Jäsentiedote 2 – 2020 tekstiversio


Pääkirjoitus

Hei kaikki
Minkälainen alkuvuosi meillä onkaan takana! Kuka olisi uskonut, mitä kaikkea vuosi 2020 tuo tullessaan, kun uutena vuotena ennustuksia tehtiin, lupauksia annettiin ja suunnitelmia tehtiin.
Kevät ja kesä ovat olleet kaksijakoisia. Yhtälailla on pitänyt kyetä nopeisiin ratkaisuihin kuin hidastamaan tahtia. Sama on tapahtunut monessa perheessä, työpaikassa, harrastuksessa ja yhdistyksessä. Mielestäni me LapCI ry:s.sä saimme nopeasti kiinni punaisesta langasta, tästä iso kiitos kaikille työntekijöillemme.
Myös syksy on monimuotoinen. Käynnistämme toimintaa uudelleen ja samaan aikaan seuraamme suosituksia, millä tahdilla ja miten asioita on mahdollista toteuttaa. Samaa varovaisuutta toteutetaan varmaan monessa kodissa. Mikä on jo sallittua? Mitä meidän perhe haluaa jo tehdä?
Mutta ei me tätä aikaa olla laakereillamme oltu, kuten tiedotteesta näette. Toimintaa on siirretty verkkoon ja uuteen on valmistauduttu.
Syksyn tullen toivotamme tervetulleeksi takaisin projektikoordinaattorimme Mariannen, jonka moni varmasti muistaakin ja uudetkin tulevat varmasti tutustumaan. Samalla sanomme haikeat heipat ja suuret kiitokset Jonnalle ja toivomme hänelle hyviä uusia tuulia.
Kukaan meistä ei tiedä, mitä syksy tuo tullessaan, mutta etenkin näissä poikkeuksellisissa oloissa;

Yhdessä
olemme
enemmän,

Minna Mäkelä

KUULOVAMMAISILLE LAPSILLE

Osallistu
Jyväskylässä tai etänä

Haku syksyn 2020 CIsumusaan on avoinna!
Lue lisää ja jätä hakemus osoitteessa www.lapci.fi.

TAPAHTUMAKALENTERI 2020

19.9. KUULOPAJAT, Helsinki, Tampere ja Oulu 3.-4.10.PIENTEN VIIKONLOPPU (0-4-v.), Vihti 31.10-1.11.NUORTEN VIIKONLOPPU (13-17-v.), Hämeenlinna 31.10-1.11.VANHEMPIEN VIIKONLOPPU, Ruotsinpyhtää 14.11. PIKKUJOULUT*, Lahti 29.11. KUULOALAN PIKKUJOULUT, Helsinki

  • maksuton tapahtuma, **yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa

Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Ilmoittautuminen tapahtumiin kotisivuilla. Vähävaraiset jäsenet voivat hakea alennusta tai vapautusta osallistumismaksuista.

CIsupajan projektikoordinaattorin kapulan kantaja vaihtuu

Eihän se olisi tiedote eikä mikään, jos LapCI ry:n henkilökunnassa ei olisi muutoksia. Tällä kertaa Jonnan on aika siirtyä muihin tehtäviin ja CIsupajan puikkoihin palaa Marianne. Monelle varmasti jo ennestään tuttu, mutta uudemmat jäsenet eivät ole häntä vielä tavanneet.

Olen palannut!

Ihanaa olla taas täällä. On vierähtänyt kolme vuotta ja kolme kuukautta siitä, kun siirryin äitiyslomalle. Silloin huhtikuussa 2017 olimme juuri saaneet suuren kansainvälisen EURO-CIU Symposiumin järjestettyä Helsingin Valkeassa talossa ja tunnelma oli niin sanotusti katossa. Se oli LapCI ry:lle iso juttu. Symposiumin myötä oli silloin oikein juhlallista poistua taka-alalle hetkeksi.
Oma aikani on siis kulunut kotiäitinä ja viimeisen vuoden olen ollut opintovapaalla suorittaen yhteisöpedagogin ylemmän AMK -tutkinnon. Menin myös naimisiin ja vaihdoin sukunimeni mieheni sukunimeen siksi, että Peltoniemiä on Suomessa vähemmän kuin Rintaloita ja tykkään usein olla ”pienten puolella”.
Olen siis monella tapaa uudistunut ja uudistanut itseäni. Samalla olen seurannut sivusilmällä LapCI ry:n tapahtumia ja uudistuksia näinä vuosina ja erityisesti CIsumusan alkaminen ilostutti minua kovin. Logo on päivitetty ja yhdessä versiossa on ihana sydän! Someen ja viestintään on myös panostettu viime vuosina paljon ja se kyllä lämmittää viestintäintoilijan mieltäni. Hyvä, että on saatu uutta pöhinää.
Tässä minä siis tutustun uusiin työkavereihini ja perehdyn toimiston uusiin tapoihin ja työkaluihin, vaikka monet toiminnat näyttävät ainakin näin päälle päin hyvin samoilta kuin ennenkin. Jonna on perehdyttämässä minua vielä tämän kuun ajan. Suuret kiitokset Jonnalle tekemästäsi työstä viimeisten parin vuoden aikana.
Toivon tuovani uutta intoa ja annettavaa LapCI ry:lle ja haluankin olla järjestön toiminnan ytimessä tuottamassa laadukasta vertaistukitoimintaa jatkossakin. Minut saa kiinni sähköpostilla osoitteesta marianne.peltoniemi@lapci.fi ja puhelinnumero pysyy samana, kuin mitä Jonnalla on ollut, eli 045 859 08 88. Nähdään tapahtumissa ja toki myös etänä!

Lapsia seikkailun tuoksinassa viime vuoden Pienten viikonlopussa Jyväskylässä. Tänä vuonna pienten viikonloppu järjestetään Vihdissä lokakuussa, siellä nähdään!

TAPAHTUI KESÄLLÄ: NETTITREFFIT


Järjestimme 24.6. nettitreffit sisäkorvaistutetta käyttävien lasten vanhemmille. Vertaistuki-ilta oli hyvin onnistunut. Mukaan olisi toki mahtunut enemmänkin keskustelijoita. Keskustelu soljui mukavasti aiheesta toiseen ja Zoom toimi alustana loistavasti!
Seuraavat nettitreffit järjestetään 11.9. klo 20!
Ilmoittautuminen aukeaa
pian nettisivuilla.
Tule mukaan!

Koronakevään jälkipyykki – Miten asennoitua
tulevaan syksyyn?

Viime kevät on varmasti jäänyt meille kaikilla ehtymättömästi mieleen: jatkuva epävarmuus, muuttuvat käytänteet, eristys sukulaisista ja ystävistä sekä etäkoulu ja -työ tulivat tutuiksi. Mutta sen sijaan, että keskittyisimme pohtimaan niitä asioita, jotka tuottivat meille stressiä kevään aikana, on kenties hyödyllistä miettiä koronakevään opetuksia. Mitä asioita poikkeusaika opetti meille itsestämme, toimintatavoistamme ja kulttuuristamme? Mitä poikkeusolojen oivalluksia kannattaa hyödyntää ehkä jatkossakin?

Niin kuin kevät osoitti, koronatilanne voi muuttua viikon parin aikana hyvin paljonkin, ja siksi voi olla hankalaa tehdä pidemmän ajan suunnitelmia niin yksilön, perheen, koulun kuin valtionkin tasolla. Tämä voi vahvastikin vaikuttaa perheen yleiseen ilmapiiriin: miten tässä voi oikein rentoutua, kun on varauduttava suuriin muutoksiin? Varsinkin kuulovammaisen lapsen perheessä mahdollinen uusi kierros etäkoulua ja sen tuomat haasteet saattavat askarruttaa.
Viime keväänä kyselimme jäseniltämme siitä, kuinka etäkoulu oli sujunut kuulovammaisten lapsen näkökulmasta. Yllättävän moni kommentoi kyselyymme, että koulunkäynti oli mennyt paremmin kuin koskaan! Positiivisia huomioita olivat mm.


(luokkahuoneen) hälinän puute, mikä on auttanut lasta keskittymään paremmin kouluhommiin


neuropsykologisten haasteiden (esim. Aspergerin oireyhtymässä) helpottuminen kun päivittäisiä ärsykkeitä on ympärillä vähemmän


opettajan viikottaiset puhelinsoitot olivat antaneet lapselle yksilöllistä apua ja huomiota, jota normaalisti ei ole ollut mahdollista saada


joustavuus etätuntien aikatauluttamisen kanssa on auttanut lapsia jaksamaan paljon paremmin ja


jos lapsella on aikaisemmin ollut ahdistusta Wilma-merkintöjen suhteen, etäkoulussa niitä oli kerääntynyt paljon vähemmän, helpottaen siten ahdistusta. Joillain lapsilla positiivisten Wilma-merkintöjen määrä oli kasvanutkin!

Näistä huomioista voi tehdä seuraavan päätelmän: etäkoulun opiskelumenetelmät sopivat osalle kuulovammaisista lapsista ja nuorista jopa paremmin kuin lähiopetus. Olisi kenties hyvä siis tulevissa vanhempainilloissa tuoda esille niitä etäkoulun onnistuneita menetelmiä, joita voisi hyödyntää myös normaalissa kouluarjessa. Tarkoitti se sitten mahdollisuuksien mukaan etätunteja, yksilöllisempää opetusta tai muita järjestelyitä. Tärkeintä on yrittää kääntää monella tavalla haastava ajanjakso hyödyksi.

Koulun lisäksi arki meni keväällä ranttaliksi muillakin tavoin. Yhtäkkiä samoja naamoja pääsikin tuijottelemaan neljän seinän sisällä päivätolkulla! Mutta vaikka ruutuaika kenties lisääntyi kaikilla, niin lisääntyi myös yhdessä vietetty aika ul.kona reippaillessa, uusien reseptien kokeilu, kotipuutarhojen kasvattaminen, leikkiminen sekä yhdessä oppiminen etäkoulutehtäviä pakertaessa. Lisäksi sosiaalisen ympyrän pienentyessä varmasti monelle kirkastui se, mitkä ihmisuhteet ovat todella priorisoinnin arvoisia.
Mitä näistä koronakevään oivalluksista kannattaa siis vaalia? Voitte perheenä keskustella niistä uusista tavoista, joita poikkeusaika toi mukanaan ja joista todella nautitte. Vietittekö useammin yhteisiä leffailtoja? Kävittekö tutustumassa lähemmin naapurustonne puistoihin tai pyöräreitteihin? Nukuitteko enemmän? Listatkaa niitä uusia harrastuksia ja tapoja, jotka antoivat perheellenne energiaa, lähensivät teitä, auttoivat taltuttamaan tylsyyttä sekä vähensivät konfliktien määrää. Pitäkää näistä kiinni!
Suorituskeskeinen kulttuuri voi pistää yksilölle painetta kuroa ”menetettyä” aikaa kiinni tekemällä kahta kauheammin kun siihen siunautuu taas mahdollisuus. Toivoa saa, että korona-aika on auttanut muuttamaan tätä tekemisen paineen ilmapiiriä: että opittaisiin näkemään myös ajoittaisen kotoilun hyödyt niin perheen kuin yksilön terveyden kannalta.
Vaikka syksy siis toivon mukaan antaa meille enemmän mahdollisuuksia tehdä, mennä ja touhuta, se ei tarkoita sitä, että kevättä ja sen jättämää ’aukkoa’ tarvitsisi välttämättä kompensoida kasalla etelänmatkoja, kekkereitä tai ravintolareissuja. Näissä kaikissa on ilonsa ja hyötynsä, mutta on aiheellista pohtia mitä näistä tulee tehtyä aidosta tarpeesta tai halusta, ja mitä taas ohjaa pelko siitä, että ”aika loppuu”. Ehkä sopivin asenne tähän syksyyn lieneekin se, että pyrkii tuntemaan niin itsensä kuin perheensä paremmin. Tämän kautta tulee löydettyä aikaa juuri niille asioille, jotka tekevät aidosti onnelliseksi.
LapCI ry:n tapahtumiin kannattaa ilmoittautua rohkeasti mukaan. Me huomioimme tapahtumissa valtioneuvoston antamat ohjeet ja rajoitukset ja tarvittaessa tapahtuma siirretään.
Energistä ja turvallista syksyä kaikille!
– LapCI ry:n toimiston väki

”Olisi kenties hyvä tulevissa vanhempainilloissa tuoda esille niitä etäkoulun onnistuneita menetelmiä, joita voisi hyödyntää myös normaalissa kouluarjessa.”

Viime keväänä julkaisimme päivittäin somekanavillamme Mitä tänään tehtäisiin? -postauksia, joissa jaoimme puuhavinkkejä eristysarkeen. Kaikista tykätyin näistä oli nallebongaus-tärppi!

CIsumusan paljastus

Kokonainen vuosi toimintaa takana, mutta onneksi CIsumusaa on vielä kaksi vuotta edessä. Ensimmäisen vuoden aikana järjestim.me Helsinkiin kaksi puhemuskariryhmää ja muskareiden suosio yllätti meidät. Saimme tärkeän muistutuksen siitä, että CIsumusan kaltaiselle toiminnalle on selkeästi tarvetta.
CIsumusan puhemuskareissa otetaan huomioon kuulovammaisten lasten erityistarpeet yksilöllisesti. Lasten vanhemmille toteutetaan kysely puhemuskaritoiminnan alussa, jossa määritellään kullekin lapselle yksilöllinen tavoite puhemuskaritoiminnalle. Tavoitteiden avulla ohjaajat lähtevät suunnittelemaan toiminnan toteutusta.
Hankkeen avulla kehitetään myös kuulovammaisten lasten ja nuorten opetusmenetelmiä ja opettajien, terapeuttien sekä ohjaajien musiikillista koulutusta. Ensimmäisen vuoden aikana koulutettiinkin useita logopedian ja varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijoita puhemuskarin toteuttamiseen.
Vaikka hanke on vielä alussa, on se saanut vanhemmilta jo erin.omaiset arvostelut. Yleisarvosanaksi ryhmät antoivat 9,5 ja 10. Olemme viettäneet mahtavan vuoden Helsingissä mahtavien lasten ja vanhempien kanssa, eikä loppua vielä näy. Nyt voimme sen jo paljastaa: CIsumusa järjestää Helsinkiin vielä yhden ylimääräisen puhemuskarin syksyllä niille, jotka eivät mahtuneet ensimmäisenä vuotena mukaan. Samaan aikaan aloitamme puhemuskaritoiminnan ensimmäistä kertaa Jyväskylässä. Odotamme innolla ja ilolla tulevaa syksyä.

Ihanaa elokuuta teille, hyvät vanhemmat!

Toivottavasti kesä oli teille ja koko perheelle kaikin tavoin virkistävä ja voimaannuttava, iloa ja kokemuksia täynnä. Tervetuloa jälleen Satakielen matkaan syyskesän ja syksyn tapahtumiin!
SATAKIELISEMINAARI 24.-25.9.2020. Seminaari järjestetään verkossa. Teemoina on mm. Kuulovammaisen lapsen kuntoutuksen keskeiset elementit, Vanhempien ohjaaminen, Neurokehitykselliset häiriöt, Sisäkorvaistutteiden tekniikka tänään ja tulevaisuudessa. Tule kuuntelemaan myös puheterapeutti, vertaistukivanhempi Anna Kiviniemi-Pullin esitystä vanhempien tuen tarpeista.
VANHEMPIEN KOHTAAMISIA KAHVILA 24.-25.9.2020. Satakieliseminaarin yhteydessä vanhemmilla on jälleen mahdollisuus tavata, vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia omassa verkkotilassa. Mukana hosteina vanhemmille tutut Maarit Engberg ja Päivi Homanen.
KUULOALAN VIRTUAALINÄYTTELY 24.-25.9.2020. Satakieliseminaarin yhteydessä uudenlainen kuuloalan virtuaalinäyttely, jossa mukana järjestöjä, yrityksiä ja muita kuuloalan toimijoita. Tule mukaan vuorovaikutteiseen virtuaalitapahtumaan!
VIRTUAALINEN ILTA 24.9.2020 klo 19.00-20.00. Satakieliseminaarissa sokerina pohjalla: uudenlainen yllätyksellinen virtuaalinen ilta! Tule mukaan kurkistamaan tähän maailmaan ja kohottamaan malja yhteistyölle!
Ilmoittautuminen
Satakieliseminaariin 1.8.-31.8.2020!

Tietoa ja tukea vanhemmille

Projektikoordinaattori, CIsupaja
Marianne Peltoniemi
marianne.peltoniemi@lapci.fi
045 859 08 88

Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
janet.grundstrom@lapci.fi
040 091 45 83

Puheenjohtaja
Minna Mäkelä
minna.lapci@gmail.com
050 560 99 07

Projektikoordinaattori, CIsumusa
Saana Poutanen
saana.poutanen@lapci.fi
040 809 70 49

Toimitus ja taitto: Jonna Virtanen, Saana Poutanen,
Isa Pulli ja Marianne Peltoniemi