Vuosi on jo hyvässä vauhdissa. Tästätiedotteesta näette mitä kaikkea vuodenalkuun on mahtunut, sopivassasuhteessa jotakin uutta ja vanhaa.
Tänä vuonna olemme päättäneet ottaa koko vuoden kattavaksi teemaksi kuulo-vammaisen lapsen positiivisen minäkuvan ja itsetunnon tukemisen. Meillä vanhemmilla on valtavan suuri vaikutuslapsen itsetunnon rakentumiseen. Meidänhyväksyvät katseemme ja aito kiinnostuslapsen jakamiin asioihin osoittaa lapselle että hänet hyväksytään omana itsenään. Kuulovamma on yksi piirre lapsissamme,mutta pelkästään kuulovamman kautta lasta ei tulisi kohdata, hän on paljon enemmän.
Kun me vanhemmat luomme lapselle pohjan vahvalleitsetunnolle, hän voi olla rohkeammin oma itsensä myös kodin ulkopuolellakuten vaikka koulussa tai harrastuksissa.
Tällä kertaa päästämme ääneen myös SI-nuoren kertomaan omista kokemuksistaanja kasvamisestaan
Jäädään nyt odottamaan lehtien puhkeamista ja siirrytään kohti kesää jaaurinkoa.
Yhdessä olemme enemmän,
Minna Mäkeläpuheenjohtaja
p. 050 560 9907
Nuorten tapaaminen 12.5.2018, Helsinki*
Musaleiri 4.-8.6.2018 Resonaari, Helsinki
Pienten lasten musapaja 9.6.2018 Resonaari, Helsinki*Englannin leiri 22.-28.7.2018 Boston Spa, Iso-Britannia
Kesäpäivät 18.8.2018 Kuopio*Syksyn luovan toiminnan kerhot Helsingissä*
Pienten SI-lasten perheiden viikonloppu 6.-7.10.2018, paikka vielä avoin.
SI-nuorten viikonloppu 27.-28.10.2018, Tampere
Pikkujoulut 24.11.2018, paikka vielä avoin.*
Lisäksi myös CIsupajasia ympäri vuoden!
Yhteistyötapahtumia:
Kuuloalan yhteinen kevätpiknik 19.5.2018, Seurasaari, Helsinki*
SKUL:n nuorten urheiluleiri 2.-7.7.2018, VierumäkiSKUL:n lasten urheiluviikonloppu 14.-16.9.2018, Vierumäki
Kuuloalan yhteiset pikkujoulut Ajankohta vielä avoin, Helsinki*
Ilmoittautuminen tapahtumiin löytyy LapCI ry:n kotisivuilta Tapahtumat-kohdasta.*-merkityt tapahtumat ovat maksuttomia. Muihin tapahtumiin on osallistumismaksu, josta voihakea alennusta tai vapautusta. Tiedusteluja voi laittaa sähköpostitse toimistolle: info@lapci.fi.
LapCI ry:n vuosikokous pidettiin tänävuonna upeissa puitteissa Turun linnassa.Keväinen päivä oli kauniin aurinkoinenja suorastaan kuuma! Vähäisestä osallistujamäärästähuolimatta vuosikokous sujui hyvin ja saimme valittua yhdistykselleuuden hienon hallituksen.
LapCI ry:n puheenjohtajana jatkaa edelleen Minna Mäkelä. Varsinaisiksi jäseniksivalittiin Ali Ghiasi, Mari Vassinen, Tiina Sakomaa, Anri Ruokangas-Syrjälä ja NanaLindholm. Varajäseniksi puolestaan valittiin Juha-Pekka Syrjälä, Tanja Rasmussenja Juha-Matti Kingelin. Aurinkoisen päivän parasta antia oli se, että nyt meillä onLapCI ry:ssä ihan oikeita ritareita ja tietysti myös se, että saimme uuden sitoutuneen hallituksenjoka on valmis tekemään tärkeää työtä sisäkorvaistutelasten hyväksi.Lämmin kiitos siitä heille! <3
SI-Perhepäivä – CI-Family Day
On this lovely wintery Saturday morning, LapCI ry organised a get-together for CI-children’s families in Kuurojen Kansanopisto premisesin Valkea Talo. As more and more of our members are multilingual, wethought that maybe a day in English and Finnish would be useful. On thisday, the languages used were Finnish, English, Chinese and Danish. TanjaRasmussen, a mom of two implantees and a hearing child, shared theirfamily experiences as a mom and a professional speech and languagepathologist. Her talk gave us interesting topics to discuss and sharetogether.
”Meille vanhemmille oli tärkeää päästä kuulemaankokemuksia ja vaihtamaan ajatuksia toistenkuulovammaisten lasten vanhempien kanssa.”
Harrastus ja kuulovamma –päivä Pajulahdessa
Pajulahdessa, Nastolassa, vietettiin lauantaina 17.3.2018 LapCI ry:n järjestämääHarrastus ja kuulovamma-päivää. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä KLVLry:n kanssa. Päivään osallistui kuusi perhettä, joten meillä oli mukava pienioma porukka puuhailemassa Pajulahdessa erilaisten aktiviteettien parissa.
Mäkihypyssä kilpaillut ja liikunnallisesti erittäin lahjakas ja aktiivinen Pyry Ruikka kävipitämässä vanhemmille vertaisnuoren puheenvuoron ja moikkaamassa lapsia.Pyryn sanoma vanhemmille oli erittäin positiivinen ja rohkaiseva. Hän ei ole antanutkuulovamman rajoittaa tekemisiään ja vanhempien tuella ja kannustuksella kaikki on olluthänelle mahdollista. Toinen luennoitsija Mika Teivainen Cochlearilta kertoi vanhemmillelisälaitteista ja niiden hyödyntämisestä harrastamisessa sekä laiteuutuuksista.
Nuorten lasketteluleiriIso- ja Pikku-Syötteelle
Nuorten lasketteluleiri järjestettiin yhteistyössä SKUL:n, Kuurojen liiton nuorisotyönja Kuuloliiton kanssa 21.2.-25.2.2018. Leiriläisiä oli yhteensä kahdeksanja ohjaajia neljä. Tässä ote Venla Mäkipään blogikirjoituksesta leiriltä.
”Leiri oli todella mukava kokemus ja suosittelen osallistumaan vaikka ei olisikaan viittomakielinen.Paikalla oli tulkki, joka oli helpotus kun tarvitsin apua viittomakielen kanssa. Tutustuinuusiin ihmisiin ja opin lisää viittomia. Vaikka aluksi jännittikin viittomakielen käyttäminen jaymmärtäminen, niin leirin aikana taitoni kehittyivät paljon.”
Helsingin Luovantoiminnan kerho
Helsingissä kevään ajan pyörinyt Luovan toiminnankerho kuvasi komediaelokuvan nimeltä Plöräys. Pohjois-Haagan yhteiskoululla kokoontuneessa kerhossakävi kuusi lasta ja kerho pyöri neljä kertaa. Kuvassanäyttelijät Paula-vanukas-mainoksen parodiakohtauksessa.
Lue kaikki tekstit kokonaisina LapCIry:n blogista! www.lapci.fi/blogi
Voin paremmin istutteensaamisen jälkeen
Vuonna 2018 pohdimme miten sisäkorvaistutteen saaminen vaikuttaaitsetuntoon. Tähän numeroon saimme haastatella 24-vuotiasta Marikaa,joka on saanut ensimmäisen sisäkorvaistutteensa vuosi sitten. Marikakertoi meille kuinka hän on kokenut implantin saamisen vaikuttaneenelämäänsä kuulovamman kanssa.
Olen erittäin aktiivinen kuulopiireissä. Tällä hetkellä toimin KuuloliitonNuorisotoimikunnan (Nuto) jäsenenä tekemässä vaikuttamistyötä.Syntymästäni lähtien olen osallistunut Kelan sopeutumisvalmennuskursseille.Täytettyäni 8 vuotta minulle iski identiteettikriisi, jolloinhalusin olla normaalikuuloinen ja kuulovamman hyväksyminen olivaikeaa. Silloin heitin roskiin kaikki huonokuuloisuuteen liittyvät paperitja asiakirjat enkä halunnut osallistua mihinkään huonokuuloisten toimintaan.Kahdeksan vuotta olin poissa näistä piireistä ihan kokonaan. Sitten16-vuotiaana minulla oli käynti sosiaalityöntekijälle kuulokeskuksessa.Keskustelimme ammatinvalinnasta ja hän suositteli minulle ammatinvalintakurssia,jota ajattelin lähteä kokeilemaan, koska se oli sisällöltäänolennainen minulle ja se oli vain pienelle porukkalle. Kurssi kesti yhteensäkaksi viikkoa viikon osissa ja ensimmäisen viikon jälkeen yksi nuori kysyilähdenkö mukaan nuorten leirille ja minähän lähdin. Huomasin, että viikkonuorten leirillä oli aivan sairaan mukava ja sain paljon uusia ystäviä, jotkaymmärsi mua ja mun arkipäiväistä elämää. Syksyllä oli toinen viikko kurssia,jossa tapasin kurssilla mukana olleita nuoria uudelleen. Tämän jälkeenhuomasin, että en voi olla enää ilman tätä porukkaa. Siitä lähtien olen ollutmukana aktiivisesti huonokuuloisten nuorten toiminnassa ja päivääkäänen vaihtais pois. Olen onnellinen kun annoin “viimeisen” mahdollisuudentälle ja edelleen samalla tiellä ollaan monta kokemusta rikkaampana.
Ennen sisäkorvaistutteen saamista koin haasteita enimmäkseen töissä.Jatkuva kuulemisen pinnistely ja skarppina oleminen väsytti paljon. Töihinmeneminen oli ankeaa ja olisin halunnut jäädä sänkyyn nukkumaan, koskase olisi ollut paljon helpompaa kuin mennä töihin vaikean kuulovammankanssa. Olin jatkuvasti sairaslomalla työuupumuksen vuoksi. Näistä asioistakeskusteltiin kuulokeskuksessa lääkärin, sosiaalityöntekijän ja psykologinkanssa ja päätettiin että minulle tehdään sisäkorvaistuteleikkaus. Arjessaolisin siis pärjännyt edelleen yhden kuulokojeen kanssa, mutta töissä en.
Sain sisäkorvaistutteen maaliskuussa 2017. Sitä ennen minulla oli kuulokojevasemmassa korvassa, oikea korvani on kuuro. Olen kuullut sisäkorvaistutteellaparemmin ja kuullut jopa uusia ääniä, joita en kojeella kuullut aiemminollenkaan. Nyt onkin tehty päätös, että myös oikeaan korvaan leikataansisäkorvaistute. Olen todella innoissani ja valmis pitkään kuntoutukseen.
Yleisesti ottaen voin paremmin istutteen saamisen jälkeen. Uskallanherkemmin puhua asioista ihmisille, muodostaa uusia ihmissuhteita ja ollaavoimempi. En ole ollut enää sairaslomalla uupumuksen vuoksi. Lisäksileikkauksen jälkeen uskallan enemmän näyttää istutetta kuin kojetta jauskallan olla enemmän oma itseni. Uskon että toisen implantin saatuani jaajan kuluessa rohkaistun vielä lisää. Implantin myötä uskallan myös mainitaherkemmin uusille ihmisille kuulovammastani työpaikalla.
En koe että on kovin montaa asiaa missä olen hyvä, mutta koitan panostaavahvuuksiini ja parantaa niitä asioita missä olen hyvä. Koitan yhdistääasioita joissa olen hyvä ja joista nautin ja tehdä täysillä töitä niiden eteen.
Tulevaisuuteni näyttää valoisalta. Toivon että saan tutkinnon ja pääsentekemään itselleni merkityksellistä työtä kokopäiväisesti. Haaveenani olisimyös oppia lisää viittomakieltä ja olla enemmän mukana vaikuttamassahuonokuuloisten lasten ja nuorten asioihin. Yritän mennä päivä kerrallaaneteenpäin.
Kerro vähän itsestäsi; kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?
Olen Marika Rajala, 24 vuotta, syntynyt Helsingissä. Koulutukseltaniolen lähihoitaja ja tällä hetkellä teen keikkatöitäSeuressa päiväkoteihin ja vanhusten palvelutaloihin.Haen opiskelemaan ammattikorkeakouluun yhteisöpedagogi linjalle tänä keväänä.
Ketä perheeseesi kuuluu?
Minun lisäksi perheeseeni kuuluu isosisko, isoveli, äiti jaisä. He ovat normaalikuuloisia.
Millä kolmella sanalla kuvailisit itseäsi?
Rempseä, reipas ja ihmisläheinen.
Mitä harrastat / tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?
Tällä hetkellä käyn Helky:n järjestämissä sählyvuoroissa,rentoudun kotona ja välillä saatan kutoa villasukkia.Kavereiden kanssa olen tietysti myös, olen aika sosiaalinen.
Musaleiri 4.-8.6.2018
Paikka: Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari, Kulosaari, Helsinki.Muutama paikka vielä jäljellä! Ensisijaisena SI-lapset. Mikäli tilaa jää, niinsisarukset ja muita kuulolaitteita käyttävät ovat myös tervetulleita. Hinta100€, sisarus 75€. Täysihoito. Musiikin opetusta on 4h/päivä. Lisäksiteemme retkiä ja leikimme paljon myös ulkona. Yövymme Resonaarin talossapatjoilla.
Ilmoittautuminen viimeistään 28.5.2018 osoitteessa:http://www.lapci.fi/musaleiri2018
Musapaja alle kouluikäisten SI-lasten perheilleLa 9.6.2018 klo 10-14.Paikka: Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari, Kulosaari, Helsinki
Tervetuloa koko perheen kanssa musisoimaan Resonaariin ja tapaamaanmuita SI-perheitä. Ohjelmassa yhteinen musatuokio ja soitinkokeilujaResonaarin musiikinopettajien kanssa. LapCI ry tarjoaa kahvit ja pientäpurtavaa. Tapahtuma on maksuton.
Ilmoittautuminen viimeistään 3.6.2018 osoitteessa: http://www.lapci.fi/musapaja2018/
Sisäkorvaistutelastenvaltakunnallinen yhdistys
Seuraa LapCI ry:täFacebookissa,Instagramissa jaYouTubessa!
Tietoa ajankohtaisista tapahtumistawww.lapci.fi
• Puheenjohtaja Minna Mäkeläminna.lapci@gmail.com, 050 5609907• Toiminnanjohtaja Leena Hasselmanleena.hasselman@lapci.fi, 0400 914 583• Projektikoordinaattori Mari Mäenpäämari.maenpaa@lapci.fi, 045 8590888• Järjestöassistentti Viivi Kilpeläinenviivi.kilpelainen@lapci.fi, 040 5645656
MUITA TÄRKEITÄ KONTAKTEJA
• Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto (KLVLry) on sisarjärjestömme, jonka kanssa teemmeyhteistyötä. Me molemmat yhdistykset olemmelasten ja perheiden asialla, joten molempiinkannattaa kuulua ja toimintaan osallistua.www.klvl.org.• Facebookissa on oma keskustelupalsta Kuulovammaistenlasten vanhemmille. Sinne pääseelaittamalla Facebookin haku -kenttään ”Kuulovammaistenlasten vanhemmat”.• SI-käyttäjien Facebook -ryhmästä löydät aikuisiaSI-käyttäjiä ja lasten vanhempia: www.facebook.com/groups/29029387332/ Ylläpitäjä hyväksyysinut ryhmän jäseneksi, kunhan kerrot, että oletlapsen vanhempi, SI-käyttäjä tai implantointiaharkitseva.• Facebookissa on myös Sisäkorvaistute – vertaistukiryhmäkäyttäjille, harkitseville ja läheisille: www.facebook.com/groups/1055667584490427• Satakieliohjelma on valtakunnallinen verkosto,jonka toimintaan kannattaa tutustua:www.satakieliohjelma.fi.• Kuurojen Liiton toiminnasta lapsista aikuisiin löytäätietoa: www.kuurojenliitto.fi.• Kuurojen Palvelusäätiön (KPS) viittomakielenopetusohjelmasta eli Juniori-ohjelmasta tietoa:www.kuurojenpalvelusaatio.fi/fi/apua-arkeen/viittomakielen-juniori-ohjelma/.
Tiedotteen toimitus ja taitto: Viivi Kilpeläinen