu ja vertaistuki ole toistensa kilpailijoita. Nykyään ammattilaisetkin osaavat ohjata vertaistuen piiriin, koska ovat huomanneet sen lisäävän perheiden voimavaroja.
Kirjoittajana toiminnanjohtaja Janet, jonka perheeseen kuuluu vaikeasti liikunta- ja kuulovammainen nuori

”Vertaistuki tuo valoa
elämään silloinkin, kun
pimeys on kaikkein suurin.”

52VINKKIÄ

Jaamme vuoden 2020 ajan SI-vinkkejä sosiaalisessa mediassamme tunnisteella #52vinkkiä. Olemme kysyneet vinkkejä mm. teiltä jäseniltä, kuntoutusohjaajilta ja vapaaehtoisiltamme.
Onko sinulla vinkki, jonka haluaisit jakaa muille vertaisille?
Lähetä vinkki sähköpostilla info@lapci.fi ja lisäämme parhaat ehdotukset #52vinkkiä-kampanjaan.
Löydät vinkit LapCI ry:n Instagramista ja Facebookista.

Raikkaat alkutalven terveisemme teille hyvät vanhemmat! Kutsumme teidät mukaan Satakielen matkaan myös tänä vuonna 2020!
NETTIKAHVILA vanhemmille ti 18.2. klo 18-19 kutsuu mukaan! Tällä kertaa aiheena on Arki tekee ihmeitä! Mitä vanhempien tulee tietää kuulovammaisen lapsen arkikuntoutuksesta? Mukana on myös Satakielen oma puheterapeutti Hannele ja yksi ihanista vertaistukivanhemmista.
WEBINAARI ti 21.4. klo 18 Luennoitsijana ihana Elizabeth Tyszkiewicz Iso-Britanniasta. Aihe tarkentuu alkutalven aikana. Hän luennoi myös viime vuoden Satakieliseminaarista ja jatkaa nyt webinaarissamme.
ENNAKKOTIETO: NETTIKAHVILA vanhemmille ti 5.5.klo 18-19. Aihe tarkentuu alkutalven aikana.
ENNAKKOTIETO: SATAKIELISEMINAARI järjestetään 24.-25.9. Oulussa. Seminaarin ajankohtaiset teemat varmistuvat helmikuussa. Mukana tuttuun tapaan myös suosittu vanhempien Kohtaamisia -kahvila. Varaa jo nyt päivät kalenteriin ja tule mukaan iloiseen joukkoon!
Seuraa blogia ja tiedotustamme:
www.satakieliohjelma.fi
www.facebook.com/Satakieliohjelma.fi
Yhdessä olemme enemmän!
Yhteistyössä:

KERHOT MUUTTUVAT
KUULOPAJOIKSI

Mitä syntyy kun Kuuloliitto ja CIsupaja yhdistävät voimansa? No tietysti Kuulopaja! Kuulopajoja järjestetään kahdesti vuodessa, alakouluikäisille ja nuorille erikseen. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään keväällä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Syksyllä laajennamme mahdollisesti muihinkin kaupunkeihin. Nyt on siis oiva tilaisuus laittaa meille viestiä, info@lapci.fi, jos kaupunkiisi olisi tilausta tapahtumalle ja vaikuttaa syksyn toimintaan!
Kevään aluetapahtumat järjestetään kaikissa kolmessa kaupungissa lauantaina 4.4. Alakouluikäisille on tarjolla sirkustyöpaja ja nuorille toimintaa trampoliinipuistossa.
Tarkemmat aikataulut julkaistaan pian ja ilmoittautuminen aukeaa sen jälkeen LapCI ry:n nettisivuilla!

Toimitus ja taitto: Jonna Virtanen ja Saana Poutanen

Puheenjohtaja
Minna Mäkelä
minna.lapci@gmail.com
050 560 99 07

Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet.grundstrom@lapci.fi
040 091 45 83

Projektikoordinaattori, CIsumusa
Saana Poutanen
saana.poutanen@lapci.fi
040 809 70 49

Projektikoordinaattori, CIsupaja
Jonna Virtanen
jonna.virtanen@lapci.fi
045 859 08 88