Tiedote 3/2021


Pääkirjoitus

Hei kaikki!
Toivottavasti teillä kaikilla on rentouttava kesä takana. Kesä hellitteli meitä tänä vuonna yllättävän monella aurinkoisella päivällä, ja oli helteestä mitä mieltä tahansa on onni, että kesä antoi paljon mahdollisuuksia ulkona oleiluun. Nyt voimme (toivottavasti) levännein mielin suunnata katseet syksyyn ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin.
Musaleiri pidettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti elokuussa, ja se olikin paras startti syksyn tapahtumakalenterille! Olemme saaneet lapsilta ja ohjaajilta paljon hyvää palautetta, ja jo pelkästään kuvista välittyy leirillä koettu hyvä me-fiilis. Seuraavina LapCI ry:n vertaistapahtumista on luvassa vanhempien ja pienten lasten viikonloput, jotka molemmat ovat vuodesta toiseen olleet erittäin suosittuja ja pidettyjä. Varsinkin näinä epävarmoina aikoina vertaistuki ja irtiotot arjesta ovat tärkeämpiä kuin koskaan.
Tämän vuoden teemanamme on ollut kuntoutus. Kuulon kuntoutus niin arjessa kuin kuntoutustiimin kanssa on tärkeää, jotta istutteen tuomat hyödyt saadaan maximoitua. Kannustamme perheitä jakamaan kuntoutusvinkkejä toistensa kanssa ja puhumaan avoimesti siitä, miltä kuntoutus teillä näyttää, sillä
Yhdessä olemme enemmän.

Puheenjohtaja Ali Ghiasi

TAPAHTUMAKALENTERI
SYKSY 2021

4.-5.9.VANHEMPIEN VIIKONLOPPU, Mathildedal
7.9.-23.11 CISUMUSA puhemuskari, Tampere
8.9.-24.11 CISUMUSA etäpuhemuskari, etänä
2.-3.10. PIENTEN LASTEN VIIKONLOPPU, Alastaro
8.-10.10. KUULOVAMMAISEN LAPSEN KOULUPOLKU -vertaisperhekurssi, Rovaniemi
16.10. MUSAPAJA 0–7-vuotiaille*, Helsinki
5.-7.11. NUORTEN VIIKONLOPPU, Tampere

*maksuton tapahtuma, **yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa

Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Ilmoittautuminen tapahtumiin kotisivuilla. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.

Musaleiri onnistui yli odotusten!

LapCI ry:n Musaleiri pidettiin elokuun ensimmäisellä viikolla, ja tuntui siltä kuin leiri olisi ollut ohi yhdessä hujauksessa! Mutta hyvässä porukassa aika kuluu nopeasti. Tässä pieni kooste viikon tapahtumista.

Päivät kuluivat musisoidessa
Mitä olisi Musaleiri ilman musiikkia? Musaleirin jokaisena päivänä lähdimme aamusta aikaisin suunnistamaan Musiikkikeskus Resonaariin. Resonaarissa meitä musiikin saloihin opastivat mahtavat opettajat Lassi ja Riikkis, joiden innostunut energia tarttui niin lapsiin kuin meihin Musaleirin ohjaajiinkin. Musiikkitunteja oli päivittäin noin 4-5 tuntia, minkä aikana jokainen kerkesi kokeilla kaikkia soittimia ainakin kerran.
Iltapäiväohjelmaa kerrakseen
Viikon aikana kerkesimme Resonaarissa vietettyjen musiikkituntien lisäksi käymään leffassa katsomassa elokuvan Pertsa ja Kilu, Korkeasaaressa tutustumassa hassuihin eläimiin, viettämään riehakkaan discoillan (kovimmat tanssijat heiluivat tanssilattialla vielä kolmenkin tunnin jälkeen!) sekä leikkimään hauskoja leikkejä kuten silmäniskumurhaajaa, josta tuli leirin vakioleikki. Lisäksi otimme Korkeasaaren reissullamme valokuvia, jotka lähetimme viikon lopuksi kirjeiden mukana vanhemmille.
Loppukonsertti vailla vertaa
Viimeisenä leiripäivänä tunnelma oli haikea, vaikka vanhempien näkemistä kovasti odotettiinkin. Leirin lopuksi pidimme Resonaarin pihalla loppukonsertin, johon osallistujien vanhemmat sekä Resonaarin porukka oli kutsuttu. Esityslistaan kuului mm. Levoton Tuhkimo, Sankarit sekä leirin ehdoton biisisuosikki ”Kesäleiri”. Upean konsertin ja pullakahvien päätteeksi kaikille osallistujille jaettiin leiridiplomit ansiokkaasta suoriutumisesta leirillä. Kiitos kaikille osallistujille, nähdään toivottavasti taas ensi vuonna!
P.S. Jos haluat nähdä klippejä leirin esityksistä ja muusta meiningistä, suosittelemme katsomaan LapCI ry:n Instagramista löytyvän ”Musaleiri 2021” -kohokohdan tarinat!

Esittelyssä Musaleirillä debytoinut järjestöassistentti Katariina!

Hei olen Katsu, LapCI ry:n uusi järjestöassistentti. Valmistuin yhteisöpedagogiksi Turun HUMAKista jouluna 2017. Olen tehnyt opintojen ohella paljon töitä ravintoloissa ja henkilökohtaisena avustajana. Perheeseeni kuuluu mies ja vuosina 2018 ja 2020 syntyneet lapset, joiden kanssa olen saanut olla tiiviissä symbioosissa viime vuodet.
Suosikkitöitäni ovat olleet ne, joissa olen saanut työskennellä lasten kanssa. Olen ollut perheissä ja vastaanottokeskuksissa lastenhoitajana, sekä päiväkodissa eri ikäisten lasten ryhmissä. Teinistä saakka olen ollut aktiivisesti mukana erilaisissa järjestöissä vapaaehtois- ja luottamustoimijana. Sitä kautta oma haaveeni tehdä töitä järjestössä on vain voimistunut vuosien saatossa.
LapCI ry:n lasten kanssa minulla on muutakin yhteistä kuin leikkimielisyys. Minulla on pienenä todettu synnynnäinen kuulonalenema ja minulle tarjottiin kuulokojetta avuksi kuulemiseen. Omasta mielestäni en sitä tarvinnut. Olenkin pärjännyt vamman kanssa hyvin ja oppinut korvaamaan puutteet muilla aisteilla. Minulle on tärkeää nähdä ihmisten suunliikkeet ja kasvojen ilmeet. Mitä tutumpi puhuja on, sen helpompaa sanojen erottaminen on.
Musaleiri oli ensikosketukseni LapCI ry:n tapahtumiin, ja kokemuksen innoittamana en malttaisi odottaa tätä syksyä tapahtumineen. Toivottavasti tavataan pian!

Kohti aikuisuutta: Nuoren aikuisen SI-käyttäjän koulu- ja urapolku

Koulu päättyy, ja isot valinnat odottavat. Niin normaalikuuloisilla kuin kuulovammaisilla nuorilla pyörivät samat kysymykset koulujen päättymisen aikoihin mielessä: mihin suuntautua, mikä olisi mieluista työtä ja mihin arvosanat riittävät? Pyysimme nuorta aikuista SI-käyttäjää Ellinooraa kertomaan meille hänen koulu- ja työpolustaan. Ellinooran tarina näyttää, kuinka erilaisten sattumien ja kokeilujen kautta voi löytää juuri sen omannäköisen, itselle sopivan polun.

Moikka kaikki!

Olen Ellinoora ja olen 22-vuotias. Minulla on vasemmassa korvassa toimiva implantti. Ensimmäinen implanttileikkaus minulle tehtiin kolmivuotiaana, mutta tuo implantti oli rikki. Toimivan implantin sain vasta kuusivuotiaana. Viittomakielen kotiopettaja kävi meillä ja opetti minulle viittomia. Kuulovamman lisäksi minulla on vaikea kielellinen erityisvaikeus, joka ilmenee sekä puhutussa suomessa että sen ymmärtämisessä.
Koulunkäyntini aloitin Veräjäkulman koulussa, Espoossa. Siellä minulla oli avustaja sekä viittova ja puhuva opettaja. Viidennellä luokalla siirryin Albertin kouluun ja yläasteen kävin Pitäjänmäen koulussa. Avustaja minulla on ollut koko koulumatkan aikana.
Opiskelu sujui hyvin avustajan ja FM-laitteen avulla. Viittomakielen käyttö opiskelussa lisääntyi yläasteella. Siitä on ollut minulle paljon apua. Viittomakieli on visuaalinen, joten se on myös helpottanut minua myös muistamaan asioita. Nyt jälkeenpäin voisi todeta, että minulle olisi ollut hyvin tärkeää opiskella viittomakielellä myös aiemmin.
Ylä-asteen jälkeen mietin jatko-opiskelupaikkoja. Ensimmäisenä ajattelin opiskella poliisiksi, mutta se ei kuulovammani takia tullut mahdolliseksi. Sitten kävin kultaseppäkoulun pääsykokeissa ja sinne minut hyväksyttiin, mutta ennen koulun alkua tuli tieto, että koko koulu on lopetettu. Tämän jälkeen päädyin vuodeksi suorittamaan VALMA-opintoja. Tuo oli hyvä vuosi. Pääsin tutustumaan moniin eri aloihin ja tekemään työharjoitteluita niissä. Olin töissä mm. leipomossa, päiväkodissa ja puutarhalla. Tuolloin kiinnostuin kukista ja kasveista ja hain opiskelemaan puutarhuriksi.
Puutarhuriksi valmistuin Kiipulan ammattiopistosta vuoden 2018 joulukuussa. Puutarhurin opintojen aikana vahvistui ajatus floristin työstä. Floristin opinnot aloitin helmikuussa 2019 Mäntsälässä Saaren kartanossa. Floristin opinnoissa minulla oli avustajan lisäksi myös tulkki. He olivat mukana myös työharjoittelupaikoissa. Tulkin avulla pysyin hyvin kärryillä asioista ja ymmärsin mitä opettajat selittivät. Floristiksi valmistuin toukokuussa 2021 ja sain heti vakituisen työpaikan. Töissä minulla on tulkki mukana. Olen erittäin iloinen ja tyytyväinen opintopolkuuni ja mihin se on johtanut.
Terveisin,
Ellinoora Hietala

Saimme toimistolle kesällä viestin alla olevan kuvan kera:

”Kesäterveiset Ähtäristä! Isosisko Fannin suunnittelema kelahattu pääsi ensikäyttöön asianmukaisessa ympäristössä. Kiitokset vielä kivasta kilpailusta LapCI ry ja Deafmetal!”
Ihana kuulla, että kelahattukilpailun tuotokset ovat päässeet käyttöön! Kelahattuja voi tilata joko suoraan LapCI ry:n toimistolta tai Deafmetalin omilta nettisivuilta.

Ilmoittaudu mukaan Pienten
lasten viikonloppuun torstaihin 16.9. mennessä nettisivujemme
Tapahtumat-osiossa!

LAPCI RY SUOSITTELEE

Nettisivuillamme on julkaistu viime kuukausina monenlaisia hyödyllisiä artikkeleita vanhemmille luettavaksi, sekä tuotteita, joita tarjoamme jäsenillemme alennettuun hintaan. Oletko jo bongannut nämä?

Muistilista päiväkotiin ja kouluun (blogi)
LapCI ry:n hallituksen jäsen ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Mari Vassinen on kirjoittanut oivan muisti.listan koulun tai päiväkodin aloittavien SI:ta käyttävien lasten vanhemmille. Mari on lisäksi koonnut opettajalle annettavan malliohjeen, jossa selitetään miten SI toimii ja miten lapsen tarpeita tulee sen osalta huomioida. Löydät tulostettavan malliohjeen nettisivuiltamme Käytännön vinkkejä -välilehden alta.
Lisälaitteet arjen apuna (blogi)
Hallituksemme uusi jäsen Lasse Vilminko kirjoitti kattavan katsauksen SI:lle saatavilla olevista apuvälineistä. Artikkelissaan Lasse pohtii oman tyttärensä kokemusten perusteella mm. induktiosilmukan ja minimikrofonin hyötyjä ja huonoja puolia. Suosittelemme lukemaan Lassen analyysin varsinkin, jos perheenne harkitsee apuvälineiden ostoa!
Hearing Henry -pannat (LapCI ry -välilehden alla)
Nyt niitä saa, nimittäin Hearing Henry -pantoja puheprosessoreiden päässä pysymisen avuksi! Normaalisti HH-pantoja joutuisi tilaamaan ulkomailta saakka, mutta LapCI ry on hankkinut pienen erän pantoja, joita myymme jäsenille 13 euron kappalehintaan ja ei-jäsenille 18 euron kappalehintaan. Lisätietoja saat laittamalla viestiä info@lapci.fi.

CISUMUSA
PUHEMUSKAREITA KUULON JA KIELEN TUEKSI

CIsumusa-hanke muuttaa Tampereelle
CIsumusan kolmas syksy pyörähtää käyntiin, ja tällä kertaa päästään musisoimaan Tampereella! Syksyn CIsumusaan osallistuvat ohjaajat ja opiskelijat ovat suunnitelleet paljon kivaa osallistujien iloksi. CIsumusaryhmiin oli tällä kertaa erittäin paljon hakijoita, ja saimmekin iloksemme muodostettua kaksi ryhmää. Yksi ryhmä toimii etänä, ja sen osallistujat liittyvät mukaan eri puolilta Suomea. Toinen ryhmä taas kokoontuu Tampereella kasvokkain.
Toivomme kovasti, että molemmat ryhmät pääsevät aloittamaan syyskuussa suunnitelman mukaan. Seuraamme koronatilannetta ja teemme sen mukaan muutoksia Tampereen lähiryhmän aikatauluun.
Uudet ohjaajat ja opiskelijat odottavat innolla, että toimintaa päästään toteuttamaan. Ohjaajien Ulla Sergejeffin ja Mikaela Molanderin lisäksi toiminnassa on mukana neljä logopedian opiskelijaa: kaksi Helsingin yliopistosta ja kaksi Tampereen yliopistosta. Lisäksi tänä syksynä aloittaa toimintansa CIsumusa-hankkeen ja Musiikkikeskus Resonaarin yhdessä toteuttama Kuulomuskari! Vetäjänä Kuulomuskarissa toimii CIsumusasta tuttu, ihana muskariohjaaja musiikkipedagogi Juha-Matti Grönlund.
Muuten syksy näyttää hyvin tutulta CIsumusan suhteen, raportoimme ensi tiedotteessa miten uusilla ryhmillä on sujunut! CIsumusan järjestelyitä hoitaa alkusyksyn ajan toiminnanjohtajamme Janet Grundström. Jos sinulla on kysymyksiä CIsumusaan liittyen, voit lähettää ne hänelle osoitteeseen janet.grundstrom@lapci.fi.

Syksyisin terveisin,
CIsumusan
projektikoordinaattori Saana

Tietoa ja tukea vanhemmille

lapci.fi/cisumusa

Toimitus ja taitto: Isa Pulli ja Katariina Varjonen

Puheenjohtaja
Ali Ghiasi
ali.ghiasi@lapci.fi
040 484 6846

Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet.grundstrom@lapci.fi
040 091 4583

Projektikoordinaattori, CIsumusa
Saana Poutanen
saana.poutanen@lapci.fi
040 809 7049

Projektikoordinaattori, CIsupaja
Isa Pulli
isa.pulli@lapci.fi
045 859 0888

Järjestöassistentti
Katariina Varjonen
katariina.varjonen@lapci.fi
040 664 6059