Kesätiedote 2020 tekstiversio


Pääkirjoitus

Tervehdys perheet!
Se on vihdoin täällä! Haastavan kevään jälkeen kesää on odotettu erityisen innokkaasti. Hallituksen asettamat rajoitukset ovat kuitenkin vielä voimassa ja meidän tulee pohtia uusia tapoja viettää aikaamme turvallisin mielin.
Olemme keränneet kesäliitteeseen hauskoja leikkejä ja tehtäviä, joita voi tehdä niin sisällä kuin ulkonakin. Aikuisten kesälukemiseksi sisäkorvaistutevalmistajat kertovat vesisuojista ja CIsumusa esittelee syksyn toimintaa. Haku syksyn CIsumusaan onkin juuri nyt käynnissä ja hakemuksen voi jättää elokuun loppuun mennessä.
Keväällä jouduimme peruuttamaan monia tapahtumia, mutta voimme silti muistella aiempien vuosien yhteisiä kesiä aurinkoisten kuvien avulla. Toivottavasti näemme toisemme taas elokuun Kesäpäivillä!

TOP 10 PARHAAT ASIAT KESÄSSÄ


Mitkä ovat parhaita asioita kesässä?
Pitkän mietinnän tuloksena LapCI ry:ltä
syntyi seuraava listaus!

  1. Irtojäätelö
  2. Kesäbiisit
  3. Kengättömyys – ihana kulkea paljain varpain nurmikolla ja miksei myös katukiveyksellä
  4. Pihaleikit kavereiden kanssa
  5. Rusketus ja rusketusraidat
  6. Kukkaseppeleet – katso Youtubesta apuvideoita seppe.leen tekoon!
  7. Uiminen ja vesileikit
  8. Kesäaarteiden keräily – esineet, jotka tulevat aina muis.tuttamaan sinua tästä kesästä: esim. näkinkenkä, kau.niita kiviä, kuivatettuja kukkia, lista lempihetkistä, valo.kuvat jne.
  9. Pitkät pyöräretket perheen ja kavereiden kanssa
  10. Mökkeily CISUMUSA
    CIsumusa-hankkeessa järjestetään lähi- ja etäpuhemuskaritoimintaa pienille kuulovammaisille lapsille.
    HAKU JYVÄSKYLÄN LÄHI- JA ETÄPUHEMUSKARIIN ON AVOINNA!
    Puhemuskaritoiminta on suunnattu 0-6-vuotiaille kuulovammaisille lapsille sekä heidän vanhemmille/huoltajille.
    Toiminta järjestetään Jyväskylässä keskiviikkoisin klo 17.00; 30.9., 7.10., 21.10., 28.10., 4.11., 11.11., 18.11., 25.11., 2.12. ja 9.12. Toimintaan sisältyy vertaisviikonloppu, johon ryhmän perheenjäsenet ovat tervetulleita. Osallistuminen on maksutonta.
    PUHEMUSKARI ETÄNÄ VAI PAIKAN PÄÄLLÄ?
    CIsumusaan haetaan nyt ensimmäistä kertaa kuulovammaisia lapsia vanhempineen osallistumaan etäpuhemuskariin. Voit osallistua etäpuhemuskariin mistä päin Suomea tahansa, jos sinulla on toimiva internetyhteys.
    LUE LISÄÄ JA HAE CISUMUSAAN OSOITTEESSA
    www.lapci.fi/tapahtuma/cisumusa-jyvaskylassa/

MITÄ TÄNÄÄN TEHTÄISIIN?


LELUJEN RANTABILEET! Pystyttäkää parvekkeelle loistokas keidas nukeille ja lelufiguureille asettamalla lattialle sinisiä ja beigejä mattoja (mereksi ja hiekkarannaksi), vateja vettä (uima-altaiksi tai poreammeiksi), koristevaloja sekä muutama ruukkukasvi (palmupuiksi). Sitten ei muuta kuin leikkimään!
KAHLUUALTAAT ovat lapsille helteisen päivän pelastus.Varsinkin pienemmille lapsille riittää päiväkaupalla tekemistä, kun allas ja kaikki siihen kuuluvat vesilelut tuodaan esille. Pieni vaiva, suuri ilo!
VIETTÄKÄÄ PÄIVÄ ETELÄNLOMALLA! Aloittakaa päivä aamupalalla, jota tulisi yleensä syötyä vain matkoilla (esim. kroissantteja, nutellaa ja eksoottisia hedelmiä). Suunnatkaa päivän ajaksi uimaan. Iltapäivästä luvassa on herkuttelua päivän ’kohteen’ mukaisilla lomaruuilla (esim. pitsaa, wokkia, kreikkalaista salaattia). Loppuillasta voitte rentoutua kortti- ja lautapelien parissa. Heittäytykää lomatunnelmaan ottamalla päivän aikana runsaasti kuvia, lotratkaa aurinkorasvalla ja muistakaa, että rantaloman aikana siivoaminen on kielletty!

PEPIN JA PYRYN KESÄSMOOTHIE NELJÄLLE
2,5 dl hedelmämehua (esim. mandariini- tai rypälemehua)
4 dl (pakaste-)marjoja (esim. mansikka,vadelma)
2 kypsää banaania
2 dl jogurttia (mieluiten vanilja)
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa niin kauan, kunnes pintaan ei enää nouse isoja paakkuja. Kaada smoothie kauniisiin laseihin, lisää pillit ja tarjoile kylmänä!

COCHLEARIN VESISUOJAT


Cochlear Aqua+ on uudelleenkäytettävä vesisuoja, joka suojaa puheprosessoria esim. uidessa tai kylvyssä. Vesiaktivitee.teissa suosittelemme lisävarmistusta, kuten uimalakkia, uimalaseja tai kiinnitysnauhaa. Cochlearin verkkosivuilla on tekstitetty ohjevideo Aqua+-vesisuojan kokoamisesta ja käyttämisestä.
MIHIN PROSESSOREIHIN AQUA+-VESISUOJA KÄY?
Aqua+-vesisuojia on saatavana Nucleus 7 (CP1000)-, Nucleus Kanso (CP950)-, Nucleus 6 (CP910 tai CP920)- ja Nucleus 5 (CP810) -prosessoreille. Suojat ovat mallikohtaisia ja muodoltaan erilaisia.
MISSÄ VOIN KÄYTTÄÄ AQUA+-VESISUOJAA?
Voit käyttää Aqua+-vesisuojaa kolmen metrin syvyyteen saakka korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan. Aqua+-vesisuojan käyttöä ei suositella saunassa, koska se ei sovellu käytettäväksi yli 50 °C:n lämpötiloissa. Yhtä Aqua+-silikonisuojaa voi käyttää jopa 50 kertaa. Käyttömäärä vaihtelee käyttötapojen mukaan.
MITÄ PITÄÄ OTTAA HUOMIOON KÄYTÖSSÄ?

Aqua+-suojaa voi käyttää vain Aqua+-kelan kanssa.


Käytä ladattavia akkuja. Sinkki-ilmaparistot eivät toimi, koska ne tarvitsevat ilmaa toimiakseen.


Huuhtele osat puhtaalla hanavedellä ja kuivaa ne liinalla.


Nucleus-puheprosessorit ovat roiskevedenpitäviä (IP57). Jos prosessorisi kastuu, kuivaa liinalla, vaihda mikrofonisuojukset ja laita prosessori kuivauslaitteeseen vähintään 8 h:n ajaksi.


Tarkista suoja ennen käyttöä. Suojan sisälle päässyt vesi on merkki vauriosta, jolloin silikonisuoja tulisi viimeistään vaihtaa.

MITEN HANKIN AQUA+-VESISUOJAN?
Kuntoutusohjaajalta voi kysyä suositusta vesisuojasta. Sen avulla suojaa voi hakea oman kuntansa vammaispalvelusta. Korvauskäytännöt ja -perusteet vaihtelevat kunnittain. Ennen ostopäätöstä voit myös halutessasi tilata LapCI ry:ltä Cochlearin vesisuojat testattavaksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lapci.fi.
Kun hankit ensimmäisen Aqua+-vesisuojan, tilaa Aqua+-aloituspaketti, joka sisältää kaikki tarvittavat tuot.teet: säilytysrasia, kaksi Aqua+ -silikonisuojaa, Aqua+ -kela, varmuusnauha, Mic Lock -kiinnityslisävaruste ja käyttöohjeet. Jos haluat Aqua+-aloituspaketin tai uusia yksittäisiä osia vesisuojaan, ota yhteyttä Cochlearin asiakaspalveluun tai hanki osa verkkokaupastamme www.cochlear.fi.
Mika Teivainen, Cochlear

MED-ELIN UINTISUOJAT

MED-ELillä on 3 erilaista uintisuojusta, riippuen prosessorimallista. Kaikissa on sama periaate eli prosessori sujautetaan suojuksen sisälle ja suljetaan sitten sulkutarralla. Yksiosaisille Rondo ja Rondo 2 prosessoreille on omat suojansa ja niissä yhdestä paketista saa 9 uintikertaa. Korvantausprosessoreille (opus 2, sonnet, sonnet 2) uintisuojus uudistui, ja yhdellä paketilla saa 60 uinti kertaa.
Tilaukset ja hintatiedot yms voi laittaa marko.roenkae@medel.com tai 050 313 616 9
AB:N SUOJARASIAT
AB:n korvantausprosessoreiden käyttäjille on saatavilla monikäyttöinen ja vesitiivis AquaCase-suojarasia. Sitä käytetään pitkän kelajohdon ja vesitiiviin mikrofonin sisältävän AquaMic-kelan kanssa.
Tarkempia tietoja tuotteesta saa ottamalla yhteyttä: jarkko.tulasa.lo@advancedbionics.com

MUISTILISTA PIKNIKILLE


Mitä olisikaan kesä ilman piknikkeilyä? Ota tästä mukaan tärkeimmät vinkit täydellisen piknikin suunnitteluun!

Tarkistakaa säätiedote ennen uloslähtöä ja varautukaa sen mukaan


Ottakaa mukaan tarpeeksi iso viltti tai useampi, jotta kaikki mahtuvat sen päälle istumaan


Valmistakaa ja pakatkaa herkut jo kotona sen sijaan, että ostaisitte ne valmiina kaupasta. Syömällä herkkuja omista eväspurkeistanne ja -laatikoistanne vältätte tuottamasta lisää roskaa


Ottakaa mukaan tarpeeksi liinoja ja/tai paperia mahdollisia likatahroja ja vahinkoja varten. Muistakaa myös käsidesi!


Suosikaa sormiruokia ja välttäkää helposti valuvia/murenevia naposteltavia

LASTEN LEMPIHEDELMÄSALAATTI
1 Viinirypäleterttu
1 Omena
2 Appelsiinia
3 Banaania
2 dl Mansikoita
n. 2,5 dl Hedelmämehua (esim. ananas tai persikka)
Ruokalusikallinen hunajaa/agavesiirappia
(pistaasi- tai saksanpähkinöitä koristeeksi)
Peskää, kuorikaa ja paloitelkaa hedelmät sopivan kokoisiksi paloiksi. Anna lapsen maistaa salaattiin tulevia ainesosia, sillä salaatti kootaan vain niistä hedelmistä ja marjoista, joista lapsi pitää. Sekoittakaa kaikki valitut hedelmät ja marjat isossa kulhossa, ja kaatakaa sekoituksen päälle mehu sekä hunaja/siirappi. Salaatin päälle voi halutessaan lisätä vielä pistaasi- tai saksanpähkinöitä.

Tietoa ja tukea vanhemmille

Projektikoordinaattori, CIsumusa
Saana Poutanen
saana.poutanen@lapci.fi
040 809 70 49

Puheenjohtaja
Minna Mäkelä
minna.lapci@gmail.com
050 560 99 07

Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet.grundstrom@lapci.fi
040 091 45 83

Projektikoordinaattori, CIsupaja
Jonna Virtanen
jonna.virtanen@lapci.fi
045 859 08 88

Toimitus ja taitto: Jonna Virtanen, Isa Pulli ja Saana Poutanen